Turkan Touko oli sympaattinen.
Turkan Touko oli sympaattinen.Kuva: Miia Lahtinen

Suomenoriit saivat tehtävänsä loppuun

Suomenhevosella pitää olla kiva ratsastaa, linjasi koeratsastaja Anna Kärkkäinen oritestien askellajipäivänä Ypäjällä.

Aamun yllätys oli Oulusta asti tulleen 5-vuotiaan Turkan Veikka toimimattomuus. Sillä oli 5 minuuttia aikaa tutustua areenaan, mutta se ei suostunut menemään lainkaan tuomaripäätyyn, kauas verryttelevistä muista hevosista. Kun pilliin oli vihelletty ja jokin aika odotettu, tuomariston ei auttanut kuin ilmoittaa ratsastaja Siiri Kyrölle, että suoritus hylätään. Kyrö oli ratsastanut oriilla vain pari kertaa aiemmin, joten luottamus ei ollut riittävällä tasolla. Myös omistaja Satu Turkalle oriin metkut tulivat yllätyksenä.

Satu Turkka hämmästelee oriinsa touhuja. Selässä Siiri Kyrö.
Satu Turkka hämmästelee oriinsa touhuja. Selässä Siiri Kyrö.Kuva: Miia Lahtinen

Seuraavana esiintyneistä 10-vuotiaasta Valon Oliverista ja 7-vuotiaasta Laatuarvostelu- ja Kasvattajakilpailuvoittajasta Taikatummasta koeratsastaja Anna Kärkkäinen totesi, että ne ovat esimerkkejä siitä, mitä suomenhevosen pitää olla.

”Niiden selässä tuli turvallinen olo, ja niillä oli kiva ratsastaa. Ne ovat reippaita, mutta eivät ratsastajansa edellä, luottavaisia, kuuliaisia ja ratsastajansa kanssa myös silloin, kun muut hevoset vaihtuvat maneesin toisessa päässä”, Kärkkäinen kiitti.

Mira Mahosenahon esittämää Valon Oliveria hän kuvasi kiltiksi, yhteistyöhaluiseksi ja hirmu yritteliääksi.

Ori tuntui ratsastajan käteen hyvältä, mutta suun kanssa se oli silti jännittynyt, minkä Kärkkäinen epäili johtuvan jäykänlaisesta kropasta. Jäykkyys tuntui myös kaarteissa, mutta kaikkiaan ori oli silti oikein mukava.

Raamikasta ja jyhkeää, Tiina Hyssänmäen ratsastamaa Taikatummaa hän kehui isosti liikkuvaksi ja letkeäksi oriiksi, joka oli älyttömän miellyttävä, kiva ja lupaava. Miinuspuolella hän mainitsi vinouden, ja sen, että ori oli kulkenut vähän liian lyhyellä kaulalla ja ottanut tukea ratsastajan kädestä.

Valon Oliver oli suloinen ja kiltti.
Valon Oliver oli suloinen ja kiltti.Kuva: Miia Lahtinen
Taiktatumma esiintyi tapansa mukaan hyvin korrektisti.
Taiktatumma esiintyi tapansa mukaan hyvin korrektisti.Kuva: Miia Lahtinen

Laura Porthanin ratsusta Rodrikista todettiin, että se edustaa molemmin puolin laadukasta ratsujalostusta. Koeratsastaja totesi, että se on herkkä, kiltti ja yhteistyöhaluinen ori, joka kuunteli istuntaa ja pyrki toteuttamaan ratsastajan toiveita. Ongelmia toi jännitys, mikä näkyi tuntuman epätasaisuutena ja jännittyneenä ylälinjana. Hevosen niska tuli ylös ja selkä alas, mikä aiheutti ongelmia laukan laatuun ja teki siitä ajoittain nelitahtisen. Kärkkäinen ratsasti ori isosti eteen ympyröillä, ja hän totesi, että rentoutumisen myötä myös selkeä ja puhdas laukka löytyy.

”Oikein miellyttävä ja hyvin koulutettu hevonen”, Kärkkäinen totesi.

Anna Kärkkäinen etsii Rodrikin laukkaa.
Anna Kärkkäinen etsii Rodrikin laukkaa.Kuva: Miia Lahtinen

Heidi Svanborg-Lodmanin esittämää Rauhalan Teodoria Kärkkäinen ratsasti ravaamaan. Hän totesi, että se oli kiltti ja yhteistyöhaluinen, mutta se liikkui testipäivänä jostain syystä varovasti ja käytti vasenta takajalkaansa heikommin.

”Tuli tunne, että hevosessa voisi olla enemmän, kuin se nyt näytti”, Kärkkäinen sanoi.

Rauhalan Teodor on ensimmäinen jalostusarvosteluun tuotu Hessin Leevin jälkeläinen.

Rauhalan Teodor ei näyttänyt koko liikettään.
Rauhalan Teodor ei näyttänyt koko liikettään.Kuva: Miia Lahtinen

Viimeisenä esiintyi Turkan hevosista tänään kiltimpi, 5-vuotias Turkan Touko, joka sykähdytti yleisöä ja testiratsastajaa.

”Se oli kuuliainen, kiltti ja sympaattiselle tavalla korvat taakse päin, että kerro mulle, mihin mennään, niin mä menen. Se on nuori hevonen, jolla ei itsellään ollut tietoa, mitä tapahtuu, niin se kysyi multa”, Kärkkäinen kertoi.

Hän totesi, että ori liikkui mukavalla tavalla.

”Uskon, että iän ja voiman muuta se on tosi potentiaalinen hevonen”, Kärkkäinen kehui.

Valon Oliver auttoi Turkan Veikan maneesin toiseen päähän.
Valon Oliver auttoi Turkan Veikan maneesin toiseen päähän.Kuva: Miia Lahtinen

Oripäivien tulokset julkaistaan myöhemmin iltapäivällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi