Master-kärryt asetettiin käyttökieltoon sekä hevosilla että poneilla. Kuva: RL
Master-kärryt asetettiin käyttökieltoon sekä hevosilla että poneilla. Kuva: RLKuva: RL

Poniraviyhdistyksen puheenjohtajan toive: ”Lainatkaa kärryjä starttiponeille”

Suomen Poniraviyhdistyksen puheenjohtaja Henna Koivisto harmittelee Master-kärryjen käyttökieltoa poniharrastajien näkökulmasta.

Kielto koskettaa montaa poniharrastajaa ja Koivisto arvioi varovasti, että poneilla käytetään Masterin kärryjä suhteessa hevosia enemmän.

”Kärryt ovat iso kustannuserä ja nyt on kysymysmerkillä, pitääkö hankkia uudet kärryt vai onko kielto kuitenkin määräaikainen”, Koivisto kommentoi Hevosurheilulle.

Ponikansan tunteet hieman kuumenivat sosiaalisessa mediassa kiellon julkaisun jälkeen, mutta Koivisto pitää kuitenkin havaitun turvallisuusriskin tutkimista hyvänä asiana.

Henna Koivisto muistaa noin viiden vuoden takaa yhden tapauksen, kun poni-Mastereissa ilmeni rakenteellista ongelmaa. Rakenne oli sellainen, että kaikki oli lopulta pienen hitsisauman varassa. Eräällä harrastajalla kärryt rikkoutuivat tämän rakenneongelman vuoksi, kun kärryihin tuli särö.

Koiviston mielestä päällä olevaa tilannetta helpottaisi toimiva kärryjen vuokraus tai lainaus. Esimerkiksi ravinuoret voisivat vuokrata tai lainata omia kärryjään starttiponeille, jolloin tämänhetkinen tilanne ei estäisi vääränlaisten kärryjen omistajia kilpailuttamasta ponejaan.

Kuopion raviradalla järjestetään sunnuntaina ponikorttikurssin loppukoe ja kärryhuoli koskettaa sitäkin. Kurssillakaan ei saa käyttää Mastereita.

”Meillä on onneksi nyt pieni kurssi, seitsemän osanottajaa, joten saamme kärryjä lainaksi”, nuorisovastaava Heini Korhonen kertoo.

”Olen sitä mieltä, että hyvä, että kärryt tutkitaan, jos siihen on aihetta.”

Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala pahoittelee tilannetta poniharrastajillekin, mutta alleviivaa turvallisuuden olevan etusijalla.

"Päätös kärryjen käyttökiellosta aiheuttaa varmasti huonoa mieltä poniraviurheilun taustavoimissa. Mutta turvattomat kärryt mahdollisessa onnettomuudessa aiheuttavat paljon suurempaa surua. Turvallisuus on tärkeintä", Tala huomauttaa.

Hippos tiedotti eilen, että Master-merkkiset kärryt ovat käyttökiellossa lauantaista alkaen. Syynä ovat talven ja kevään aikana sattuneet vahinkotapaukset ravikilpailuissa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi