Pertti Puikkonen kannusti Rokin Maxin ohi Tee Wee Paronista.
Pertti Puikkonen kannusti Rokin Maxin ohi Tee Wee Paronista.Kuva: Roosa Lindholm

Rokin Maxin voima puhui taas tylyä kieltään

Lahden Jokimaalla ravatun viimeisen Toto76-kierroksen avauskohteen suosikki Tee Wee Paroni pääsi etenemään kiihdytyksessä johtoon, mutta ensimmäisen takasuoran lopulla rinnalle tullut Rokin Maxi piti tempon hyvänä ja jyräsi maalisuoralla ohi.

Toto76-1: Toiseksi eniten pelattu Rokin Maxi kiersi alkumatkan parijonon ulkopuolella ja lopunkin ilman vetoapua, mutta jaksoi silti puristaa voittoon, joka oli Nyyti-Maria Timosen valmentamalle oriille kolmen viikon sisään jo kolmas.

"Hienoja esityksiä, kun on ollut pitävät alustat", ohjastaja Pertti Puikkonen korosti. "Tänään ei ollut mitään muuta mahdollisuutta kuin prässätä vaan koko matka tasaista reilua. Ajattelin että eiköhän se kieli tule pihalle, kun otetaan vauhtia lisää. Henkan hevonen vastasi hyvin, ja hieno esitys siltäkin."

Joulukuussa neljästi kilpaillut Rokin Maxi on voittojen lisäksi ollut kerran toinen. Nyt se kuittasi 7000 euroa ajalla 25,6a/2140 metriä.

Tee Wee Paroni oli vain vähän hävinneenä hyvä toinen selvästi ennen Koskelan Akselia, joka kiersi viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista toiseen ulos muttei jaksanut lopulta taistella ihan voitosta. Passiton nousi taaempaa sen tuntumaan.

Toto76-2: Toiseksi eniten merkitty Ice Wine onnistui riistämään alussa johtopaikan suosikiksi pelatulta Sue's Photolta ja sai sen jälkeen vetää aika lailla mieleistään tahtia, mutta lähtö oli kaikkea muuta kuin taputeltu. Porukka tiivistyi loppua kohden, ja kolmen tonnin voittorahat korjasi viidenneksi eniten pelattu Hazelhen Hermes.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa viidennestä parista edellä menneen Piedmontin perässä kolmannelle radalle lähtenyt Hazelhen Hermes sai säästää osan voimista maalisuoralle, joka oli 11-lopetuksessa sen juhlaa.

"Juoksu meni kyllä mainiosti, kun saatiin hyvä vetävä selkä ja päästiin loppusuoralla kääntämään. Kun se saa hyvän juoksun, se kirii oikeinkin mukavasti", ohjastaja Jarmo Saarela kehaisi.

Timo Korvenheimon valmentama Hazelhen Hermes kirjautti 2140 metrillä ajan 14,1a. Sekin on petrannut kauden lopulla. Viimeisimmän kuukauden aikana viidesti startannut ruuna on voittanut kolmesti ja ollut kaksi kertaa toinen.

Kirivaiheen ilman vetoapua tullut Piedmont runttasi rehdisti toiseksi, ja Ice Wine joutui tyytymään kolmanteen sijaan. Sue's Photo sai sen takaa lopussa tilaa, muttei syttynyt oikein kirimään.

Toto76-3: Kolmannesta rivistä tammoille rajattuun täyden matkan ryhmään lähtenyt suosikki M.T. Kitty selvisi kuudenteen pariin ulos, josta se lähti päätöskierroksen käynnistyessä muiden mukana kolmannelle radalle. Se iski takasuoralla uloimmas, joutui kiertämään loppukaarteen vielä pääosin neljättä rataa, mutta puristi kuitenkin kohtalaisen varmasti ykköseksi.

Iikka Nurmonen myönsi, että spurtti painoi lopussa jaloissa, mutta muistutti, että niin se painoi muidenkin jaloissa. Voitto oli Nurmoselle päivän toinen. Ensimmäinen tuli ennen pääpelin kohteita Roberto Diverilla, joka sekin on Ossi Nurmosen valmennettavia.

"Nämä viidentoista hevosen lähdöt on aina vaikeita ajaa", Ossi Nurmonen huomautti. "Iikan kanssa puhuttiinkin, että viimeisellä takasuoralla niin ulos, ettei jää kauas viimeisessä kaarteessa. Hevonen tuli tosi kovaa viimeiset 700 metriä. Se meni kaarteet nyt hyvin. Niissä oli joskus vaikeuksia, mutta hevonen on muutenkin voimistunut."

Viimeisellä takasuoralla kärjen takaa vapaasti toiselle radalle päässyt Le Blixten kierrätti M.T. Kittya loppukaarteen ajan, muttei jaksanut suoralla enää pitää ja sai varmistella toista sijaa, kun muut lähestyivät loppuhetkillä. Le Blixtenin perässä takasuoralla ulos noussut ja kiriin kolmannelle radalle kääntänyt Die Kaiserin laukkasi loppukaarteessa mahdollista menestystä.

Toisen radan jonossa pitkään pysytelleet An-Valpuri ja Naomi Wibb kirivät seuraaville sijoille. Neljännestä ulkoa aiemmin vapaata saanut An-Valpuri oli kolmas.

Takarivistä läpi päässyt Ain't She Sweet eteni kympin avauksessa johtoon kaarteen lopulla. Long Leg Lizzy nousi kaarteen jälkeen kolmannesta sisältä toiselle radalle ja eteni kysymään kärkipaikkaa, mutta Ain't She Sweet puolusti sitä. Kierros taittui 1.13:n lukemiin, eikä kumpikaan jaksanut otella loppuun asti kärkisijoista. Voittoajaksi kirjattiin 14,4a.

Toto76-4: Yli 72-prosenttisesti merkitty kohteiden pankki Viktor Kärppä joutui tyytymään kakkossijaan, kun alusta asti johtanut Koivun Tähti pysyi edellä.

"Koivun Tähti on nyt ehkä notkeamman tuntuinen, mitä se oli välillä, mutta sen kyydissä täytyy keskittyä kuitenkin siihen omaan hommaan", Mika Karppisen valmennettavaa ajanut Santtu Raitala kuvaili. "Ajattelin, että vedetään eka tuhat suht hiljaa, mitä se malttaa mennä, ja sitten ruvetaan kiristelemään tempoa takamatkalaisia varten."

Vuoden toinen voitto tuli 2100 metrillä ajalla 26,4. Koivun Tähti oli neljänneksi pelatuin.

Viidennestä ulkoa toisen kaarteen jälkeen selässä kolmannelle radalle lähtenyt Viktor Kärppä haparoi hieman, kun Tuviker laukkasi etukaarteessa edeltä. Eteen nousi sen jälkeen Peli-Pertsa, joka oli lopulta kolmas. Viktor Kärppä kiri maalisuoran napakasti ja ehti voittajan tuntumaan.

"Viktor Kärppä meinasi lähteä Tuvikerin mukaan. Se on vissiin niin vähän vielä startannut, että on hölmö ja mutkittelee vielä juostessaan. Ehkä meno ei ole hokeissa ihan sellaista kuin kesällä, mutta hyvin tämä menee näinkin", Esa Holopainen arvioi.

Toto76-5: Kiihdytyksessä johtopaikan vallannut Reverend Dred sai vetää matkalla täysin rauhassa, nykäisi loppusuoran avautuessa ja voitti varmasti tuloksella 14,4a/2140 metriä. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama ruuna oli toiseksi pelatuin.

"Oli kyllä tosi helppoa", ohjastaja Mika Forss vakuutti. "Se on voltista aina nopea, mutta auton takana se ei ole aina oikealla lailla hereillä ja silloin sillä ei pääse liikkeelle, mutta tänään se lähti oikein sutimalla. Se tekee tosi pitkän kirinkin taustalta, mutta vallankin nämä meidän lauantailähdöt, niin niitä on vaikea voittaa jostain takaa."

Voiton myötä Mika Forss varmisti myös tämän vuoden ajajaliigan mestaruuden.

Gollum livahti alussa Reverend Dredin taakse, josta se seurasi lopussa vapaasti toiseksi. Selvä suosikki Questionmark Me lähti viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista selässä kolmannelle radalle, iski loppukaarteen puolivälissä vapaalle radalle ja kiri napakasti kolmanneksi.

Pope ei jaksanut puristaa kuolemanpaikalta ihan kärkitaistoon, ja Intuto juuttui sen taakse liian pitkäksi aikaa pussiin.

Toto76-6: Takarivistä lähtenyt R.R. Valssitar jäi toisen radan jonossa paikkojen selvittyä kuudenneksi. Paikka parani, kun Virmaan Into laukkasi kärjen rinnalta toisen kaarteen jälkeen, ja kierros jäljellä R.R. Valssitar lähti muiden mukana kolmannelle radalle.

Kun kirikaistaa vetänyt Pilkkeen Toivo laukkasi kolmannen puolikkaan täyttyessä, sen takaa ilman vetoapua jatkanut Vekraus eteni vahvasti kohti kärkeä ja loppukaarteen alussa kuolemanpaikalle. Sitä seurannut R.R. Valssitar pääsi kaarteessa vielä puolittain imuun ja ratkaisi suoralla sitten varmasti.

"R.R. Valssitar on ollut minulla ehkä 3-4 kuukautta", Kimmo Taipale muisteli. "Mulla on pari Yrjö Kettusen hevosta, ja yhteistyö on alkanut oikein mukavasti. Tiedettiin, että hevonen on lahjakas, mutta motivaatio-ongelmia oli suuria. Yrjön kanssa puhuttiin, että saadaanko sitä enää nousuun, mutta nyt näyttää hyvältä."

Voitto oli R.R. Valssittarelle toinen peräkkäin ja tuli 2100 metrillä ajalla 27,4a. R.R. Valssitar oli tasaisesti pelatun tusinan joukossa kolmanneksi vähiten merkitty yllättäjä.

Vekraus ei mahtanut mitään yllättäjän kirille, mutta oli hyvä toinen selvästi ennen johtanutta Poikolan Neitoa. Lähdön suosikki Liipan Toivo joutui alkumatkasta pakittelemaan hännille. Se sai tulla sitten R.R. Valssittaren perässä, mutta kiriä ei irronnut.

Toto76-7: Päätöskohteen selvä suosikki Shadow Of Brisbane ei löytänyt paikkaa parijonosta ja joutui pakittamaan kaarteessa kauas hännille, josta se liittyi kolmannessa kaarteessa kolmannen radan jonoon. Se iski loppukaarteessa uloimmas jopa kuudennelle radalle asti, kiri suoran ylivoimaista vauhtia ja ehti tiiviistä porukasta vielä selvään voittoon, joka tuli ajalla 14,6a/2100 metriä.

"Jos ensimmäisellä takasuoralla olisi pitänyt arvata, olisin sanonut, ettei ole kuuden joukossa, mutta olihan aika mahtava kiri", Olli Koivunen päivitteli. "Kaikki meni sitä vastaan, mutta silti se pystyi noin ylivoimaisesti vielä voittamaan. Joka kerta, kun käänsi ulommas, tunsi vaan, että hevonen lähtee ihan järkyttävän lujaa. Ei tarvinnut kuin istua kyydissä."

Voitto oli Harri Koivusen valmentamalle 7-vuotiaalle Shadow Of Brisbanelle tämän kauden yhdestoista, ja koko uralla ruuna on voittanut jo 36 kertaa.

Toisen radan jonossa kolmantena ja toisena matkannut Tapiro Jet pääsi maalisuoralla tuikkaamaan sisäkautta toiseksi, kun johtanut Everest De Ginai antoi pahoin periksi.

Kierros jäljellä viidennestä ulkoa kolmannelle radalle lähtenyt Robin Roof sai takasuoran alussa selän eteen. Se iski loppukaarteessa vapaalle radalle ja punnersi tasaisen hyvin kolmanneksi. Eteen nuosseen Mr Hot Shotin kiri hyytyi. Moni muu jäi vaille mahdollisuutta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi