Derbyssä toiseksi jäänyt Vixus jatkaa ikäluokkansa kärkinimenä.
Derbyssä toiseksi jäänyt Vixus jatkaa ikäluokkansa kärkinimenä.Kuva: Roosa Lindholm

Vixus paikkasi jälleen laukan ja voitti ylivoimaisesti

Lauantaikierros alkoi Vermossa iltapäivän totopelikatkoksen takia puolisen tuntia myöhässä. Avauskohteena ajettiin 5-vuotiaiden suomenhevosten Tawaststjernan muistoajolla, jossa oli kahden poisjäännin jälkeen vain kuusi osallistujaa. Suuri suosikki Vixus ponkaisi kauden avausstarttinsa tavoin auton takana laukalle, mutta ajoi muut kiinni ja oli lopulta omaa luokkaansa.

Toto76-1: Parhaaksi haastajaksi arvioitu Larsman ei loistanut lämmittelyajossa, mutta kiihdytys heitti ennakkospekulaatiot päälaelleen, kun suursuosikki laukkasi ja Mika Forss kiidätti Larsmanin uloimmalta paikalta johtoon.

Vixus selvitti laukkansa ennen hylkäysrajaa, lähti takaa-ajoon ja pääsi jo 1.20-vauhtisen puolikkaan täytyttyä etenemään Tureliuksen taakse toiseen ulos.

Seuraava käänne tapahtui takasuoralle mentäessä, kun Larsman ponkaisi laukalle. Turelius ajautui tilanteessa ulospäin, minkä Janne Soronen käytti Vixuksen kanssa hyväkseen ja ajoi tämän sisäpuolelta saman tien keulaan ja karkuteille.

"Pieni lähtö, mutta tapahtumia riitti", Janne Soronen naurahti. "Vixus tuntui täysin normaalille. Koitettiin vaan lähteä varman päälle matkaan, mutta jotain se säikähti. Täytyy jatkossa tukkia korvia vähän enemmän, niin vältytään näiltä."

"Siinä vaiheessa, kun se pudotti, olin aika luottavainen, että eiköhän me vielä keretä. Ja sitten kun siinä Tureliuksen selässä oltiin tallikaarteessa, tuntui, että vain joku haaveri voi viedä voiton."

"Sitten vielä Larsman laukkasi, ja siinä ehkä vähän Tureliuskin häiriintyi. Päästiin sisäpuolelta ohi, mutta kyllä me ekana oltaisiin oltu maalissa, vaikka olisi kierrellyt mitä kautta. Ei se väsynyt ollut, mutta takasuoralla heti kun se keulaan pääsi, se nosti vaan korvia pystyyn ja katseli, että vieläkö juostaan. Kun avasin korvat, kyllä se taas innostui."

Vixus kuittasi 15 000 euron voittorahat mailin matkalla ajalla 23,5a, jolla sen ennätys parani kaksi kymmenystä. Tämä oli Katja Melkon valmennettavalle erittäin todennäköisesti kauden viimeinen startti.

Kolmannesta sisältä loppukaarteessa kiriin hakeutunut Sähköäijä puristi Huima Lennon ohi toiseksi.

Larsman hylättiin pitkästä laukasta.

"Ei ollut priima tänään", Mika Forss totesi.

Toto76-2: Kasiradalta lähtenyt Jamie Hyneman kiersi kaarteen kolmatta rataa, ajoi päättäväisesti eteenpäin ja pääsi puolikkaan täyttyessä johtopaikalle, jonka piti varmasti maaliin asti.

Marko Redsvenin valmentamaa Jamie Hynemania ajoi Ari Moilanen, jolle täysosuma oli jo iltapäivän kolmas. Toiseksi eniten pelattu Jamie Hyneman kirjautti 2100 metrillä ajan 13,5a.

"Positiivista oli sentään se, että oli puomissa eikä takarivissä", Marko Redsven kommentoi lähtöpaikkaa. "Jamie Hynemanin kanssa on tehty tiukasti työtä ja pysytty rutiineissa. Asioita tehdään samalla tavalla joka päivä, ja se tykkää siitä. Se on ehkä semmoinen hevonen, että osaa katsoa maalipaalun ja puristaa sinne ykköseksi."

Sisältä neljänneksi jonoon jäänyt Stardust Fibber mahtui maalisuoran avautuessa nousemaan vapaille. Se kehitti niin terävän spurtin, että ehti vielä voittajan tuntumaan toiseksi.

Reilu kierros ennen maalia neljännestä parista reissuun lähtenyt Andree eteni takasuoralla kuolemanpaikalle, josta kesti kolmanneksi. Lähdön niukka suosikki BWT Caesar kiersi Andreen perässä toiseen ulos ja puristi loppuhetkillä puolittain sen kupeelle neljänneksi. Miraz ei löytänyt kolmannesta sisältä vapaata väylää ja tuli rintaman takana voimissaan maaliin.

Toto76-3: Pronssidivarin suosikin Jugadorin juoksu eteni käytännössä tismalleen samoja latuja kuin Jamie Hynemanilla. Se voitti vielä vakuuttavammin ja teki 2100 metrillä ajan 13,0a.

"Oli kyllä aika hyvä", Olli Koivunen myhäili. "Kasirata oli tosi haastava paikka, mutta lähdettiin ajamaan heti eteenpäin. Ajattelin mennä voimalla kokeilemaan, ja päästiin keulapaikalle. Totta kai se oli hevoselle raskas, mutta ei sitä huomannut Jugadorin kanssa missään. Se vaan tykkää, kun saa ottaa muista yliotteen."

Toisessa parissa ulkona namujuoksun saanut Por Nie Rock odotteli kiriin lähtöä maalisuoran alkuun asti ja spurttasi sitten selvästi toiseksi. Ensimmäisessä kaarteessa sisäradan jonosta toiselle radalle noussut Klena Vito tuli takasuoralta lähtien ilman vetoapua, mutta puristi rehdisti perille ja kesti kolmanneksi.

Toto76-4: Kohteiden luottohevonen Välähdys ampaisi auton takaa kärkeen, ja kun Hullumies sekä Polara asettuivat sen perään sisäradalle, tapahtumat jäivät matkalla vähiin.

Välähdys hallitsi vaikeuksitta maaliin asti ja kuittasi voiton ajalla 23,8a/2100 metriä. Hullumies sai vapaan väylän niin myöhään, ettei ehtinyt millään haastaa.

"Meidän oli hyvä ajella, kun ei saatu painetta matkalla. Hevoselle jäi voimia varastoon aika lailla, mikä tekee varmaan hyvää hevosen tulevaisuutta ajatellen", Ville Korjuksen oria ajanut Harri Kotilainen pohti. "En halunnut hirveän aikaisin ajaa alta pois, kun oli tosi pätkänopea hevonen takana. Varaa oli kyllä. Hevonen vastaa itsekin hyvin, ja kaikki narut oli vielä vetämättä."

Toisesta parista ulkoa loppukaarteessa kiriin noussut Pyörylän Paroni puristi kolmanneksi. Polara hakeutui maalisuoralla myös vapaille ja ehti kuolemanpaikalla juosseen Rapin Aatoksen ohi neljänneksi.

Toto76-5: Lujaa lähtenyt Doris Hoss nakkasi 4-vuotiaille rajatussa Tammachampionissa johtoon, mutta sitä ajanut Antti Teivainen huikkasi sisäpuolelta kiihdyttäneen Callela Lisbethin ohjastajalle Mika Forssille heti, että ajaa vain uudestaan edelle.

Markku Niemisen tallin hevoset juoksivat näin sisärataa kärkipaikoilla. Selväksi suosikiksi luotettu Callela Lisbeth sai vetää alle kympin puolikkaan jälkeen aika lailla rauhassa, ja Mika Forss ajoi loppusuoran avautessa alta pois. Callela Lisbeth tuli hetken aikaa vauhdikkaasti, mutta oli pian aseeton selästä spurtannutta Doris Hossia vastaan.

Tuloksen 13,8a/2100 metriä ravannut Doris Hoss kuittasi 15 000 euroa. Voitto oli sille kauden ensimmäinen, ja se oli vasta kahdeksanneksi eniten pelattu.

"Hevonen paineli koko matkan hyvin ohjille, ja voitto oli sitten yllättävänkin helppo", Antti Teivainen iloitsi. "Se on ollut pitempään jo kunnossa. Villinmiehen tammakilvassa kävi huono tuuri, kun se jäi pussiin ja pois finaalista. Sitten on ollut huonoja lähtöpaikkoja. Tänään juoksu onnistui nappiin, niin ei tämä mikään jymy-yllätys ollut."

Myös kolmannessa sisällä matkannut Club Nord Elit sai mahdollisuuden ja työntyi toista rataa täpärästi Callela Lisbethin edelle toiseksi. Takasuoran alussa viidennestä ulkoa selässä kolmannelle radalle lähtenyt EL Fitzgerald kiri lopussa uloimpana samaan rintamaan edellisten kanssa, mutta jäi niukasti neljänneksi.

Toto76-6: Kolmivuotispokaalissa nähtiin ravien toistaiseksi rajuin avauspuolikas, kun seiskaradalta kärkeen leiskauttanut Jolly Roy vastasi rinnalle tulleelle Zogo Matchille ja vauhti pysyi takasuoralle asti 1.08:n lukemissa.

Lähdön suuri suosikki Viking Grace sai edetä toista rataa tasaisesti toiseen pariin ulos, josta ohjastaja Santtu Raitala antoi sille kirimerkin vasta loppusuoralle tultaessa. Kärkipari kuitenkin vastasi tosi sinnikkäästi, ja Viking Grace jäi maalikamerankuvan tarkastelun jälkeen kolmanneksi.

Kymppitonnin voiton nappasi lähes uskomattoman juoksun tehnyt Zogo Match. Päivän neljännen voittonsa saavuttanut Ari Moilanen ajoi Antti Ojanperän valmennettavaa, joka oli toiseksi pelatuin ja teki 2100 metrillä ennätyksensä 13,3a.  Tulos jää vain kaksi kymmenystä kategorian Suomen ennätyksestä.

"Ei tämä mun käsikirjoituksen mukaan mennyt kyllä yhtään", Ari Moilanen myönsi. "Kuvittelin, että pystyn keulapaikan saamaan, mutta kyllä siellä oli vaan nopeampi ulkona. Annoin sitten vielä pikkupalan mennä, mutta kyllä se selvisi aika äkkiä, ettei keulapaikalle ole asiaa. Eihän se tietenkään kiva ollut tuosta ajaa, mutta onneksi oli noin hyvä hevonen. Oikein miellyttävä kevytravinen hevonen."

Jolly Roy tsemppasi toiseksi, ja Viking Grace oli kolmas. Staro Moschino seurasi rintaman takana täyttä mahdollisuutta saamatta neljänneksi.

Toto76-7: Suosikki Edward Ale torjui lähtösuoran tiukassa taistossa Seabiscuitin, joka pudotti kaarteen alussa heti toiseksi sisälle. Takarivistä lähtenyt Top Of The World kiersi takasuoralla toisesta ulkoa Strickerin eteen ja sai pian uuden selän, kun Grant Boko oli jo lähtenyt taustalta reissuun.

Top Of The World hyökkäsi viimeisellä takasuoralla, eteni loppukaarteen puolivälissä Edward Alen rinnalle ja hankki tästä suoralla varmasti yliotteen. Hannu Torvinen ajoi Juuso Holttisen valmennettavaa, joka oli neljänneksi pelatuin ja teki 2100 metrillä ajan 13,2a.

"Viimeksi jäätiin pussiin, mutta se oli tarkoituskin, että jos tiloja ei tule, niin ei haittaa. Se teki tätä lähtöä ajatellen hyvää", Juuso Holttinen kertoi. "Laiskalle näytti, mutta en ollut kauhean huolestunut, sillä se yleensä tulee tuon viimeisen suoran aika hyvin. Pikkaisen osasin odottaakin hyvää suoritusta. Pidettiin kuukauden huoltopaussi ennen Forssaa, ja siellä jäi pussiin. Sen jälkeen oli kotonakin sen verran ruutia hevosessa, että ajattelin, että jos vähänkin onnistuu, pitäisi aika lähellä olla."

Seabiscuit piti kaksikosta hieman jääneenä kolmanneksi niukasti ennen Workout Wonderia, joka lähti viimeisellä takasuoralla muiden mukana kolmannelle radalle ja kiri maalisuoran taaempaa kaikista parasta vauhtia. Tir Du Caux laukkasi lähtösuoralla.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi