Helsingin käräjäoikeus. Kuva: Jarkko Nissinen.
Helsingin käräjäoikeus. Kuva: Jarkko Nissinen.

Käräjäoikeus: Jori Turjalle 60 päivää ehdollista ja 50 000 euron korvaukset maksettavaksi kuolleista hevosista

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Jori Turjan 60 päivän ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta ja velvoittaa hänet korvaamaan kahden kuolleen hevosen omistajille yhteensä 50 000 euroa. Syyttäjä vaati Turjalle myös eläimenpitokieltoa, mitä oikeus ei pitänyt perusteltuna.

Oikeus katsoi Turjan syyllistyneen törkeästä huolimattomuudesta eläinsuojelurikokseen ja kuljetusrikkomukseen. Turma tapahtui Helsinki-Tukholma laivamatkan aikana myrskyolosuhteissa tammikuussa 2017. Hevoset olivat matkan aikana kaatuneet osin toistensa päälle ja kuolleet tukehtuen. Hevosia ei ollut vakuutettu.

Turja on kertonut sairastuneensa myrskyolosuhteissa ja pyytäneensä laivan infotiskiltä, että hevosista pidetään huolta. Oikeus katsoi todistajalausuntoihin vedoten huolehtimispyynnön jääneen toteen näyttämättä.

Oikeuden mukaan Turjan olisi joka tapauksessa pitänyt tarkistaa useita kertoja matkan aikana esimerkiksi puhelimella hytistään, oliko hevosia käyty katsomassa. Aamullakaan Turja ei ollut kiirehtinyt pahoinvoinnin helpotettua tarkistamaan hevosten kuntoa. Hän oli käynyt ensin syömässä, tehnyt ostoksia ja mennyt autokannelle vasta 20 minuuttia ennen satamaan saapumista.

Korvausten osalta oikeus kertoi päätyneensä Turjan myöntämiin summiin.

Oikeus velvoitti Turjan korvaamaan tamma Pine Crown Girlistä 15 000 euroa, Turjan arvion ollessa 10 000-15 000 euroa. Omistajien vaatimus oli 200 000 euroa. Omistaja oli aluksi osoittanut vahingonkorvausvaatimukset laivayhtiölle.

Kolme ammattiravivalmentajaa oli arvioinut hinnaksi 275 000–310 000 euroa. Oikeus totesi, että lausunnot oli laatinut Pine Crown Girlin omistajan puoliso ja valmentajat allekirjoittaneet ne. Kaksi valmentajaa kiisti keskustelleensa asiasta muiden kanssa ja kolmas valmentaja myönsi keskustelleensa näiden kahden kanssa. Käräjäoikeus ei antanut näyttöarvoa valmentajien hinta-arvioille.

Tamma Euphoria Diablon korvausarvoksi oikeus määritti 35 000 euroa, Turjan arvion ollessa sama. Omistajan vaatimus oli 60 000 euroa.

Pine Crown Girlin liisanneen Suomen Ravitalli Oy:n ja yksityishenkilön reilun 7 000 euron korvausvaatimuksen oikeus hylkäsi.

Kuljetusrikkomuksessa Turjalla ei ollut ollut eläinkuljetusasetuksen edellyttämää eläinkuljettajalupaa eikä kuljettajan ja hoitajien pätevyystodistusta. Oikeus piti hevosten matkaa Ruotsiin kaupallisena kuljetuksena.

Jori Turjaa tai asianaja Heikki Uotilaa ei ole toistaiseksi tavoitettu kommentoimaan tuomiota. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua on päivitetty pe 7.6. klo 15.02. Korjattu korvaussummat.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi