Hankasalmelaisessa ponipihatossa kävi susi.
Hankasalmelaisessa ponipihatossa kävi susi.Kuva: Pixabay

Susi hyökkäsi yöllä pihalaitumella - shetlanninponi jouduttiin lopettamaan

Susi hyökkäsi viime sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Hankasalmen taajama-alueella kahden  pihattolaitumella olevan ponin kimppuun.

Shetlanninponitamma Hermione sai niin vakavat vammat, että se oli löydettäessä välittömästi lopetettava.  Kun tallin omistaja Riitta Laitinen aamukuudelta tuli tallille hevosen hätääntyneen hirnunnan hälyttämänä, shetlanninponi seisoi sisällä pihatossa verilammikossa, toinen jakajalka kokonaan irti poikki, muutamalla nahanriekaleella roikkuen. Verenhukka oli ollut valtaisa. Molemmista takajaloista löytyi pureman jälkiä, ja toinen jaloista oli lisäksi murtunut kahdesta kohtaa tavalla, joka viittasi vahvojen leukojen jälkiin. Se oli shokin kaltaisessa tilassa täysin apaattisena. Hirnuja oli toinen poni, Paula Laitisen ratsuponi Cadeau d'Anniversaire. Ratsukko kuului viime kaudella kenttämaajoukkueeseen. Isompi poni säästyi todennäköisesti, koska sillä oli päällään vahvaa ja jäykkää kangasta oleva ulkoloimi. Senkin loimesta löytyi raapiutumia, ja ponilla oli kaulassa ja takapolven tienoilla hampaiden repimiä jälkiä.

"Sillä oli ihan uudet hokkikengät jalassaan, joten pääsi varmasti tehokkaasti pakoon ja ehkä puolustautumaankin potkimalla", Laitinen pohtii.

Iltakymmeneltä viimeksi hyväkuntoisina nähdyt ponit olivat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi pihalaitumella ja päässeet pakenemaan pihattoon. Oletus on, että susi ei ollut seurannut niitä pihattoon asti.  Kyseinen yö oli myrskyinen, mistä johtuen kamppailun äänet eivät kantautuneet 100 metriä kauempana olevaan taloon.

Hyökkääjän oletetaan ollut yksi tai kaksi sutta. Tassunjälkiä ei jäänyt, sillä maa oli kovaa. Paikalla vahinkoa toteamassa olivat suurpetoyhdyshenkilö Mikko Juudin, petovahinkoarvioitsija Jari Halttunen ja riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Petri Korhonen.

Korhonen kertoo, että kuollut poni avattiin, ja päätelmät tapahtuneesta tehtiin nahassa, lihaksissa, jänteissä ja luissa olevien vaurioiden ja jälkien perusteella, kuten tämän tyyppisissä suurpetotapauksissa on tapana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi