Haluaako hevonen suitset vai riimun?
Haluaako hevonen suitset vai riimun?Kuva: Miia Lahtinen

Valintajuttuja

Ratsastuksen pääjutussa mietitään hevosen valinnanvapautta, runkolehdessä vieraillaan Oivan Valinnassa.

Nimittäin hevoskauppias Oiva Pölösen luona Pohjois-Karjalassa. Maaliskuisena maanantaiaamupäivänä Joensuussa on kova pakkanen,

mutta Pölösen Oivan tuvassa on lämmin.

Ovea ei heti avata. Piha on hiljainen, mutta savupiipusta nousee savu.

”Käy sissää. Meillä on tiällä käräjät”, Oiva Pölönen tulee villasukkasillaan ovelle ja hipsii takaisin tuoliinsa.

Sen jälkeen uppoudutaan hevosiin ja hevoskauppaan 75-vuotiaan mestarin johdolla.

Pölönen on vanhoja osaajia, mutta Nina Laiho uusia. Hän on hevostenkouluttaja, joka puhuu siitä, että hevonen on turvallisempi kun se saa osallistua päätöksentekoon asioissa, jotka koskevat sitä itseään. Siksikin ihmisen pitäisi oppia kysymään hevoselta.

Yhtä tärkeä pointti on hevosen hyvinvointi.

”Valintojen tekemisellä on suuria hyvinvointivaikutuksia, ja mitä enemmän eläimellä on mahdollisuus tehdä valintoja, sitä vähemmän sillä on stressiä”, Laiho sanoo.

Siksi hän toivoo, että hevonen opetetaan sanomaan esimerkiksi kengityksessä symbolien avulla, että laskehan se jalka välillä alas.

Sitten meillä on Kuukaden Suomessa kasvatettu -sarja. Sen sankari on Sir Arthur Carrus, joka tällä hetkellä asuu Saksassa ja valmistautuu Verdenin Online-urheiluhevoshuutokauppaan.

Kun  syntyi, se oli pienestä pitäen hyvin kaunis, ja musta kuin mikä. Odotukset olivat heti korkealla.

”Kyllä jo varhaisessa vaiheessa tuli se päätös, että kokeillaan tämä tie, mihin se pääsee. Se liikkui nuorena varsanakin niin hyvin, eikä se ollut röyhkeä”, kasvattaja Helena Niiranen kertoo.

Uutisissa hevoskauppariitaoikeudenkäynnistä ja liikkumisrajoituksista. Takasivulla käymme taas kysymässä, mitä Australiaan Sykesin tilalle kuuluu, kun viimevuotisten palojen sijasta mannerta ovat kiusanneet tulvat.

Tilaahan täältä! Et kadu.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi