Kyvykäs ja kovasukuinen Global Beware tähyää hopeadivarista kohti kultadivisioonaa.
Kyvykäs ja kovasukuinen Global Beware tähyää hopeadivarista kohti kultadivisioonaa.Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Global Beware on aloittanut ryminällä – Varautukaa vallanvaihtoon

Kolmella peräkkäisellä voitolla vuotensa aloittanut Global Beware on todella mielenkiintoinen uusi nimi Suomen kaviourilla.

Nyt mulla olis hevonen”, Tapio Perttunen huikkasi viime syksynä Lappeenrannan raviradan pukuhuoneessa ravien äänityöläisenä tunnetulle Jere Törmäselle. Törmänen oli suunnilleen puolitoista vuotta aiemmin pyytänyt yhtä kaviourien väriläiskistä ilmoittamaan, jos joskus löytyisi avoimen tason tai lähellä sitä oleva lämminverinen.

Vain hetkeä aiemmin Perttunen oli huutanut Traveran nettihuutokaupasta itselleen Global Bewaren 330 000 kruunun hintaan. Vinkin hevosesta hän oli saanut pitkäaikaiselta ystävältään, Ruotsissa menestystalliaan pyörittävältä Timo Nurmokselta.

Global Beware

  • 6-vuotias ruuna

  • Suku: Ready Cash – Differenceadaymade 11,3aly, Muscle Hill

  • Startit: 24: 10-2-3, -12,7ake, voittosumma 100 201 €

  • Omistaja No Balls Stable, valmentaja Tapio Perttunen, hoitaja Emmi Liski

”Hän vihjasi, että siinä voisi olla ykkössarjan hevonen Suomeen, että siinä on hyvä kapasiteetti, vähän startteja ja hevonen on ollut hyvissä käsissä. Sitten katsoin itse, ketä vastaan se on juossut, ja mitä se on saanut aikaiseksi. Sen jälkeen hevonen alkoi kiinnostaa tosissaan”, Perttunen kertoo.

Eikä olisi tarvinnut olla edes Perttusen veroinen hevostietäjä ymmärtääkseen, että koko aiemman uransa Johan Untersteinerin valmennuksessa kilpailleessa ruunassa on kapasiteettia.

Se oli kolmivuotiskaudellaan voittanut kolme starttia seitsemästä. Seuraavana vuonna se kilpaili yhdeksän kertaa totosijoin 4-1-1. Nelivuotiskauden jälkeen Global Bewaren voittosumma oli kivunnut reiluun 900 000 kruunuun eli noin 90 000 euroon.

Saldon ymmärtää vasta, kun selaa Ruotsissa kilpailleita, vuonna 2017 syntyneitä hevosia; Calgary Games, San Moteur, Honey Mearas, Global Badman. Listaa voisi jatkaa pidempäänkin, mutta jo tuosta katraasta selviää, että ikäluokka on hurja. Derbykarsinnassa Global Beware sijoittui kolmanneksi juuri San Moteurin ja Global Badmanin jälkeen ja jäi niukasti ulos loppukilpailusta.

”Ruotsin raveja paljon seuraavana tiesin hevosen hyvin. Se oli kiinnostava, eikä hintakaan tuntunut älyttömältä taustat tuntien. Nopeasti se sytytti”, Törmänen sanoo.

”Viimeisen vuoden hevonen oli alisuorittanut, mutta Tapsalla oli selkeä visio, että hevonen saadaan paremmaksi. Myös se miellytti, että hevosella ei ollut koskaan ajettu mailia, koska ne tahtovat kuluttaa varsinkin nuoria hevosia paljon. Ei tuollainen sukukaan ole huono juttu. Ajattelin, että jos se saadaan palautettua tasolle, millä se oli aiemmin, sen pitää pärjätä Suomessa.”

Törmäsen lisäksi kahdeksan muutakin osakkaaksi lähtenyttä uskoi Tapsan visioon. Näin syntyi No Balls Team, joka viittaa tietysti siihen, että Global Beware on ruuna.

”Ensimmäisen voiton jälkeen olin sitä mieltä, että muutetaan kimppatallin nimeksi Kings Balls. Nykyinen on vähän liian nöyrä nimi, mutta ei se ainakaan omistajiin viittaa”, Törmänen nauraa.

En minä ihmettele, jos siitä tulee yksi tämän maan parhaita lämminverisistä.
Jere Törmänen osaomistamastaan Global Bewaresta

Entä se Tapsan visio. Miksi Perttunen uskoi niin vahvasti, että hevonen kyllä tulee parantamaan viime vuodesta?

”Katsoin balanssia, millä sillä on ajettu, ja uskon tietäväni, että sen etupolvissa on ollut keskeneräisyyttä varsana”, Perttunen paljastaa epäilyksensä alisuorittamiseen.

Ensimmäisessä Suomen startissaan Global Beware kiri terävästi toiseksi, mutta jäi seuraavasta kisasta pois imusuonentulehduksen vuoksi.

Kilpailemista päästiin jatkamaan tämän vuoden puolella, eikä saldo voisi olla parempi. Ruuna on voittanut kaikki kolme kisaansa ja nostanut samalla voittosummansa yli 100 000 euroon.

”Nämä ovat tarkoituksella olleet sellaisia sisäänajostartteja, jopa vähän sellaisia helpompia lähtöjä. Kovia tehtäviä tulee jatkossa, ja tilanne tulee muuttumaan.”

Varsinaisena yllätyksenä Global Bewaren menestys ei ole taustajoukoille tullut, mutta vaikea voittokulkua oli osata odottaakaan. ”Olihan se viime vuoden alisuorittamisen vuoksi jonkinlainen arpa”, Törmänen muistuttaa.

Mutta hevosen esitettyä hienoja otteita, on usko kasvanut.

”Puhun vain omasta puolestani, mutta en minä ihmettele, jos siitä tulee yksi tämän maan parhaita lämminverisiä”, Törmänen täräyttää.

Perttunen on kommenteissaan hieman maltillisempi, mutta jo Global Bewaren ensimmäisen Suomen–voiton jälkeen hän totesi Vermon varikkoalueella odottavansa tästä juuri avoimen tason hevosta. Ja sellainenhan alun perin oli tarkoitus hankkiakin.

Nykyinen on vähän liian nöyrä nimi, mutta ei se ainakaan omistajiin viittaa.
Jere Törmänen Global Bewaren omistajakimppa No Balls Teamin nimestä

Toistaiseksi Global Beware kilpailee hopeadivisioonassa, mutta tätä tahtia se hätyyttelee nopeasti kultadivisioonaa. Sen valmentajakin myöntää, että tulevaisuus näyttää hyvällä tavalla jännittävältä.

”Kyllähän se tosi mielenkiintoista on, millainen kehityskaari tähän hevoseen tulee, kun startteja on vielä aika vähän.”

Vähäisen starttimäärän lisäksi Global Bewaren voimia säästää sen rentous.

”Se on tosi lunki hevonen. Luonteeltaankin se on oikein todella helppo. Oikein rauhallinen”, Perttunen kuvailee. ”Se menee tosi laiskasti startissa, minkä vuoksi se on tosi mukava ajaa. Sillä on vetolaput, ja kun ne vetää, silloin se tietää lähteä. Mielestäni se on hyvä asia, ettei matkan aikana oikein yhtään tiedä, minkä verran siellä on varaa, mutta kuitenkin menee, kun tarvitsee.”

Perttunen kuvailee Global Bewaren olevan enemmän stayer-tyyppinen pitkän matkan hevonen kuin maileri. Siksi lyhyitä matkoja lienee aiemminkin vältelty.

Seuraavaksi ruuna kilpailee Kuopion Kavioliiga-raveissa hopeadivisioonakarsinnassa, joka ajetaan 2120 metrin matkalla. Ja viimeistään siinä vaiheessa, kun Perttunen alkaa hamuilemaan vetolappujen narua, saavat vastustajat olla varuillaan.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi