Anna Tallberg ja Grevens Zorro ottivat PM:issä askeleen kohti Pariisia.
Anna Tallberg ja Grevens Zorro ottivat PM:issä askeleen kohti Pariisia.SRL Hanna Heinonen

Tallbergin vapaaohjelmasta melkein kananlihalle

Anna Tallberg oli U25 -kür-finaalissa viides. Tyytyväinen viides.

Voitto meni Tanskaan. Kultamitalin otti Emma Skov Cracker Jackilla 73,29 prosentilla, mutta ei Suomi kaukana ollut.

"Olen tyytyväinen suoritukseen",  Tanskasta asti PM-reissuun lähtenyt ja 70,68 prosentilla viidenneksi ratsastanut Tallberg vahvisti.

Tyytyväinen oli myös valmentaja Mikaela Fabricius-Bjerre.

"Oppilas on yön aikana avannut ensimmäisen askeleen kohti isojaisoja luokkia", Fabricius-Bjerre totesi. Hän kertoi oppilaan tavoitteen olevan ratsastaa Pariisin olympialaisissa, joukkueessa, jossa ovat Tallbergin lisäksi hän itse ja Henri Ruoste.

"No niin, tuli paljastettua tässä samalla", Fabricius-Bjerre hymyili.

Hän kertoi, että tänä viikonloppuna ovat lopulliseti selvinneet hyvät asiat ja ne, joissa on korjattavaa Pariisin mentäessä. Kymmenvuotias Zorro (Blue Hors Zack) on hevonen, joka on ostettu nuorena tarkan harkinnan jälkeen,  ja jonka Tallberg on pieteetillä rakentanut itse tälle tasolle.

Kuolaintuntuma on parannettavien asioiden listalla, muuten ollaan hyvinkin oikeilla linjoilla.

"Voimaa tarvitaan tietysti aina", Fabricius-Bjerre lisäsi.

Ranskalainen puheenpuheenjohtajatuomari Jean-Michel Roudier alleviivaa musiikin ja sen tulkinnan tärkeyttä. Hän näytti erään ratsukon kohdalla miinusmerkkiä. "Jos hevonen ei juurikaan mene tahdissa, ratsukolle tulee miinus."

Roudier nautti suuresti arvostelemastaan luokasta.

"Kaikilla oli erittäin laadukkaat hevoset, mutta kolme ensimmäistä onnistuivat yhdistämään hevosen laatuun myös erinomaisen ratsastuksen, jolloin näemme harmonista ja elastista liikkumista yhdistettynä hyvään kuolaintuntumaan. Muille tuli sitten joitakin puutteita tai rikkeitä", hän kertoi.

Hän avasi Hevosurheilulle omaa systeemiään pisteytyksessä.

"Systeemi takaa, että annan pisteet samalla periaatteella kaikille", Roudier kertoi.  Sen jälkeen hän kaivoi salkustaan A4:paperin, jossa oli jokainen U25-ratsukko kirjainmerkein, lähes piktogrammein,  kuvattuna.

"Katsokaapa tätä!" Roudier huudahti seuraavaksi, osoittaen kuudetta riviä.  Kuudennella rivillä oli viimeisenä - ja ainoana- 8,5. Se oli musiikista ja tulkinnasta. Ja se oli Tallbergin.

Fabricius-Bjerren Tallbergille valitsema Disney-elokuvista otettu musiikki Lumikkeineen ja seitsemine kääpiöineen sopii hevoselle täydellisesti.

Siellä oli myös 6,2, ja siihen oli syynä epätasainen kuolaintuntuma ja suun aukominen.

Musiikki ja sen tulkinta ovat kuitenkin avainasemassa kür-ohjelmassa ja Roudier on tinkimätön musiikin suhteen.

"Musiikki on hyvin subjektiivinen asia. Minä yritän päästä niin lähelle objektiivisuutta kuin mahdollista ja erittelen eri osiot mahdollisimman selvästi. Musiikin tulkinnalla ei esimerkiksi minun mielestäni ole mitään tekemistä harmoniapisteen kanssa. Harmonia on tekninen piste kun taas musiikin tulkinta on taiteellinen asia. "

Roudierin periaate on, että jos musiikki sopii hevosen liikkeisiin, se on vähintään 7. Jos musiikki on  tahdissa liikkeiden kanssa, se on vähintään 8. Jos lisäksi kaikki siirtymiset ovat tahdissa, se on yli 8.  Ja, jos tuomari saa käsivartensa kananlihalle, se on vähintään 9.

Tallberg sai 8,5, luokan korkeimman.

Kananlihalle tuomari menee vain harvoin. Roudier muistaa esimerkiksi Anky van Grunsvenin ja Salineron, Edward Galin ja Totilaksen ja Isabell Werthin ja Emilion.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi