Elli-Noora Romppanen ja Smedjans Dacapo.
Elli-Noora Romppanen ja Smedjans Dacapo.Kuva: Roosa Lindholm

Poniraviurheilijoiden ykkösviikonlopun ensimmäinen päivä on takana – "Täysillä huomiseen"

Ponikuninkuusravien ensimmäisen päivän tuplavoittajat olivat Elli-Noora Romppanen ja Eerika Koskenvalta.

Kaustisen ponikuninkuusravien lauantai alkoi Elli-Noora Romppasen komennossa. Ravien ensimmäisessä lähdössä Romppanen ohjasti voittoon shetlanninponi Marshmallow Blondin, ja toisessa lähdössä hän nappasi B-ponien Pikkuruhtinuus-tittelin Smedjans Dacapolla.

Molemmat ponit ovat Romppasen valmennuksessa. 5-vuotiaalle Marshmallow Blondille lähtö oli uran ensimmäinen, ja 11-vuotiaalle Smedjans Dacapollekin vasta viides. Ennen raviuraansa russponi teki menestyksekkään uran ratsuna.

”Päätettiin kokeilla, että toimisiko se tässä raviurheilussakin”, Romppanen kertoi. ”Aika nopeasti se on oppinut! Tänään se vähän hapuili alussa, mutta lähti sitten toimimaan.”

Ponikuninkuusravit ovat Romppaselle uran ensimmäiset. B-ponien Poniruhtinas-kilpailussa hän ohjastaa Kattedals Isseä, joka oli ensimmäisellä osamatkalla kahdeksas.

Elli-Noora Romppanen ja Marshmallow Blond.
Elli-Noora Romppanen ja Marshmallow Blond.Kuva: Roosa Lindholm

Ensimmäisen poniruhtinuuslähdön voitti Jenny Suomelan ajama ja valmentama Amor Dar. Voittoaika 48,6 oli ponin uusi tasoitusennätys.

”Alku lähti tosi varmasti. Tätä täytyy ensimmäiset viisisataa pitää tosi hyvin kiinni, mutta nyt se sai lähteä rauhassa”, Suomela arvioi lähdön jälkeen. ”Poni oli innoissaan ja sai napsia siinä kavereita pikkuhiljaa kiinni.”

Lähdön loppusuoralla ohjastajan sydän jätti yhden lyönnin väliin, kun Amor Dar hyppäsi lyhyesti laukalle.

”Säikähdin aika paljon, että mitä nyt”, Suomela myönsi. ”Sille tuli pieni polkema. Luulen, että suojat osuivat vähän yhteen ja se pelästyi sitä.”

Jenny Suomela ja Amor Dar.
Jenny Suomela ja Amor Dar.Kuva: Roosa Lindholm

Ensimmäisen Ponikuningatar-osalähdön jälkeen Jenny Suomela sai juhlia myös toisen valmennettavansa, shetlanninponi Little Darlingin voittoa. Ohjastuksesta vastasi poniohjastajarankingin kärkinimi Eerika Koskenvalta.

”Siinä vaiheessa kun pääsin keulaan, oli kyllä jo aika varma olo”, Koskenvalta iloitsi. ”Ponista oikein huomasi, että nyt se lähti kunnolla menemään. Se on keulapaikalla aina parhaimmillaan.”

Lähtö jouduttiin uusimaan monta kertaa, ja se näkyi Koskenvallan mukaan hieman siinä, ettei poni lähtenyt aivan niin terävästi kuin olisi voinut. ”Mutta aika helposti me pujoteltiin siitä keulaan kuitenkin.”

Koskenvalta voitti myös A-ponien Pikkuprinsessa-lähdön, jossa hän ajoi Viivi Mattisen valmentamaa Jalo Helminaa.

Eerika Koskenvalta ja Little Darling.
Eerika Koskenvalta ja Little Darling.Kuva: Roosa Lindholm
Eerika Koskenvalta, Oona ja Viivi Mattinen sekä Jalo Helmina.
Eerika Koskenvalta, Oona ja Viivi Mattinen sekä Jalo Helmina.Kuva: Roosa Lindholm

Ponikuninkuuskilpailussa Eerika Koskenvalta ohjastaa kuumaverisen ponin maineessa olevaa Jokimäen Citruunaa. Ensimmäisessä osalähdössä valjakko ylsi kahdeksanneksi, ja voittajaksi julistettiin Elmeri Pussin ajama Golden Jang. Maalissa ensimmäisenä oli Noora Reijosen ajama Stenbackens Oliver, joka jouduttiin kuitenkin hylkäämään liikojen laukkojen takia.

Golden Jangia valmentaa Ulla Hirvonen. Elmeri Pussi totesi ponin olleen tänään varsin hyvän tuntuinen, vaikka paras terä siitä ehkä puuttuikin.

”Jos huomiselle olisi jäänyt vielä vähän pateja. Vaikka tämä oli meille jo puoli voittoa, että tänään pärjättiin. Huomiselle ei ole niin paljon paineita.”

18-vuotias Pussi on tehnyt pitkän uran ponien rattailla ja kilpailee niillä nyt viimeistä vuottaan. Ensi vuonna hän jatkaa hevosten kanssa. Ajettuja hevosstartteja on jo 45.

”Tämä osamatkavoitto taisi olla uran isoin voitto”, Pussi arveli iloisena.

Elmeri Pussi ja Golden Jang.
Elmeri Pussi ja Golden Jang.Kuva: Roosa Lindholm

B-ponien Poniruhtinatar-kilpailun avausmatkan voitto meni Eerika Käyhtyn ja hänen valmentamansa Dayzee Ween nimiin.

Lähtötohinassa Dayzee Wee laukkasi pahasti ja Käyhkö totesi jo ajatelleensa, että peli on menetetty.

”Hätäilin ehkä itse vähän turhaan siinä voltatessa ja poni kävi kuumana”, ohjastaja mietti. ”Jännitti tosi paljon. En ole ikinä ajanut näissä karkeloissa ja ponillekin tämä on eka kerta.”

Käyhty kertoi ponin olleen lähdön jälkeen sen oloinen, että kaikkea ei tarvinnut vielä laittaa peliin. Odotukset toisen osamatkan suhteen ovat siis korkealle.

Eerika Käyhty ja Dayzee Wee.
Eerika Käyhty ja Dayzee Wee.Kuva: Roosa Lindholm

Lauantaina voittivat myös Ronja Grönmanin ajama Ponikujan Patruuna, Veera Puusaaren ajama Nummen Matti ja Emmi Innasen ajama Zinco.

Lauantain tulokset täällä. Ponikuninkuusravit jatkuvat sunnuntaina, jolloin ajetaan muun muassa pääkilpailuiden toiset osamatkat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi