Ponssen keltaiset ajovärit kärjessä maaliin saakka. Magnus A Djusen ohjastama Global Classified voittaa Solvallaserien 650 -karsinnan huhtikuun alussa
Ponssen keltaiset ajovärit kärjessä maaliin saakka. Magnus A Djusen ohjastama Global Classified voittaa Solvallaserien 650 -karsinnan huhtikuun alussaKuva: Lars Jakobsson / TR Bild

Global Classified intoa puhkuen Eliittiin – "Nopeus on se ominaisuus, jolla päästään pitkälle"

Global Classified on yksi kansainvälisimmistä osallistujista Killerin Eliitissä. Se syntyi Ranskassa, mutta rekisteröitiin Ruotsiin. Valmentaja Mattias Djuse on ruotsalainen ja omistaja Einari Vidgren Oy aito suomalainen.

Hans Nelénin Global Farm AB on jo pitkään kasvattanut hevosia Ranskassa. Global-varsat rekisteröidään pääosin Ruotsissa syntyneiksi.

“Ostin Global Classifiedin Global Farmin huutokaupasta, joka oli jo silloin samanlainen kuin nykyisin. Hans Nelén lennätti joukon valmentajia varsoja katsomaan Ranskaan. Global Classified oli hienosukuinen, ja siksi hinta nousi jonkin verran. Myin sen sitten Juha Vidgrénille”, Mattias Djuse kertoo.

Global Classified juoksi koelähdön 3-vuotiaana toukokuussa. Seura oli heti kova, Great Skills ja EL Jetpack olivat samassa kokeessa.

”Hevonen tarvitsi aika lailla painoa etujalkoihin alkuvaiheessa, jotta se oppi ravaamaan. Samoin se oli vähän flegmaattinen, mutta alkoi vähitellen menemään.”

Kilpaileminen alkoi syyskuussa ja syksy sujui lupaavasti, 5 starttia, 3 voittoa ja 2 kakkosta.

“Hevonen kehittyi vielä kesän aikana, kun se sai voimaa lisää. Voitimme monta lähtöä, vaikka välillä tuntui, että hevonen meni vain puolivauhdilla siitä, mihin se oikeasti pystyi. Mutta askel veti jo silloin hienosti eteenpäin. Siinä oli oikea moottori”, Djuse muistelee. “Jatkoimme kilpailemista vuodenvaihteen yli, ja pärjäsimme hyvin jo 75-lähdöissä. Global Classified näytti, että se riittää myös kovimmalla tasolla.”

Global Classified palasi kilparadoille heinäkuussa. ”Veriarvojen kanssa oli vähän ongelmia, ja ajoimme harvakseltaan kilpaa. Voittoja ei 4-vuotiskaudella tullut, mutta kakkosia useampia.”

Valmentaja Mattias Djuse uskoo Global Classifiediin.
Valmentaja Mattias Djuse uskoo Global Classifiediin.Kuva: Anu Leppänen

Tämä vuosi on alkanut ryminällä. Kauden aluksi ruuna nappasi kolme voittoa, joista viimeisin oli Solvallaserien 350 -finaali, ykkönen oli 150 000 kruunua. Pia Huusarin Vincent C.D. ja Elitloppet-perjantaina voittanut Katja Melkon Håna Am jäivät taakse. Toukokuun puolivälissä Global Classified kilpaili Solvallaserien 650 -finaalissa ja otti kolmossijan.

“Tämä vuosi on sujunut todella hyvin. Solvallaserien on ollut sen juttu, ja voitimme kaksi karsintaa ja yhden finaalin. Hevonen on kehittynyt vielä paljon tänä keväänä”, Djuse senoo. “Global Classified on hyvänkokoinen hevonen. Ehkä hevosen paras ominaisuus on lähtönopeus. Ja nykyisin se on helppo ajettava, eikä juoksupaikalle ole isoa merkitystä. Myös jaksaminen on kehittynyt koko ajan.”

Mattias Djuse uskoo Global Classifiediin melko paljon.

"On aina vaikea sanoa, mihin asti hevonen kehittyy, mutta uskon kyllä aika paljon siihen. Nopeus on se ominaisuus, jolla päästään pitkälle. On ihan mahdollista, että hevonen menee aika nopeasti kultadivisioonaan”, Djuse pohtii. ”Etsimme Suomeen hyvää ja luotettavaa kuskia, ja Jorma oli helppo valinta. Global Classified lähtee matkalle torstaina ja on perillä Jyväskylässä perjantaina. Se on tottunut matkustaja.”

Juha Vidgrén on iloinen Killerin Eliitin onnistuneesta konseptiuudistuksesta.
Juha Vidgrén on iloinen Killerin Eliitin onnistuneesta konseptiuudistuksesta.Kuva: Anu Leppänen

Juha Vidgrén etsi kilpahevosta, joka sukunsa puolesta voisi kilpailla pitkään. Ostopäätös syntyi helposti, kun Mattias Djuse tarjosi Global Classifiedia, jonka sisko on kruunumiljonääri Global Allegiance 10,9a ja 5. emä legendaarinen Amour Angus.

”Mattias teki itse päätöksen ostaa Global Classifiedin kasvattajalta. Sen jälkeen varsa ostettiin meille. Hieno emänpuolen suku ja toki myös hyvä isä Bold Eagle kiinnostivat. Jo suvun puolelta tästä voi odottaa pitkäikäistä kilpahevosta” Juha Vidgrén kertoo. ”Nuorten hevosten lähtöihin emme ehtineet. Ehkä se oli vaan hyvä juttu. Vaikka monen hevosen osalta toivoisi niiden olevan ikäluokkalähdöissä, niin toisaalta on myönnettävä se realiteetti, että taso niissä lähdöissä on raju. Toivottavasti pystymme viemään tätä hevosta eteenpäin siten, että se kehittyisi jatkuvasti.”

Alku-uran kovat juoksut mietityttivät Vidgréniä.

”Global Classified teki tosi kovia juoksuja silloin, kun se tuli radoille. Se juoksi usein keulassa, ja sai paljon prässiä. Vähän mietitytti, että jättävätkö tuollaiset juoksut jotain psyykeen. Tuntui, ettei se saanut sellaista normaalia ruotsalaista starttia kertaakaan. Aina oli joku vaatimassa vauhtia, ja kilvanajoa oli koko matkan.”

Kevään Solvallaserien-lähdöissä hevonen on esittänyt hyvää lähtönopeutta ja pitkiä kirejä.

"Ilahduttavaa oli myös hevosen pyöreys ja ulkoinen olemus, siinä näkyi hyvän kilpahevosen runko. Ja hyvältä näytti myös kilpailupää. Nyt ainakin tuntuu, että tällä on yksi parhaista Bold Eaglen jälkeläisten kilpailupäistä, se jaksaa ja haluaa tulla loppuun saakka”, Vidgrén toteaa. ”Tämä kesä näyttää, mihin asti hevonen kehittyy. Samoin Jyväskylässä näemme hevosen luokan, lähtö on kovatasoinen. Ruotsissa tason mittarit ovat 75-lähtöjä, vastus on niissä yhtä kova, mitä lauantaina. Urheiluhengessä mitataan tasoa täällä kotimaassa. Toki lähtöpaikat tietysti ratkaisevat nykyään paljon, mutta Global Classified on näyttänyt, että se pystyy tekemään myös pitkän kirin.”

Vidgén on iloinen Killerin Eliitin konseptista, jossa mukaan otetaan 10 hevosta.

"Tuolla ykköspalkinnolla tullaan kauempaakin", Vidgrén vakuuttaa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi