Propulsion ruotsalaisen raviskandaalin ytimessä.
Propulsion ruotsalaisen raviskandaalin ytimessä.Kuva: Anu Leppänen

Norjalaistoimittaja huomasi Propulsionin hermokatkaisun hevosen perustietoja hakiessaan

Norjalainen Trav og Galopp-Nytt -ravimedian toimittaja Truls Pedersen ällistyi surffatessaan www.standardbredcanada.ca -verkkosivuilla.

Hän etsi netistä tuoreen Elitloppet-voittajan Propulsionin tietoja lähikuvaa varten.

Kaikille avoimella Standardbredcanada.ca-hevostietosaitilla luki pölkkykirjaimin SMALL STAR, LOW NERVED BOTH FRONT FEET (suomeksi: tähti, kummassakin etujalassa matala hermokatkaisu).

Sivusto veloittaa joitakin dollareita TrackIT-toiminnosta, jonka avulla löytää hevosten rekisteri- ja tulostiedot.  Tiedot ovat avoimesti kaikkien palvelun ostaneiden nähtävissä.

Nopeasti kävi ilmi,  että USA:sta Ruotsiin myydylle Propulsionille on vuonna 2015 todellakin tehty molempiin etujalkoihin matala hermokatkaisu, jossa tehdään tunnottomaksi kavion aluetta.  Propulsionia vuonna 2015 vaivanneesta kivusta Hevosurheilulla ei ole tarkempaa tietoa, mutta ravihevosilla tämän alueen yleisiin kiputiloihin kuuluu esimerkiksi kavioluun murtuma. Operaatio tehdään vuohisnuljuluiden alueella.  Hermot voi tuhota kylmäpolttamalla, kirurgisesti katkaisemalla, sekä myös kemiallisesti.

Yhä oudompaa on, että vaikka tuon vuoden huutokauppakatalogissa hermokatkaisua ei ollut mainittu, operaatiota ei USA:ssa mitä ilmeisimminkään ole mitenkään yritetty erityisemmin peitellä.  Maininta näkyy myös USTA:n tiedoissa.

Tästä seuraa valtava ongelma. Hevonen on kilpaillut kovimmalla kansainvälisellä tasolla vuosikausia. Sillä on Elitloppet-voiton lisäksi Finlandia-ajo -voitto ja kärkisijoja Prix d'Amériquessa. Hermokatkaisu on yksiselitteisesti kielletty kilpailevilta hevosilta Ruotsissa. Ruotsissa ei hermokatkaistu hevonen myöskään saa toimia jalostuksessa. Propulsion on jalostusarvioitu Ruotsissa vuonna 2016 ja sillä on lukuisia jälkeläisiä.

Tapaus asettaa kansainvälisen raviurheilun äänekkäänä omatuntona toimivan ruotsalaisen raviurheilun outoon valoon.  Miten voi olla mahdollista, että tällainen tieto on pysynyt pinnan alla näin monta vuotta?

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi