Ulkonakin voi treenata
Talviaurinko luo treeneille tunnelmaa.Kuva: Vilma Ekholm

Ulkonakin voi treenata

Estevalmentajaveljekset Tuomas ja Antti Jauhiainen kehittivät kevääksi valmentautumisringin, joka kokoontuu treenaamaan kerran kuukaudessa - ulkokentällä.

Iisalmessa järjestetyt valmennukset myytiin viimeksi loppuun. Tunteja oli kymmenen, yhteensä noin 35 ratsastajaa.

Antti Jauhiainen vastaa puhelimeen kotonaan iltapäivällä yhden jälkeen.

”Hyvä aika, yläsavolainen siesta”, hän sanoo.

Valmennuksiin osallistuu hänen ja hänen vaimonsa Karoliinan vetämän Haukirannan Ratsutilan sekä Tuomas Jauhiaisen luotsaaman kuopiolaisen Keskimäen Hevostilan ratsastajia sekä muita Jauhiaisten oppilaita Itä-, Keski- ja Pohjois-Suomen liittovalmennettavia myöten.

Mutta eikö se ole aika radikaalia hypätä ulkona, säiden armoilla?

”Niin hyvä talvi on ollut, että kenttä on aivan loistavassa kunnossa. Siinä jää moni maneesinpohja toiseksi”, Antti Jauhiainen sanoo. ”Kyllähän ennen järjestettiin kisojakin ulkokentällä.”

Kaukaisimmat valmennettavat tulivat yli sadan kilometrin päästä, ja jonoakin jäi.

Molemmat ratsastuskoulut toimivat ilman maneesia. Miehet toteavat, että ratsastus onnistuu hyvin niinkin, ja moni hevonen voi mennä jopa ilman kenkiä hyvällä talvikelillä.

”Kun kevättalvella aurinko paistaa, meillä on aivan fantastiset maisemat, on toista kuin pimeässä maneesissa”, Antti Jauhiainen sanoo.

”Vaikka voihan se olla vain sitäkin, että ei tiedetä paremmasta”, hän lisää.

Antti, Karoliina ja Tuomas Jauhiainen.
Antti, Karoliina ja Tuomas Jauhiainen.Kuva: Vilma Ekholm.

Tuomas Jauhiainen kertoo, että ulkona estekorkeus on pidettävä maltillisena, mitä se toki muutenkin tässä vaiheessa vuotta on. Myös tiukimpia käännöksiä vältellään.

”Ja hyvät hokit ja tilsakumit, ei siinä sen kummempaa”, hän sanoo.

Toki tarvitaan myös ratsastajat, jotka ovat mukana reippaalla mielellä, eivätkä säikähdä ulkoilmaa. Tammikuun treeneissä keli oli kylmänlainen, mutta viime valmennustilaisuudessa kaksi viikkoa sitten oli oikein mainio talvikeli.

”Mieluummin sitä tekee, kuin on tekemättä. Meillä on ollut hyvä tsemppi päällä, ja ihmiset ovat uskaltaneet lähteä ulkokentälle. Kyllä siellä pystyy työskentelemään ja tekemään hyvin. Ihan niin kun ennen vanhaan”, Tuomas Jauhiainen myhäilee.

”Tarvitaan vähän asennetta”, Antti lisää.

Mukana treeneissä oli peräti 7 Jauhiaisten omaa kasvattia. Tässä Anastasia KS -tamman 4 varsaa: For Morning Pleasure, Zachary, HR Stanley ja HR Duenastasia.
Mukana treeneissä oli peräti 7 Jauhiaisten omaa kasvattia. Tässä Anastasia KS -tamman 4 varsaa: For Morning Pleasure, Zachary, HR Stanley ja HR Duenastasia.Kuva: Vilma Ekholm

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi