Juha Utala tuo derbykarsintoihin kaksi valmennettavaa.
Juha Utala tuo derbykarsintoihin kaksi valmennettavaa.Kuva: Anu Leppänen

Toto65-ennakko: Mr. Derbyllä kaksi saumaa karsinnoissa – ”Oma suosikki löytyy oripuolelta”

Juha Utala asettaa kaksikkonsa haastajan asemaan derbykarsinnoissa.

Vermossa ravataan tuttuun tapaan keskiviikkona. Luvassa on yksi vuoden mielenkiintoisimmasta ravi-illoista, kun nelivuotiaat Suomessa syntyneet lämminveriset taistelevat paikoista kotimaan rahakkaimmassa ikäluokkakisassa.

Karsintalähtöjä nähdään illan aikana kuusi. Jokaisesta etenee kaksi parasta 4.9. Vermossa ravattavaan finaaliin. Loppukilpailun voittaja kuittaa muhkean 120 000 euron ykköspalkinnon.

Juha Utala sai lempinimen Mr. Derby vuonna 2016. Silloin hän otti valmennettavillaan kaksoisvoiton lämminveristen derbyssä ja nappasi lisäksi myös suomenhevosten derbyssä jättipotin Fransin kanssa.

Tällä kertaa hänellä on mukana keskiviikon karsinnoissa kaksi hevosta. Ensimmäisenä finaalipaikkaa tavoittelee Onkel Invest Oy:n omistama Fazimo, joka kiihdyttää viitosradalta Toto65-pelin avaavassa neljännessä lähdössä.

Utalan valmentama ruuna on ehtinyt kilpailla urallaan 10 kertaa. Niistä se on voittanut neljä ja napannut kolme muuta totosijaa.

”Sattui kovatasoisin lähtö. Jossain muussa lähdössä Fazimolta olisi voinut odottaa jotain, mutta nyt otetaan yllättäjän rooli”, Utala sanoo.

”Sillä on ajettu pari kertaa 2600 metrin matka. Viimeksi se teki ihan vahvan juoksun. Hevonen tuntuu menneen eteenpäin. Ei se tietysti mitään Consalvoa voita, mutta jos kaikki menee nappiin, se kolkuttelee totosijoja.”

Mitään viime hetken virityksiä varusteisiin ei tehdä, ja muutkin muutokset valmistautumisessa pidetään minimissä.

”Kun yrittää paremmaksi, siinä käy usein huonosti.”

Illan seitsemännessä lähdössä jahdataan jälleen paikkaa derbyfinaalissa. Utalan toinen sauma sinne on Piece Of Hero, jolla treenari laskee olevan Fazimoa paremmat saumat yltää kahden joukkoon.

”Se ei ollut ihan formissaan viimeksi, mutta täytyy luottaa siihen sanontaan, että jos on huono kenraaliharjoitus, niin se tietää hyvää ensi-iltaa”, Utala naurahtaa. ”Se oli viimeksi ihan liian touhukas Jyväskylässä. Jos sitä saadaan tasaisemmaksi, sillä on mahdollisuus finaaliin.”

Myös Piece Of Heron varusteet pysyvät ennallaan.

Utalalla on lisäksi kolmas hevonen Vermossa, joka ei kuitenkaan osallistu derbykarsintoihin. Illan ensimmäisessä lähdössä kisaa Royalsky.

”Se on sellaisessa laukkaa tai voittaa –kunnossa. Viimeksi tuli haparointia, joka meni pitkäksi. Kunto on kuitenkin kohdallaan. Jos ravia menee, se on aika lähellä kärkeä”, Utala uskoo.

”Volttilähdöissä se on laukannut enemmän, mutta nyt sillä on autolähtö ja paras paikka lähteä, joten en osaa laukkaa pelätä. Varusteisiin ei tule muutoksia.”

Vaikka Utala ohjastaa itse koko kolmikkoa, ei hollolalaisvalmentaja ole vielä vaivannut päätään juoksunkulkuun liittyvillä asioilla.

”Me vedetään yleensä fiiliksellä, ei funtsita liikaa. Siellä herää moni muukin, niin lähdöt eivät tällaisissa kisoissa mene aina ennakkokaavailujen mukaan.”

Jännittävään iltaan Utala sanoo lähtevänsä odottavin tunnelmin. Hänen omassa rankkauksessaan neljä derbykarsinnoissa mukana olevaa hevosta erottuu edukseen.

”Tekisi mieli sanoa, että Consalvo on sellainen hevonen, joka pistää silmään. Myös Nurmoksen hevonen (Sahara Jaeburn) on ollut todella vahva. Eikä kauheasti voi Pekan ja Palomäen tammoja (Magical Princess ja An-Dorra) moittia. Neljä kovaa siinä on äkkiseltään ajateltuna, mutta oma suosikki löytyy oripuolelta.”

Tästä Toto-peleihin

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi