Jyrki Kaminen.
Jyrki Kaminen.Kuva: Jarno Unkuri

Merkkipäivä: Jalostus ja ajokulttuuri edistyneet

Hevosurheilun pitkäaikainen päätoimittaja Jyrki Kaminen täyttää 11. tammikuuta 80 vuotta.

Suomenmaassa urheilutoimittajana työskennellyt Jyrki Kaminen haki Hevosurheilun toimitussihteerin paikkaa keväällä 1974 ja sai sen. Hetken päähänpistosta ei ollut kyse.

”Yhden koulukaverin kanssa nuorempana puhuttiin, että aletaan tehdä hevoslehteä. Luettiin Hevosviestiä ja Hevostaloutta, ja ne olivat meistä amatöörimäisesti tehtyjä”, Kaminen muistelee.

Vapaat kädet päästä uudistamaan Hevosurheilua hän sai, kun päätoimittajan paikka avautui jo 4 kuukautta myöhemmin. Kaminen sai sen ja lähti samalla viemään lehteä vauhdilla urheilulliseen suuntaan. Kovaa meni raviurheilullakin.

”Pelivaihdot ja yleisömäärät kasvoivat, ja mediakin noteerasi lajin paremmin kuin nykyään. Järjestöpuolta inhosin aina. Oli kehityksen hidastajia ja tapeltiin keskenään. Minäkin riitauduin joidenkin ihmisten kanssa”, Kaminen kuvailee kauttaan.

Sen jälkeen hän on noteerannut lajissa positiivista kehitystä.

”Jalostus on mennyt eteenpäin: suomenhevonen keventynyt ja lämminverinen parantunut, kun ymmärrettiin ruveta risteyttämään amerikkalaista ja ranskalaista rotua keskenään. Niin syntyy ihannehevonen, kuten vaikka Facetime Bourbon. Ajokulttuuri on myös mennyt valtavasti nuorten kuskien myötä eteenpäin. Ei voi olla fiksumpaa kuskia kuin vaikka Hannu Torvinen. Säästää hevosen voimat aina loppusuoralle”, Jyrki Kaminen kehuu.

”Järjestöpuolta en ole kovin tarkasti seurannut, mutta toivottavasti sielläkin olisi tapahtunut kehitystä.”

Eläkepäiviään Kaminen luonnehtii hiljaiseloksi.

”Olen löytänyt uudelleen kirjallisuuden. Luen paljon kaunokirjallisuutta, erityisesti amerikanjuutalaisia kirjailijoita. Kahdeksan talvea oltiin etelässä, nyt ei ole muutamaan vuoteen oltu. Terveyskään ei ole aina ollut niin priima, mutta nyt se on olosuhteisiin nähden hyvä.”

Jyrki Kaminen täyttää 11. tammikuuta 80 vuotta. Merkkipäiväänsä hän juhlistaa pienimuotoisesti perheen ja muutaman vanhan ystävän kesken.

Jyrki Kaminen.
Renkinä mukaan nousuhuumaan
Jyrki Kaminen.
Kaikki kukat kukkikoot

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi