Kohtaamisia elämyksien areenalla
Kuninkuusravit Oulussa vuonna 2010 kääntyivät sunnuntai-iltaan, kun A.T. Eko ja I.P. Vipotiina seppelöitiin etusuoralla hallitsijapariksi. A.T. Ekon omistaja, metsäkoneyhtiö Ponssen perustaja Einari Vidgrén, tuli taiston tauottua hauskuuttamaan lehdistökatsomon väkeä savolaisilla letkautuksillaan.
Einari Vidgrénille raviurheilu oli intohimo, johon kulutettua aikaa ja energiaa ei mitattu euroissa, vaan elämyksissä. Hän ehti kokea ennen menehtymistään raviurheilussa sen kaikkein hienoimman elämyksen, kun oma hevonen seppelöitiin kuninkaaksi.
Samana viikonloppuna, kun Vidgrén juhli A.T. Ekon kuninkuutta, kohtasi Matti Viitala Äimäraution ihmisvilinässä liikeystävänsä Seppo Ranta-Ruonan. Syntyi toinen kohtaaminen, jossa viestikapula kuvainnollisesti annettiin seuraavalle.
”Kysyin Sepolta, että olisiko mitään sellaista kimppaa, johon voisi lähteä mukaan”, Viitala muistelee. ”Hän sitten kysyi, että paljonko olisin siihen valmis sijoittamaan. Ehdotin, että voisin laittaa 5 000 euroa. Seppo arveli, ettei se välttämättä riitä. Vastasin siihen, että laitetaan sitten 15 000 euroa. Tuosta keskustelusta kaikki sai alkunsa.”
Kuninkuusravien jutustelu ei ollut pelkkää ystävysten välistä vitsailua, vaan jo samana syksynä ostettiin Monsieur Cannibale, Viitalan ensimmäinen kimppahevonen. Sen jälkeen omistusosuuksien määrä on kasvanut raketin lailla.
”Ei niistä tarvitse sen enempää puhua, mutta parikymmentä kimppaa on tällä hetkellä vireillä”, Viitala arvioi.
On sanomattakin selvää, että kiinteistökehityshankkeissa ja rakennusalalla yritysjohtajana toimiva Viitala, 57, on jäänyt pysyvästi koukkuun raviurheilun hevosentuoksuiseen maailmaan.
”Olin käynyt ennen Kuninkuusraveja joskus aikaisemminkin raveissa, mutta kyllä se ensipuraisu lähti vuoden 2010 kunkkareista. Se ei ollut tietoinen valinta, vaan monen sattuman summa. Niin paljon tästä lajista on oppinut pitämään, ettei harrastusta ole tarkoitus vaihtaa enää toiseen.”
Viitalan lajitietämys on syventynyt vuosien saatossa huimasti. Myös intohimo ja aktiivisuus saavat ulkopuolisen silmissä kirkkaasti kiitettävän arvosanan. Toisaalta yhtä hyvin yrittäjä olisi voinut valita jonkun toisen lajin suosikikseen.
”Olen maatalon poikia, mutta ei hevosilla aikaisemmin ollut roolia elämässäni. Lajiin tutustumisen myötä tuli ajatus, että osaomistamansa hevosen kanssa olisi jonain päivänä mahtava voittaa jokin iso kisa. Lähelle ollaan päästy, kun esimerkiksi Still Loving You ja Gloria Web pystyivät Derbyssä molemmat sijoittumaan kolmanneksi. Vielä se iso voitto kuitenkin uupuu, ja sellaisen saavuttaminen jonain päivänä olisi hienoa.”

Pelkkää menestyksen tavoittelua harrastus ei Viitalalle ole. Mies näkee raviurheilussa niin monta hyvää puolta, että tappionkin hetkellä motivaatio pysyy vahvana.
”Laji on tuonut mukanaan paljon ystäviä, ja myös ihan uusia omistajia on viime aikoina lähtenyt kimppoihin mukaan. Omistamissani hevosissa on mukana noin viisi-seitsemän osakasta, mikä on ollut toimiva konsepti. Kun mukana on hallittavissa oleva määrä osakkaita ja heitä edes vähän tuntee, niin asiat luontuu mutkattomasti. Tavoitteet asetetaan korkealle, eikä tavallisen iltaravihevosen omistaminen sovi minulle.”
Viime vuosina jättikimpat ovat mahdollistaneet yhä useamman pääsemisen hevosenomistajaksi, mutta se ei ole Viitalan juttu.
”Omalla kohdalla ravit ovat harrastus, joka menestyksen hetkellä tulee vähän halvemmaksi. Jos mukana on 50–100 osakasta, niin se ei ole minua varten. En pystyisi lukemaan kisan jälkeen kimpan whatsapp-viestejä, ja harrastuksesta katoaisi nopeasti ilo”, Viitala perustelee.
Yrittämiseen omistautunut
Matti Viitala on toiminut yrittäjänä 37 vuotta
Hän on Pohjolan Hevosystävät ry:n hallituksen varapuheenjohtaja
Kimppahevosia on parikymmentä, ja ne on kaikki jaettu alle 10 osaan
Omistaminen on alusta saakka ollut tavoitteellista
Viitalan suhde hevosenomistamiseen on vähintään yhtä suoraviivainen kuin työ yrittäjänä. Siitä kertoo hyvin esimerkiksi Gloria Webin ostaminen yhdessä muutaman kimppakaverin kanssa Kriterium-finaalin vastaisena yönä. Tamma oli karsinnassa tehnyt ME-tuloksen 14,3a/2600m, joten elämyksiä lähdettiin hakemaan suoraan huipulta.
”Yrityselämä on opettanut, että kauppa pitää tehdä kun siihen on mahdollisuus. Kauppaa ei koskaan synny, jos sitä ei vie loppuun saakka.”
Kauppa oli varsin merkittävä myös ajankohtansa vuoksi. Ihan tavallinen pulliainen ei pysty keskiyön aikaan tekemään Timo Nurmoksen kanssa hevoskauppaa, vaan siihen vaaditaan verkostoitumista ja lompakon pohjalta pitää löytyä setelirahaa.

Kaupan jälkeisenä päivänä juostu Kriterium meni Gloria Webiltä lopulta alakanttiin, joten menestyksen nälkä jäi sisälle kytemään.
”Kyllähän se harmitti äärettömästi, kun oli varattu hotelli illaksi. Juhlat vaihtuivat kotimatkaan junalla Ouluun. Muutaman päivän jälkeen asia oli jo unohtunut, ja käännettiin katseet uusia haasteita kohti.”
Gloria Web toi Kriteriumin pettymyksen jälkeen monta ikimuistoista elämystä kimpalle, mutta se jättipotti jäi saamatta. Odotusarvoa ei ole kuitenkaan vielä menetetty, sillä seuraava sukupolvi on suunnitelmissa.
”Gloria Web ei tullut viime vuonna kantavaksi, mutta se on tarkoitus astuttaa uudelleen keväällä. Tammalla on suku kohdillaan, ja se osoitti lahjansa kilparadoilla, joten mahdollisen varsan kasvattaminen kilpahevoseksi olisi mielenkiintoinen projekti.”
Jo alkanut vuosi voi tuoda Viitalan osaomistamille hevosille hänen haaveilemansa jättipotin. Miehellä on Pekka Korven valmennuksessa Cupido Combon lisäksi usempi mielenkiintoinen varsa, ja Timo Nurmoksen treenistä kahdesti hienosti voittanut Decathlon palaa yli vuoden tauon jälkeen keväällä radoille.
Kuninkuusravit ovat kuitenkin avainsana Viitalan ravivuoden odotuksissa. Kahdeksanvuotiaaksi varttunut Säihkeen Sähinä on kilpaillut edellisen kerran Forssan kuninkuusravien oheislähdössä. Se nappasi voiton Jukka-Pekka Kauhasen käsistä, mutta ori siirtyi välittömästi tuon kisan jälkeen Seppo Suurosen treeniin Juvalle.
”Siltä laiteltiin kesän lopuksi etupolvia, ja päätettiin satsata tähän vuoteen. Kevään pinnassa on Sepon (Suuronen) mukaan tarkoitus tulla starttiin. Säihkeen Sähinä on luokaltaan kova hevonen, ja tietenkin siitä on odotuksia tulevaisuuden suhteen. Uskotaan ja toivotaan, että Säihkeen Sähinä pystyisi nousemaan aivan huipulle saakka”, Viitala kommentoi.
Viitalan kaltaisia raviurheiluun hurahtaneita yrittäjiä on korkeintaan muutama ravirataa kohti, joten näitä uusia kohtaamisia Kuninkuusraveissa kaivattaisiin lajissa enemmänkin. Innostus on monessa muussakin lajissa tarttuvaa, jos vain laji muutoin puhuttelee positiivisesti.
”Pyrin kutsumaan raveihin liike-elämästä mukaan asiakkaita tai tuttavia, jos heillä on vähänkään omaa kiinnostusta lajia kohtaan. Aina ravintolapöytään joku tulee mukaan”, Viitala kertoo.
Kavioliiga-ravit ovat oiva näyteikkuna paikallisesti myös uusasiakashankinnan näkökulmasta, mutta se ei yksinään pelasta Oulua tai mitään muutakaan ravirataa Suomessa. Ei vaikka raveihin tulisi paikan päälle kaikki Viitalan ystävät.
”Tällä hetkellä tilanne on se, että lauantairaveilla pystytään tekemään tulosta, mutta jo seuraavien maanantairavien jälkeen saavutettu tuotto on menetetty. Ihan varmasti jokainen ravirata Suomessa painii tämän saman ongelman kanssa. Ravirata-alueen ylläpito vaatii niin paljon euroja, että tarvitsemme paljon lisää tapahtumia tukemaan taloutta. Se ei ole mahdotonta, mutta nykyinen tilanne valtakunnallisesti ei ole kestävällä pohjalla”, Viitala arvioi.
Perusasiat ovat Viitalan mukaan hyvällä mallilla. Erityisesti hän haluaa antaa kiitosta niille ihmisille, jotka tallialueen puolella tekevät ravitapahtuman ylipäätään mahdolliseksi.
”Kun on läheltä seurannut, sitä osaa arvostaa yhä paremmin valmentajien ja hoitajien työtä. Se on todella kovaa hommaa, joka vaatii äärimmäistä sitoutumista”, Viitala ylistää.
Vielä lipuksi mies kiteyttää tuntemuksensa, miksi harrastuksesta on tullut vuosien saatossa niin iso ja tärkeä osa elämää.
”Tykkään raviurheilusta, hevosista ja ihmisistä niiden ympärillä. Nämä asiat ovat lähellä sydäntäni”, Viitala päättää.

Brändi kaasuttaa bisnekseen vauhtia
Puolen Suomen joukkue. Loistava teknologiakaupunki. Heinäpään kasvatit. Matti Viitala toivoo raviratojen ottavan mallia yritystoiminnasta.
Oulu tunnistetaan eri piireissä onnistuneesta brändäyksestä, ja siinä kehityksessä Oulun ravirata pyrkii olemaan tulevaisuudessa entistä enemmän mukana.
Viikko sitten toimitusjohtajan paikalta väistyneen Sirkka Huopanan johdolla ravirata nousi kirjaimellisesti tuhkasta, ja maailmankriisistä huolimatta Äimärautio voi kenties paremmin kuin mikään muu ravirata Suomessa.
Ei välttämättä vielä tällä hetkellä taloudellisesti, mutta silläkin mittarilla Oulussa on vaikeiden vuosien jälkeen potentiaalia nousta nopeasti maan kärkiradaksi. Edellyttäen, ettei orastava hevospula pahene, vaan kilpailevien hevosten määrät saataisiin käännettyä pikaisesti kasvu-uralle.
Oulun kavioura on Antti Jaaran käsissä saanut kilpailijoilta likimain aina kehuja, rata-alueen fasiliteetteja on pystytty ehostamaan 2020-luvun vaatimalle tasolle, ja raviurheilu on nostanut yleistä imagoaan Kärppä-kaupungissa.
Viitalan mukaan markkinahenkisyys on elinehto lajiselviytymiselle jo lähitulevaisuudessa. Vuoden 2025 Kuninkuusravit ovat pian ovella, ja ne ovat näytön paikka oululaisille.
”Tällä hetkellä tilanne on vain siinä mielessä ongelmallinen, että säätelyä on liikaa, eikä rata saa kunnon palkintoa siitä, jos se pystyy taloudellisesti tekemään hyviä yhteistyösopimuksia. Jääkiekon puolella Kärppä-brändi on hyvä esimerkki siitä, mitä onnistunut bisnes voi tuoda mukanaan. Sitä kohti ollaan menty myös raviradan toiminnassa, ja se on mielestäni ainoa oikea suuntaus”, Viitala kommentoi.
Viitalan pesti Pohjolan Hevosystävät ry:n varapuheenjohtajana alkoi vuonna 2021, ja se on tuonut hallitustyön ohella lisää syvyyttä lajituntemukseen ja päätöksentekoon.
”Hallitus toimii, ja töitä tehdään hyvällä mielellä. Oululainen raviyleisö on saanut nauttia hyvin järjestetyistä tapahtumista. Asiakkaalle pitää jäädä fiilis, että mistä he ovat jotain maksaneet, se on ollut sen arvoista.”
”Televisiotuotteena ravit ovat loistavaa ajanvietettä. Paikan päällä palvelut pitää olla kunnossa, mutta pelkillä ravipäivillä ei toimintaa pystytä ylläpitämään.”