Talvikarvan johdosta jäljet eivät näy niin hyvin.
Talvikarvan johdosta jäljet eivät näy niin hyvin. Kuva: Milla Leppänen

Susi raateli ponia ja hevosta Jämsässä – Petoyhdyshenkilö: ”Puremajälkiä on paljon.”

Hevosten omistaja uskoo, että isokokoinen puoliverinen suojeli laumaansa, sillä tämä ei ollut ensimmäinen suurpedon pihavierailu Ranta-Hirvelän tilalla.

Se, mitä torstain vastaisena yönä tapahtui jämsäläisellä Ranta-Hirvelän tilalla on osittain pimennossa, mutta se on selvää, että hevosten pihatossa kävi vähintään yksi susi.

Jämsän riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Raimo Laine toteaa, että todennäköisesti susihyökkäyksestä vastasi kaksi tai kolme suurpetoa. ”Selvästi on ollut susi, jäljet oli selkeät. Puremajälkiä on paljon hevosissa.”

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun sudet vierailivat Ranta-Hirvelässä. Tilalla asuva Milla Leppänen kertoo, että jo kolme vuotta sitten he näkivät kolme sutta hevosaitauksen vieressä. Silloin selvittiin säikähdyksellä. Nyt ei.

Tuho selvisi vasta myöhemmin

Keskiviikon ja torstain välinen yö sujui jämsäläistilalla päällisin puolin rauhallisesti. Tilan pihalla oli sattumalta yölläkin liikettä, kun hevosten vieressä sijaitsevalla konehallilla käytiin. Kaikki vaikutti normaalilta, ja yöllä oli Leppäsen mukaan vain kolmen tunnin jakso, kun piha oli hiljainen.

Tilan neljä hevosta olivat pihatossa, joka sijaitsee aivan asuinrakennuksen lähellä. Kaksi hevosta tarhaili tien vieressä, ne selvisivät vahingoitta.

Pihatossa asuu kaksi ponia, suomenhevonen ja iso, lähes 180-säkäinen puoliverinen, jonka Leppänen uskoo puolustaneen laumaansa.

”Kukaan ei missään vaiheessa huomannut, että hevosilla olisi mitään hätänä. Ne olivat rauhallisia koko ajan.”

Hyökkäykset jäljet havaittiin vasta torstaina päivällä, kun Leppänen meni pihattoon. Ensin hän pani merkille, että aitaus oli rikki. Sitten valkoisen ponin jalassa näkyi punaista. ”Ajattelin, että se on polkenut haavan itselleen.”

Sitten, kun Leppänen otti ponin kiinni, hän huomasi, että sen selkä oli veressä ja siinä oli ruhjeita. ”Katsoin tarkemmin, niin poni oli ihan täynnä naarmuja ja hampaanjälkiä. Niitä oli selässä ja takaosassa.”

Seuraavaksi silmät osuivat isoon puoliveriseen, jonka etujalka oli turvonnut tukiksi ja siinäkin oli liki kymmenen ruhjetta. Ponilla erillisiä jälkiä oli Leppäsen mukaan useampi kymmenen.

”Epäilivät, että ponin selkään on hyökätty noin kymmenen kertaa”, Leppänen kertoo.

”Olihan se kamala sokki, kun tajusin tilanteen.”

Valkoisen ponin selässä näkyy hyvin niin raatelu- kuin kynnenjäljetkin.
Valkoisen ponin selässä näkyy hyvin niin raatelu- kuin kynnenjäljetkin.Kuva: Milla Leppänen.

Porot selvisivät vahingoittumana

Leppänen kertoo soittaneensa heti paikalliselle metsästysseuralle, jonka jäsen tuli paikalle. Seuraavaksi petoyhdyshenkilö totesi tapahtuneet ja maaseutusihteeri sekä eläinlääkäri ovat myös käyneet tilalla.

”Meillä on myös poroja, joiden aitaus on pihaton takana. Sudet ovat menneet näiden välistä. Porot ovat varmaan säästyneet, koska niillä on yli 2 metriä korkea aita, joka on maassa kiinni. Hevosilla on sähkölankaa ja lautaa oleva aitaus.”

Ponilla ei ollut loimea, mutta hevosen loimessa näkyi selkeä painauma suden tassusta.

”Molemmat ovat nyt antibiootilla, ja ne vaikuttavat hyvävointisilta ulospäin, vaikka molemmilla on tosi paksut jalat. Ne ovat pirteitä, syövät ja juovat, mutta onhan infektioriski vielä olemassa.”

Haavoissa on infektioriski, mutta hevonen ja poni ovat nyt antibioottikuurilla.
Haavoissa on infektioriski, mutta hevonen ja poni ovat nyt antibioottikuurilla.Kuva: Milla Leppänen.

Pihatossa asuva shetlanninponi ja suomenhevonen selvisivät vahingoitta. Sen Leppänen laskee puoliverisen ansioksi. ”Viimeksi, kun sudet kävivät täällä, puoliverinen mekasti niin kovaa, että se kuului sisälle saakka. Se on varmasti puolustanut laumaansa kovasti. Nyt emme jostain syystä heränneet mihinkään.”

Leppänen on syystä huolissaan tulevasta. Hän pohtii laidunkautta ja sitä, miten hevosia uskaltaa pitää ulkona. ”Tällä hetkellä radio pauhaa metsänlaidalla aitauksien lähellä ja valoja on joka puolella. Ei tässä ole hirveästi nukuttu muutamaan yöhön.”

Jämsän Valkealuomessa sijaitsevalla Ranta-Hirvelän tilalla asuu paljon erilaisia eläimiä vuohista ja lampaista lähtien, mutta pienet eläimet olivat yötä sisällä. Tilalla on tarkoitus avata kotieläinpiha, mutta tällä hetkellä toiminta keskittyy vielä pienimuotoiseen ratsastustoimintaan.

Paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdysmies kävi varmistamassa, että hyökkääjä on susi, tai useampi.
Paikallisen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdysmies kävi varmistamassa, että hyökkääjä on susi, tai useampi.Kuva: Milla Leppänen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi