Olli-Matti Porolan valmentama Ryti-Tyttö yllätti pikamatkalla.
Olli-Matti Porolan valmentama Ryti-Tyttö yllätti pikamatkalla.Kuva: Ada Pykäläniemi

Ryti-Tyttö runttasi mailin voittoon Virin Camillan rinnalta

Kuningatarkilpailun kokonaistilanne tiivistyi entisestään, kun lauantaina pussiin juuttunut Ryti-Tyttö puristi mailin osalähdössä voittoon ennätyksellään 22,4a. Tulos on tammojen tämän kauden kärkiaika.

Toto65-1: Lähtö palautettiin kerran, kun Niemen Cecilia työntyi takarivistä eturivin hevosten sisäpuolelle. Sen edeltä ykköspaikalta kiihdyttänyt Virin Camilla avasi hyväksytyssä startissa vaivatta kärkeen ja vastasi kaarteen alussa Akaasialle, joka sai etusuoralle tultaessa Ryti-Tytöstä selän eteensä.

Eturivin uloimmalta paikalta lähtenyt Ryti-Tyttö joutui kiertämään koko matkan siten kolmatta ja toista rataa ilman vetoapua, mutta osaomistaja Olli-Matti Porolan valmentamaa tammaa ajanut Jonny Länsimäki pysyi silti luottavaisena.

"Mulla oli tunne jo 800 jäljellä, että lähtö on voitettu, mutta en halunnut riskeerata mitään, että koitan tehdä liikaa eroja", Jonny Länsimäki vakuutti.

Kärkiryhmä tuli maaliin yhtenä nippuna, kun Ryti-Tyttö työntyi vasta vähän ennen linjaa Virin Camillan ohi. Takasuoralla kolmannesta sisältä kolmanteen ulos päässyt ja loppukaarteessa kiriin kääntänyt Vieskerin Virva punnersi puolittain kärkiparin kupeelle, ja useampi osallistuja jäi rintaman taakse kiinni.

Pussiin juuttuneiden joukossa oli Akaasia, mutta se seurasi Ryti-Tytön tiiviissä tuntumassa ja jatkaa tiukasti seppeleen tavoittelemista. Erot ovat minimaaliset, sillä yhteisajoissa kärkipaikalle siirtynyt Virin Camilla lähtee kolmen kilometrin päätösmatkalle vain kaksi kymmenystä Ryti-Tyttöä ja Akaasiaa edellä.

Kolmena edellisenä vuotena kuningattareksi ravanneen Saaga S:n tilanne näyttää kuitenkin heikolta, sillä sen kirissä ei ollut lainkaan puhtia.

"Esitys ei miellyttänyt, sillä veto oli poissa ja hevonen tosi vaisu", Matti Nisonen harmitteli.

Virin Camilla oli mailin kisassa selvä suosikki hieman alle 39 prosentin peliosuudella. Ryti-Tyttö oli viidenneksi käytetyin merkki.

Toto65-2: Kasipaikalta keulaan kaasuttanut Välähdys sai vetää mailin kisaa rauhassa ja erkani 1.18-vauhtisessa lopetuksessa selvään voittoon ajalla 21,4a. Camri kiri toiseksi, ja kolmatta rataa toiselle ilman vetoapua edennyt Costello jätettiin kolmanneksi. Costello oli lähes 64-prosenttisesti merkittynä kohteiden pelatuin hevonen ja Välähdys lähdön toiseksi pelatuin.

Lue lisää kuninkuuskilpailun mailista täältä.

Toto65-3: Lämminveristen stayerkisan suosikki Boulder Cannon teki ratkaisunsa ensimmäisellä takasuoralla ja pääsi etenemään toisessa kaarteessa sujuvasti johtopaikalle. Se piti tempon kovana, muttei jaksanut tulla samaa tahtia maaliin asti ja kuudenneksi eniten pelattu Onboard Broline puristi täpärästi ohi.

Vahingossa yllättäjän voitto ei tullut, sillä se joutui tekemään kolmannesta parista ulkoa melkein kierroksen kirin. Se pääsi takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua, saavutti pikkuhiljaa keulahevosen ja tuli viime hetkillä ohi. Ajaksi tuli ennätys 14,7/3120 metriä.

"Ajoin sillä viimeksi ekan kerran, ja hevosesta jäi hyvä maku", Vesa-Pekka Kellokummun valmentamaa 7-vuotiasta ruunaa ajanut Kari Alapekkala kehaisi. "Saatiin hyvä paikka ja vauhti oli reipasta, niin kaikki puolsi tänään. Lähdettiin ajamaan reilusti eteenpäin, ja nitisti sitten keulahevosen, mutta tiukkaa oli.

Onboard Brolinea seurannut Only Eyes Broline jatkoi päätöspuolikkaan kolmatta rataa ilman vetoapua. Se tuli myös hyvin kärkitaistoon, mutta joutui tyytymään kolmanteen sijaan.

Toto65-4: Takamatkan juoksuradalta hyvin lähtenyt suosikki Siirin Älli eteni nopeasti johtoon ja piti muut kurissa maaliin asti. Tasaisen reippaalla vauhdilla syntyi 10-vuotiaan ruunan tasoitusennätys 22,6/2120 metriä.

Antti Ojanperä oli satsannut viikonloppuun. Tallille kolmannen voiton tuonut Siirin Älli kilpaili jenkkikärryt perässään.

"Viime viikonloppuna Pihtiputaalla hevonen oli vielä aavistuksen nihkeä, mutta Antti ja Jutta tietää mitä tekee ja hevonen oli nyt oikein hieno, kuten sen kuuluu olla", ohjastaja Santtu Raitala suitsutti.

"Hevonen oli tänään tosi makean tuntuinen jo lämmityksessä tavallisista kärryistä. Minä ehdottelinkin sellaista, että mentäisiin tavallisista kärryistä, mutta Antti oli ilmoittanut jenkeistä ja piti ne rehtinä miehenä perässä."

Perusmatkalta lähti poisjääntien jälkeen vain kaksi hevosta. Lauantaina voittanut Hanslankari ei pystynyt vastaamaan lähtösuoralla Siirin Ällin rynnistykseen, ja Risto Tupamäki käänsi sen jo kaarteessa toiselle radalle. Hanslankari eteni Siirin Ällin rinnalle pitämään vauhtia ja tsemppasi siitä lopulta hieman jääneenä vahvasti toiseksi.

Antti Ojanperän ajama Josveis täydensi tallin panosta seuraamalla Hanslankarin takaa kolmanneksi.

Toto65-5: Lujaa lähtenyt William Pine piti mailin suosikkina. Tulojärjestys jouduttiin kylläkin varmistamaan maalikameran avulla, kun sisäratajuoksun jälkeen vapaille päässyt Anaheim Kemp kiri lähes tasoihin. Voittoajaksi kirjattiin 11,9a.

"Tällä oli hyvä lähtöpaikka, mutta kyllä siinä tosissaan juosta sai", Tapio Perttunen painotti. "Tiukille meni jo alussa, ja nippa nappa pääsin keulaan. Sitten sain aika lailla rauhoitettua vauhtia, mutta viimeisessä kurvissa pidin vähän liikaakin kiinni. Maurilla tuli tosi hyvin, ja oltiin aivan tasapäin maalissa."

Sisäradan jonossa neljäntenä matkannut Anaheim Kemp nousi takasuoralla toiseen ulos ja pääsi loppukaarteessa iskemään kiriin, kun ulompaa yrittäneet eivät aivan pystyneet sulkemaan tietä.

Flynn Boko seurasi William Pinen takaa tilaa saamatta kolmanneksi ennen Valentin Ladayta, joka eteni ensimmäisen kaarteen lopulla kolmannelta radalta kuolemanpaikalle ja tuli siitä rehdisti perille.

Toto65-6: Kolmatta rataa eteenpäin puksuttanut Still Loving You pääsi avauspuolikkaan jälkeen etenemään vastuksetta keulaan asti. Markku Nieminen antoi voimanpesän mennä koko ajan kiihtyvää tahtia, ja 6-vuotiaan ennätys kirjataan nyt luvuin 12,2a/2100 metriä. Still Loving You oli toiseksi eniten pelattu.

"Ajatus oli, että päästään johtavan rinnalle hyvissä ajoin, mutta päästiin keulaan asti saman tien, ja ajattelin kyllä, että nyt ei ole tuurilla mitään tekemistä", Markku Nieminen kertasi. "Isompi tulevaisuus jää ensi vuoteen, kun alku oli vaikea. Se ei ollut parhaillaan, kun tuli reissusta. Katsotaan yksi talvi vielä, katsotaan ensi vuonna ja pyritään niihin parempiin lähtöihin."

Alun johtanut Baretta Boko seurasi Still Loving Youn takaa jääneenä toiseksi. Säästöjuoksun jälkeen hyvin kirinyt Wilda Tigern Jack kipusi loppuhetkillä kolmanneksi.

Puolimatkassa etusuoran aikana kolmannesta parista kuolemanpaikalle kiertänyt Vic De Luxe antoi päätösvaiheessa vähän periksi. Sitä alkumatkasta seurannut suosikki Ypäjä Hereiam kiersi kolmannen kaarteen aikana sen taakse toiseen ulos, josta ei jaksanut enää parantaa.

Lue aiemmin ajetusta Pikkukunkusta täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi