Ursula Turtiainen johtamaan maailmanlaajuista Centered Riding-organisaatiota
Ursula Turtiainen ja Sonja Danielssonin eläkeläishevonen Percival centered riding-hetkessä.

Ursula Turtiainen johtamaan maailmanlaajuista Centered Riding-organisaatiota

Ursula Turtiainen on valittu Yhdysvalloissa päämajaansa pitävän, maailmanlaajuisen Centered Riding -organisaation hallituksen puheenjohtajaksi.

Nimitys on merkittävä, sillä centered riding-metodi tunnetaan joka puolella maailmaa. Lisäksi tämä on ensimmäinen kerta, kun johtoon otettiin joku joka ei ole amerikkalainen.

"Hallituksessahan olen ollut jo jonkin aikaa", Turtiainen kertoo. Valinta vahvistettiin torstaina 18. marraskuuta pidetyssä vuosikokouksessa ja pesti alkaa vuoden alussa, jolloin väistyvä puheenjohtaja Peggy Brown jättää paikkansa.

Turtiainen ei pelkää työtä, mutta arvelee, että sitä on tulossa melkoisesti.

"Valvon koko sitä organisaatiota. Meillä on paljon komiteoita ja USA:ssa myös office, jossa on palkattuja työntekijöitä. Myös amerikkalaisen ja suomalaisen yhdistyslainsäädännön eroavaisuudet teettävät työtä."

CR-metodilla menee hyvin. Uusia ohjaajia koulutetaan kaiken aikaa ja jäsenet ovat korona-aikanakin vain lisääntyneet.

Mitä on centered riding? Se on tapa selittää ratsastuksen klassisia metodeja kehonhallintaa, kehontuntemusta, kehon keskipistettä ja mielikuvia hyväksikäyttäen ja sitä voi hyödyntää kaikissa ratsastuksen lajeissa. Centered Riding perustuu ihmisen ja hevosen anatomian tuntemiseen, tasapainoon, liikemekaniikkaan, maan vetovoimaan sekä ymmärrykseen ratsastajan ja hevosen yhteistyöstä.

Peruspilarit ovat hengittäminen, laaja katse, keskittäminen, kehonosien uudelleen järjestäminen satulassa, centering ja grounding, eli lantion ja istunnan merkitys.

"Me aina sanotaan, että ratsastaja ratsastaa luillaan. Omaa anatomiaansa ei pääse pakoon, mutta kun ne luut laittaa siellä satulassa oikeaan järjestykseen, myös jänteet ja lihakset järjestyvät oikein, jolloin, loppujen lopuksi, se ratsastaminen on helpompaa eikä joudu niin maitohapoille."

Suomenkielistä käännöstä metodille ei ole annettu tai ainakaan sellainen ei ole juurtunut käyttöön.

Turtiainen itse on harjoittanut metodia vuodesta 1997 ja on centered riding -ohjaaja. "Olen menossa kohti korkeinta tasoa, eli olen tällä hetkellä nelostason oppilas."

Metodin perustaja, nyt jo edesmennyt Sally Swift oli aikaansa edellä. Hän otti vaikutteita biomekaniikasta ja itämaisista taistelulajeista, ja kehitti metodin vuonna 1985, jolloin hän kirjoitti siitä kirjan.

"Pikkuhiljaa hän sai sitten sai seuraajia kaikkialta maailmasta ja nyt ollaan tässä!"

Päivitys klo 23. Valintaa ei tehty organisaation hallituksen kokouksessa vaan vuosikokouksessa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi