Olli Koivunen ohjasti Albarino Salan Pilvenmäki Specialin karsintavoittajaksi. Toissa talvena hevonen oli menehtyä ähkyleikkauksen komplikaatioihin.
Olli Koivunen ohjasti Albarino Salan Pilvenmäki Specialin karsintavoittajaksi. Toissa talvena hevonen oli menehtyä ähkyleikkauksen komplikaatioihin.Kuva: Elisa Vaaramaa

Toto75-ennakko Forssa: Kuolemanporteilta selvinnyt – "Hän oli vähän aikaa hiljaa"

Lauantaina Forssassa ajettavasta Pilvenmäki Specialista alku-uransa isointa kruunua hakevan Albarino Salan kanssa omistajapariskunta on kokenut ison tunneskaalan.

Viime keskiviikkona karsintaykköseksi toisen voitokkaan 4-vuotiaan Tiger Hillin rinnalta porskuttanut Albarino Sala on osoittanut lujaa venymiskykyä. Yhdeksästä kilpailustaan kuusi voittanut Marja Hietarinta-Salakarin kasvatti starttaa yhtenä lauantain finaalin ennakkosuosikkina kolmosradalta.

Omistaja odottaa kilpailua jännittyneenä, mutta samalla hevosen historian tiedostaen realistisena. Albarino Salan kanssa kovimmat koettelemukset tapahtuivat puolitoista vuotta sitten. Harri Koivunen oli valmistautumassa 2-vuotiaana lupaavasti edenneen varsan kanssa sen ensimmäiseen kilpakauteen, kunnes kaikki muuttui tapaninpäivänä.

Heikki Salakari sai tuolloin valmentajalta soiton. Se puhelu on piirtynyt tarkasti Salakarin mieleen.

”Harri soitti silloin tapaninpäivän iltana, että hevosella on ähky, ja se olikin vähän pahempi ähky”, Heikki Salakari kertoo.

”Kävi selväksi, että Albarino Sala jouduttaisiin leikkaamaan. Kysyin siinä Harrilta, että jos se olisi sinun hevonen, että leikataanko, kun se kuitenkin maksaa aika reippaasti. Hän oli vähän aikaa hiljaa ja sanoi, että leikkaisin. Sitten sanoin, että sen kun jatkat matkaa.”

Operaation jälkeisenä aamuna Albarino Sala vointi muuttui vieläkin huonommaksi.

”Kun hevonen piti hakea pois sieltä, Harri soitti aamulla kuuden aikaan, ettei tarvitsekaan hakea, Hevonen oli ollut niin kivulias, että se tarvitsee lopettaa. Sitten kolme tuntia myöhemmin klinikalta tuli puhelu, että kivut oli saatu laukeamaan ja hevosta ei lopetettukaan. Sille oli tullut jokin komplikaatio.”

Koettelemuksista selvinnyt Albarino Sala siirtyi 3-vuotiskauden alkajaisiksi kuntoutettavaksi Kokemäelle, missä se oli Minna Rampan hoivissa elokuulle asti.

”Tietysti se teki sen, että hevosen valmennus on vuoden kanssakilpailijoita perässä, koska sen hoitamiseen meni kauan”, Salakari muistuttaa.

Heikki Salakari ja valmentaja Harri Koivunen ovat tehneet pitkään yhteistyötä.
Heikki Salakari ja valmentaja Harri Koivunen ovat tehneet pitkään yhteistyötä.Kuva: Anu Leppänen

Tunneskaalaa laidasta laitaan

Hevosia 90-luvulta asti omistanut ja kasvattanut pariskunta on saanut kokea raviurheilun tunteiden äärilaidat Crepe Matchin derbyvoitosta moniin vastoinkäymisiin. Tänä vuonna Albarino Sala on tuottanut ilonhetkiä kehityksellään ja otteillaan.

”Hyvin se tuntui karsinnassa silti menevän ottaen huomioon kaikki nämä vaikeudet. Näin jälkikäteen täytyy olla tyytyväinen, että se leikattiin ja hevonen jäi henkiin”, Salakari sanoo.

”Toivon mukaan se joskus tienaa jotain takaisinkin, mutta tuurissaan se tietysti aina hevosten kanssa on. Albarino on aika selväravinen hevonen, eikä sillä ole koskaan ollut mitään balanssiongelmia tai sellaista.”

Kaikkia periyttäjätamma Rosebud Salan jälkeläisiä valmentanut Harri Koivunen kiittelee 4-vuotiaan ruunan asennetta.

”Albarino Sala on mennyt vuoden mittaan eteenpäin tosi paljon. Koko ajan sillä on ollut käyrä eteenpäin. Se on miellyttävä hevonen periyttäjäemästä, josta on kaikki voitokkaita hevosia”, myös John Hossin, Royal Lucan ja tallin uuden tulokkaan I Am A Queenin Pilvenmäki Specialin finaaliin saanut Koivunen summaa.

Virin Urho on vienyt valmentajansa Markus Porokan kanssa kaksi edellistä Pilvenmäen Maratonia. Lauantaina vastaan asettuu muun muassa huippukuntoinen Profiili.
Virin Urho on vienyt valmentajansa Markus Porokan kanssa kaksi edellistä Pilvenmäen Maratonia. Lauantaina vastaan asettuu muun muassa huippukuntoinen Profiili.Kuva: Anu Leppänen

Virin Urho puolustaa titteliä maratonilla

Forssan iltapäivän kolmesta profiililähdöstä klassisin on Pilvenmäen Maraton. Yli neljän kilometrin voimainkoitoksen kahtena edelliskeväänä voittanut Virin Urho puolustaa titteliään.

Oriin yhdessä Anneli Nevalaisen omistava Jenni Porokka taustoittaa Pilvenmäen Maratonin olleen tähtäimessä koko alkukauden.

”Ylipitkät matkat ovat Virin Urholle mieleen, koska se elää voimillaan. Tämä kisa on kerran vuodessa, ja se on ollut se meidän juttu tähän mennessä”, Jenni Porokka korostaa.

Juuasta matkaa kertyy Forssaan lähes kahdeksan tuntia suuntaansa. Jenni ja Markus Porokalle ja hevosille se tarkoittaa yhteensä vuorokauden reissua.

”Meillä hevoset ovat oppineet kulkemaan. Matkustamisessa ei ole Virin Urholla ongelmaa, mutta se voi olla kuorma-autossa ärhäkän puoleinen, jos sattuu olemaan epämiellyttäviä kavereita kyydissä.”

Samaan kyytiin lähtevät nyt tallista Sky Muscle ja Koivikon Vixu. Kovimmat odotukset kohdistuvat kuitenkin Virin Urhoon, jonka alkukausi on ollut hieman hakemista. Viimeisimmässä Oulun startissa ori kierteli kahden laukan välissä puolitoista kierrosta kolmatta rataa pitkin 24,0-vauhtia.

”Rahaa on tullut lisää ja lähdöt kovenevat. Tämän kauden startit ovat olleet vähän sisäänajoa kovempiin lähtöihin”, Jenni Porokka huomauttaa.

”Viimeisin startti oli valmistautumista Pilvenmäelle. Vauhti oli vain loppukurviin niin kauhean kova, ja siinä tuli sellainen työtapaturma. Oulun tiukka kurvi ja kova vauhti, niin siinä jalat löivät yhteen. Hevosessa ei ollut mitään vikaa, eikä Forssassa varmasti tarvitse mennä samoja vauhteja, eikä sitä laukkaa tarvitse samalla tavalla pelätä.”

Nyt 9-vuotiaalla Virin Urholla tähtäimessä on myös Jyväskylän Kuninkuusravit. Erikoispiirre hevosen uralla on se, ettei lauantaina 96. starttinsa juokseva ori ole tähän mennessä startannut koskaan 2100 metriä lyhyemmillä matkoilla.

”Jos vaan hevonen on kunnossa ja pisteet riittävät, niin mukana ollaan. Ihan sen takia on pidetty se oriina, koska kuninkuuskilpailu on ollut unelma ja tavoite jossain vaiheessa. Viime vuonna hevosta ei tarkoituksella edes kantakirjattu, koska se ei olisi ollut niin valmis siihen kisaan. Virin Urho kantakirjattiin nyt helmikuussa Lahdessa.”

Forssan Toto75-kierros käynnistyy lauantaina kello 14.45.

Olli Koivunen ohjasti Albarino Salan Pilvenmäki Specialin karsintavoittajaksi. Toissa talvena hevonen oli menehtyä ähkyleikkauksen komplikaatioihin.
Harmaassa varsassa oli jotain poikkeuksellista, mikä jäi mieleen – Kaupat syntyivät heti: "Ei kai me tähän muita oteta"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi