Viime kesänä Härmässä Lumettaja paineli toistaiseksi parhaan aikansa 24,1aly.
Viime kesänä Härmässä Lumettaja paineli toistaiseksi parhaan aikansa 24,1aly.Kuva: Anu Leppänen

Lumettaja hallitsi maililla – ”Se pääsee todella kovaa”

Lumettaja täytti suursuosikin odotukset ja jatkoi voitolla haastavista olosuhteista huolimatta.

Lappeenrannan raveissa puurrettiin raskaissa ja kuraisissa sääolosuhteissa, mutta saatiin silti nähdä mainioita suorituksia. Neljäs Toto5-kohde oli kylmäveristen mailin koitos. Suursuosikki Lumettaja varoi lähtöautoa ja jäi avauksessa, mutta ehti jo etusuoralla keulatöihin. Takasuoralla se sai kimppuunsa Adven Turen, ja loppusuoralla kaksikko otti yhteen toinen toisilleen vastaten. Lumettaja piti kuitenkin paikkansa päättäväisen oloisesti ja kellotti voittoajakseen 26,6aly.

6-vuotiaan oriin omistaa kimppa Pala Unelmaa Team, jota vetää oriin alun perin omistanut Viivi Honkimaa. Hän kertoi osanneensa odottaa voittoa olosuhteista huolimatta.

”Lumettajan valmentaja ja ohjastaja Terho (Rautiainen) sanoi, että jos hevonen on yhtä hyvä kuin Teivossa viimeksi, se pärjää kyllä. Aika oli tälle kelille oikein hyvä, oriin ennätys maililta on kesäkelillä 24,4. Ravi tahtoi mennä vähän kulmikkaaksi lopussa, mutta hevonen pysyi ravilla kuitenkin.”

Honkimaa naurahti, että oriilla on vielä nuoren hevosen metkuja, mikä näkyi illan koitoksessa.

”Rataympäristössä lähtöauto on vielä jännittävä. Yleensä Lumettaja on mennyt vähän lähemmäs siipeä, mutta tänään tuntui olevan jopa erikoisen jännää. Muuten se on perusfiksu ja helppo kaveri, ei mikään pölhö, vaikka onkin ori.”

Ori on startannut urallaan 25 kertaa, voittanut neljästi, ottanut viisi kakkossijaa ja neljä kolmosta. Lappeen voitto oli sille toinen perättäinen, edellisen ykkösensä se otti Teivossa reilu viikko sitten.

”Sen moottorissa on ytyä ja liike on hieno. Lumettajaa ei ole missään vaiheessa tarvinnut opettaa ravaamaan, se on ollut pienestä asti ravuri. Treeneissä se on saanut voimaa, ja sen myötä sille sopii pitkäkin matka. Terho on sanonut, ettei se ole vielä ollut yhdenkään lähdön jälkeen väsynyt, mutta paras puoli on varmaan tuo ravin helppous.”

Hevonen oli aikanaan Honkimaan tilausvarsa. Se muutti hänen luokseen Pilkanmaalle puolivuotiaana. Honkimaa opetti sen ja ajoi sille pohjia, mutta pian alkoi tuntua, että lahjakas varsa tarvitsi enemmän.

”Hyvin varhaisessa vaiheessa ravi oli tosi helppoa ja eteenpäinvievää. Ajattelin, etten pysty täältä kotoa käsin antamaan hevoselle sellaista mahdollisuutta kuin se tarvitsee, joten keräsin sen ympärille kimpan. Sitten se meni Terholle valmennukseen.”

Ounastelut eivät olleet turhia. Hevonen lunasti odotukset pian ja pääsi starttiin jo 3-vuotiaana. Osa nuoruusvuosista meni kuitenkin kasvukipujen kanssa taistellessa.

”Lumettaja on kasvanut juuri isompien ikäluokkakisojen aikana, ja silloin sen ravi on mennyt huonoksi. Siksi esimerkiksi nelivuotiskausi oli katkonainen”, Honkimaa kertoi. ”Siitä huolimatta meillä on mennyt paremmin kuin uskalsin ajatella, sillä pääsimme mukaan muun muassa Varsakunkkuun.”

Muutoin ori on pysynyt terveenä. Se on parantanut otteitaan ja ennätyksiään koko ajan.

”Meillä on kova luotto hevoseen. Se pääsee todella kovaa ja sillä on hyvät lukemat jo tässä vaiheessa. Nälkä kasvaa syödessä, ja tässä alkaa jo haaveilla isommista kilpailuista. Kaikilla suomenhevosoriiden omistajilla varmaan joskus siintää unelmissa se seppele.”

Lähitulevaisuudessa on tarkoitus ajella rahasarjoja, ja omiinsa Lumettaja on osoittanut olevansa varsin pystyvä. Honkimaan toiveena olisi päästä avoimiin sarjoihin jossain vaiheessa.

”Lumettaja on jo pärjännyt 75-raveissa. Ja tänäänkin se meni koko matkan korvat pystyssä, vaikka oli raskaat olosuhteet. Ori on aina iloinen ja Terho pitää sen hyvällä tuulella. Sen näkee, miten se tulee mielestään voittajana maaliin, kun jonkun ohittaa.”

Katso Lumettajan ja Terho Rautiaisen voittosuoritus täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi