Yli puolen miljoonan euron Ferro S ja muita upeita hevosia
Pauliina Swindells ja Ferro S Luhmühlenin neljässä tähdessä.Kuva: Leena Alérini

Yli puolen miljoonan euron Ferro S ja muita upeita hevosia

Siksihän me näitä lehtiä tehdään, että saadaan kertoa hienoista hevosista. Nyt keskiviikon Hevosurheilussa puhutaan Pauliina Swindellsin Ferrosta, Katja Kuokan Hessin Leevistä ja FWB-kantakirjasta.

"Kun olen Ferron selässä, huippuratsastajat moikkaavat minua, mutta jos olen maassa, eivät he huomaakaan”, Pauliina Swindells hymähtää, kun kerromme noin kuukausi sitten sydänvaivan vuokse eläkkeelle jääneen Ferro S:n tarinan. Se on niitä ihania, joissa ratsastaja ja hevonen nousevat yhdessä aivan huimiin juttuihin.

Vuonna 2015 Ferro ja Swindells tekivät Boekolossa ensimmäisen pitkän neljän tähden kilpailunsa, joka antoi kvaalit Rion olympialaisiin.

”Silloin sain siitä ensimmäisen ison tarjouksen, 475 000 puntaa”, Swindells kertoo.

Mutta sen verran urheilija hän on, että kieltäytyminen ei ollut edes vaikeaa.

”Se oli iso raha, mutta ei niin iso, että olisin voinut ostaa itselleni Briteistä ison paikan ja nuoria hevosia. Ja minulla oli hevonen, jolla saattoi oikeasti mennä 5 tähden kilpailuihin. Jos olisin myynyt sen, minun olisi pitänyt aloittaa alusta, enkä silloin edes tiennyt, mitä se viiden tähden taso käytännössä tarkoittaa, vaikka kaikki tähtää siihen. Jos ei ole tehnyt sitä tasoa millään hevosella, ei tajua sitä työtä, mitä sinne tarvitaan ja mitä hevosen pitää olla”, Swindells pohtii.

Sen osaamisen Ferro hänelle antoi, joten ruunan uran loppuessa Swindells on kiitollinen. Mutta ei sitä sovi kieltää, että on Ferron uran loppu myös surullinen asia. Ajatuksissa kun oli jopa Pariisi, eikä ferronlaisia hevosia kasva joka oksalla, ei edes joka metsässä.

Hessin Leevi ja Katja Kuokka.
Hessin Leevi ja Katja Kuokka.Leena Alerini

Pariisiin ei ole menossa Katja Kuokkakaan, mutta GP-radalle kyllä. Hänen ratsunsa Fillyhill’s My Special on kuitenkin vielä liian raaka ja liian monimutkainen.

Ratkaisun löysi valmentaja Stella Hagelstam. Startataan Hessin Leevillä, suomenhevosella. Otetaan 16-vuotias suomenori opetusmestariksi.

”Stella totesi, että kyllä se olen eniten mie, joka sitä rataharjoitusta tarvitsen, hevonen kyllä oppii, kun sille ajan kanssa opetetaan. Eli kyllä se on nyt tämä herra tässä, joka tällä työmaalla ojentaa auttavan kätensä”, Kuokka sanoo ja viittilöi Hessin Leevin (Lastun Leka – Jeviiri) karsinan suuntaan.

Pääjutussa mietimme ennen oripäiviä sitä, miten FWB:llä menee. Olemmeko menossa tilanteeseen, missä ne kaikkein parhaat kantakirjataankin muualle, kuten Kotimäen estevarsat ja nykyinen suomalaiskasvattien ykkönen Mist of Titanium, joka on oldenburg.

Kysyimme asiasta Marjo Vainikalta, Anne Niemeltä, Tiina Ristimäeltä ja Laura Norjalta.

Suomalaisen kasvatuksen tasoa Niemi on seurannut ihastuksella.

”Juuri katselin jostain ryhmästä Facebookissa, kuinka taas on tulossa valtava määrä kouluvarsoja todella hienoista suvuista”, hän sanoo.

”Mutta ikuisuuskysymys on se, mihin nämä hevoset häviävät. Jos nuorille hevosille ei ole ratsastajia, niin se on ihan sama, millaisen hevosen kasvattaja kasvattaa.”

”Jos haluaa GP-hevosen, se pitää laittaa oikean tason ratsastajalle. Tallin takana niistä ei tule edes helppo A-tasoisia”, hän muistuttaa.

Mist of Titanium on kouluratsastuksen kuuma nimi. Kuva vuodelta 2020.
Mist of Titanium on kouluratsastuksen kuuma nimi. Kuva vuodelta 2020.Leena Alerini

Uutisissa oripäiviä, estekomitean puheenjohtajan Juho Norilon vastaus siihen, saako rotumestaruuksissa ratsastaa aikaa ja tarinaa Peterina Hakasen ja Helgstrandin crazy cowboyn suunnitelmista.

Myös runkolehdessä on paljon jokaisen hevosihmisen asiaa. Tällä kertaa esimerkiksi Mika ja Pasi Nurmi kengittämässä. Alla jutunteossa otettu video, jossa ei tapahdu mitään, mutta jota ei voi suositella herkille.

Jos et tilaa Hevosurheilua vielä, niin tilaa se nyt tai viimeistään messuilta. Se nyt vain on hevosihmiselle must! Täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi