Kuninkuuskilvassa ajettiin kilpaa loppuun asti. Pisimmän korren veti Vitter (6).
Kuninkuuskilvassa ajettiin kilpaa loppuun asti. Pisimmän korren veti Vitter (6).Kuva: Jussi Lähde

Kuningatar- ja kuningaskilpailujen avausmatkojen voittoon Saaga S ja Vitter

Kuningatar- ja kuningaskilvan ensimmäisten osalähtöjen voittajat ovat hallitseva ravikuningatar Saaga S sekä kisan ensikertalainen Vitter.

2100 metrin osalähtö tammakilpailun puolella oli Saaga S:n juhlaa. Tamma pääsi keulapaikalle Virin Camillan tilalle heti takasuoran auetessa, ja piti asemansa loppuun asti.

Kansansuosikki Saaga S:n ovat kasvattaneet S. & J. & J. Keskimaunu ja sitä ohjastaa vakiomies Matti Nisonen, joka hymyili aurinkoisesti voittajakehässä.

"Saaga oli sitä parasta itseään. Ohjissa oli hyvä paine koko lähdön, tuntui oikein hyvältä", Nisonen kehui.

"Lähdössä oli eturivissä useampi nopea lähtijä ja epäilin, että joku koittaa kiihdytyksestä keulaan. Otin lähdön meidän osalta varman päälle ja haettiin sitten keulasta oma paikka."

Nisonen kertoi myös, että ennakkosuosikin asema on tuonut jonkin asteisia paineita. Mies on kuitenkin yrittänyt olla maltillinen ja luottaa hevoseen, joka on suorittanut tällä kaudella varmasti. Esimerkiksi Porin kuningatarkilvassa kiusannut laukkapeikko on väistynyt.

"Huomenna koitetaan jatkaa samaa rataa, mutta päivä on tietenkin uusi."

Hevosen valmentaja ja omistaja Ilkka Pyysalo ei myöskään välittänyt ennakkosuosikkina olosta.

"Se tuo pikkuisen paineita", Pyysalo sanoi.

Saaga S:llä on totuttuun tapaan ponikaveri mukanaan. Manne-lempinimellä varustettu poni pitää Saagan tyytyväisenä reissun päällä.

Kuningatarkilpailun avausmatkalla toiseksi sijoittui Huimariina ja kolmanneksi Akaasia.

Kuningaskilpailu palautettiin jo lähtöauton kiihdyttäessä. Lähtöautossa ilmeni tekninen ongelma, joka aiheutti lähdön palauttamisen. Kuningaskilpailu muodostui melkoiseksi jännitysnäytelmäksi, sillä Välähdys vastasi hallitsevalle kuninkaalle Jokivarren Kunkulle ja piti kuin pitkin keulapaikan hallussaan. Pian Kunkku oli hyvin paketoitu, kun Suivikas asettui vetämään toisen radan letkaa. Loppukaarteeseen ajettiin kolmen rintamassa, kun Köppinen ilmestyi kolmannelle - ja loppusuoralla rintamaan liittyivät vielä Elias Intomieli ja Vitter. Kahden viimeisen taistelu kääntyi maalikamerassa Vitterin eduksi. Toinen oli Elias Intomieli ja kolmas Köppinen.

Valmentaja Jalmari Svart epäili heti lähdön jälkeen, että vain 6-vuotias Vitter olisi jäänyt niukasti toiseksi. Voitto kuitenkin irtosi ajalla 24,6.

"Hevonen ei ollut edes Elitkampenin aikaan näin hyvä", Jalmari Svart sanoi voittajahaastattelussa. "Mika (Forss) sanoi myös, että nyt on kaikki paikallaan."

Svart kehaisi, ettei Forss turhaan voittanut eilen ohjastajien EM-kilpailua.

"Mikan ajo oli yksi hienoimmista, mitä olen nähnyt. Sanoin takasuoralla, että miksei Mika jo käännä. Tiedän, että Mika tekee loppupeleissä oikein - ajattelee ennen kaikkea hevosta."

Mika Forss kertoi, ettei lähdön uusinta haitannut Vitteriä. Orilla on ollut aikaisemmin keväällä hankaluuksia hallita paineitaan, mutta nyt paine oli hallinnassa ja Vitterillä olisi voinut lähteä vaikka kuinka kovaa. Forss ajatteli kuitenkin passailla eturivin nopeita lähtijöitä ja hakea tasaista juoksua.

"Kaikki asetelmat muuttuivat, kun Jomppe (Kontio) käänsi Kunkun Välähdyksen selkään. En halunnut kolmannen jonoon vielä takasuoralla, viimeisen kurvin puolivälissä pääsin Eliaksen selkään ja tunsin, että meillä on paras vauhti. Pelkäsin matkan loppuvan kesken, mutta ihan tikulla tuntui, että se riitti. Hevonen tuli hyvissä voimin maaliin."

Vitterin osallistuminen kuninkuuskilpaan oli pitkään epävarmaa. Jalmari Svart ja omistaja Sabrina Erus tekivät viime metreillä päätöksen osallistua, yhteistyössä Vitterin hoitavien tahojen kanssa.

"Oltiin epäilevin mielin, mutta koko tiimi oltiin sitä mieltä, että mukaan vaan", Svart sanoi. "Ei ne muutkaan ole hevosia kummempia, ja on meilläkin pikkujuoksija."

Vitterin omistaa Svart Stable ja sitä huoltaa kuninkuusraveissa Toni Mäntyniemi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi