Vuoden 2022 ponikuninkaalliset Pikku Humanteri, Little Darling, Ekstrands Bärgarn ja Kumlaby Mandelblom.
Vuoden 2022 ponikuninkaalliset Pikku Humanteri, Little Darling, Ekstrands Bärgarn ja Kumlaby Mandelblom.Kuva: Roosa Lindholm

Poniravivaltakunta sai uudet kuninkaalliset

Sunnuntaina tehtailtiin myös uusia ennätyksiä.

Kuninkuuskilpailun toisella osamatkalla eilinen voittajavaljakko, Elmeri Pussi ja Golden Jang, aloitti vahvan näköisesti ponijoukkion keulassa, mutta taipui lopulta kuudenneksi. Voittajaksi ylsi Ronja Grönmanin ajama ja valmentama Pikku Humanteri.

Grönman ja Pikku Humanteri sijoittuivat avausmatkalla kolmanneksi, joten kuninkuustitteli oli realistinen, muttei heti lähdön jälkeen vielä täysin varma, sillä Bea-Noora Kyynäräinen ja Ekslätts TNT sijoittuvat toisiksi molemmissa osalähdöissä.

Sekunnit kääntyivät lopulta Pikku Humanterin hyväksi.

”Tyhjä olo. Sellainen, että mitä on tapahtunut”, huojentunut Grönman kuvaili tunnelmia voiton julistuksen jälkeen. ”En ollut ihan varma, haluanko edes ajaa täällä. Suomen mestaruuksien jälkeen poni on ollut mun mielestä sellainen ihan ok, mutta nyt se sitten voitti!”

Kuningas Pikku Humanteri ja Ronja Grönman.
Kuningas Pikku Humanteri ja Ronja Grönman.Kuva: Roosa Lindholm

Lauantaina kuningatarkilpailun ensimmäisen osalähdön voittaneet Eerika Koskenvalta ja Little Darling ylsivät sunnuntain lähdössä toisiksi. Voiton nappasi Mira Ikosen ajama ja valmentama Maxelima.

Viimeistä vuottaan kilpaileva 18-vuotias Maxelima oli lauantaina kuudes. Toisella matkalla poni oli jo selvästi vetreämpi ja virkeämpi, Ikonen kehui. ”Sille yleensä sopii tiheä starttiväli. Se on yksin keulassa yleensä vähän huono ja saattaa oikutella, mutta meni tänään mahtavasti.”

Ikonen totesi, että sunnuntaina myös oma jännitys oli hieman laantunut edellispäivästä. ”Tiesi vähän jo, mitä siellä radalla tapahtuu.”

Maxelima ja Mira Ikonen.
Maxelima ja Mira Ikonen.Kuva: Roosa Lindholm

Ikonen ei kuitenkaan pystynyt tekemään tarvittavaa eroa eilisiin voittajiin, joten uudeksi ponikuningattareksi julistettiin Koskenvallan ajama ja Jenny Suomelan valmentama Little Darling.

”Poni teki huippujuoksun. Se antoi itsestään ehdottomasti ihan kaiken”, Koskenvalta arvioi. Little Darling paransi lähdössä tasoitusennätyksensä lukemiin 2.20,6ke.

”Ei me tätä osattu odottaa”, Koskenvalta iloitsi liikuttuneena.

Kuningatar Little Darling, Eerika Koskenvalta ja Jenny Suomela.
Kuningatar Little Darling, Eerika Koskenvalta ja Jenny Suomela.Kuva: Roosa Lindholm

B-ponien sunnuntaiset osalähdöt menivät niin ikään uusien ponien nimiin. Lauantain voittajat, Jenny Suomelan Amor Dar ja Eerika Käyhtyn Dayzee Wee sijoittuvat toisella matkalla kumpikin toisiksi.

Poniruhtinas-lähdössä Saana Tuurin ajama ja valmentama Ekstrands Bärgarn oli lauantaina neljäs, mutta toisella osamatkalla ponin askel oli jo huomattavasti kevyempi. Se voitti lähdön näytösmäisesti ja paransi tasoitusennätystään liki 5 sekuntia lukemiin 46,7ke.

Tammojen ruhtinatarkilpailun toisen osamatkan vei puolestaan nimiinsä Nea Ahokkaan suojatti Kumlaby Mandelblom.

Molemmat kruunattiin lopulta myös kokonaiskilpailuiden voittajiksi. Ekstrands Bärgarnille ruhtinuustitteli oli uran toinen. Edellinen oli vuodelta 2020.

”Ajattelin, että jos totosijoille pääsisi, mutta en osannut odottaa titteliä”, Tuuri myönsi kuninkaallisten voittajaseremonioissa. ”Tämän päivän esitys oli sellainen, etten usko varmaan viikon päästäkään vielä.”

Myös Ahokas totesi, että kilpailuun lähdettiin maltillisin odotuksin, vaikka valjakko olikin ollut viime vuonna jo tittelissä kiinni. ”Poni ei ole ollut parhaimmillaan koko kesänä. Lähdettiin hakemaan omaa hyvää suoritusta, ja se riitti tähän.”

Ruhtinas Ekstrands Bärgarn ja Saana Tuuri.
Ruhtinas Ekstrands Bärgarn ja Saana Tuuri.Kuva: Roosa Lindholm
Ruhtinatar Kumlaby Mandelblom ja Nea Ahokas.
Ruhtinatar Kumlaby Mandelblom ja Nea Ahokas.Kuva: Roosa Lindholm

Sunnuntaina A-ponien Pikkukunkku-lähdön vei nimiinsä Aino Salon ajama ja Mirjami Bollströmin valmentama Jokimäen Sakke. Päivän muissa lähdöissä voittivat Annareetta Kuusela ja Ponikujan Aava, Elin Sahlsten ja P.H. Hurtiga Harpan, Neea Kopalainen ja Sonya A, Elli-Noora Romppanen ja Smedjans Dacapo sekä Lempi Salmela ja Ukkosen Poika.

Pikkukunkku Jokimäen Sakke ja Aino Salo.
Pikkukunkku Jokimäen Sakke ja Aino Salo.Kuva: Roosa Lindholm

Sunnuntain tulokset täällä.

Lisää ponikuninkuusravien tunnelmia keskiviikon 31. elokuuta Hevosurheilussa. Tilaa lehti täältä.

Muokattu 29.8. klo 13: Poniruhtinuus oli Ekstrands Bärgarnille toinen, mutta Saana Tuurille ohjastaja-valmentajana ensimmäinen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi