Varsahuutokauppaa voi seurata myös etänä – koronavuosi jännittää järjestäjää: ”Riittääkö tämä määrä tekemään kunnon huutokaupan?”
Mitja Nummenmaa kertoo, että livelähetystä huutokaupasta voi seurata Veikkauksen TotoTV:stä. Kuva: Anu Leppänen

Varsahuutokauppaa voi seurata myös etänä – koronavuosi jännittää järjestäjää: ”Riittääkö tämä määrä tekemään kunnon huutokaupan?”

Perinteinen varsahuutokauppa järjestetään huomenna perjantaina Ypäjällä jo 13. kerran. Koronavuosi on tuonut konseptiin muutoksia ja myös etähuutomahdollisuuksia on hiottu.

Huutokauppayhtiö Starinita OY:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaata jännittää.

”Ainahan minua jännittää, miten huutokauppa menee, mutta nyt olen jännittänyt keväästä asti. Ensin kun tämä korona alkoi, että pystyykö koko tapahtumaa järjestämään, mitä muutoksia syksyllä tulee ja ennen kaikkea, onko ihmisillä työpaikkoja vai lomautetaanko väkeä. Tässä joutuu pohtimaan monta asiaa, mitkä voivat hintatasoon vaikuttaa tällaisena vuonna”, Nummenmaa pohtii.

Aiemmista vuosista poiketen Ypäjälle ei pääse vapaasti tutustumaan varsoihin ja seuraamaan huutokauppaa, vaan alueelle täytyy ostaa 90 euron hintainen lippu, joka sisältää ruokailun ja juomat. Jos ostaa huutokaupasta varsan, hyvitetään lipun hinta hevosen hinnasta.

”Kun hinta laitetaan tarpeeksi korkealle, eivät kaikki liput mene heti. Eli kaikilla niillä, jotka paikan päälle oikeasti haluavat, on ollut aikaa ostaa lippu. Jos lipun hinta olisi ollut vaikka 15-20 euroa, olisi lippuja mennyt tosi paljon ja nopeasti, mikä olisi voinut johtaa siihen, että tänään olisin joutunut sanomaan minua lähestyneelle potentiaaliselle ostajalle, että et pääsekään paikalle. Se olisi ollut aika ikävä tilanne. Nyt pystyin sanomaan, että tervetuloa.”

Huutokaupan henkilömäärä on rajoitettu 500 henkeen, johon luetaan mukaan hevosten myyjät ja henkilökunta. Yleisölle lippuja jäi myytäväksi 300 kappaletta. Tavallisena vuonna huutokaupan yleisömäärä on pyörinyt 1000–1500 katsojassa.

”Nyt sinne ei määrällisesti tule ihmisiä kuin maksimissaan se 300 henkeä, loput ovat myyjiä ja henkilökuntaa. Väkisinkin sitä miettii, että riittääkö tämä määrä tekemään siitä kunnon huutokaupan”, Nummenmaa myöntää.

”Ja tällä hetkellä meidän yleisömäärä ei näytä olevan kuin 200 henkeä, kun sata lippua on vielä myymättä. Pelottaahan se, mutta toisaalta järki sanoo, että hei, näillä treenareilla on asiakkaita kotona, joille he huutavat, että kyllä sieltä vaan määrällisesti löytyy tarvetta hevosille. Meillä on nyt 94 hevosta myytävänä poisjääntien jälkeen. Tällaisesta määrästä tavallisena vuonna myydään 60–75 varsaa. Eli jos tänä vuonna on 20 ostajaa etänä, niin eihän paikan päällä oleville tarvitse myydä kuin 45 varsaa. Sen kautta laskettuna 200 ostajasta vielä aika moni jää ilman.”

”Saa nähdä toimiiko se, jännittää pirusti. Mutta jos aiempina vuosina niistä tuhannesta katsojasta muut ovat olleet vain tutustumassa tunnelmaan, niin eihän se myyntien suhteen mitään muuta.”

Poikkeuksellisena vuonna myös etäseuranta ja etähuutomahdollisuudet on mietitty tavallistakin tarkemmin. Livelähetystä huutokaupasta voi seurata aiempien vuosien tapaan Veikkauksen sivuilta TotoTV:stä.

”Lähetys alkaa viideltä. Kuudelta alkaa itse huudattaminen.”

Linkki huutokauppalähetykseen tulee myös huutokauppayhtiön nettisivuille.

”Lähinnä se on ulkomaisia asiakkaita varten. Me ei toivota sitä muuten käytettävän. Veikkauksen lähetys toimii varmasti, tämä toinen voi mennä tukkoon ja jumiin jos sitä käyttää liian moni.”

Etähuutamisen apuna Ypäjällä on mahdollisuus käyttää ammattivalmentajaa.

”Paikan päällä on 30 sovittua treenaria, jotka palvelevat etähuutajia. He katsovat etähuutajan haluamat varsat läpi ja tarvittaessa raportoivat niistä ja ehkä jopa lähettävät kuvaa tai videota. Ja huutavat sitten varsoja asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Tätä palvelua tarjoavat valmentajat löytyvät huutokauppakatalogista sivulta 7.”

Ostajan haluama ammattivalmentaja varsan huutamiseen pitää sopia ennakkoon valmentajan lisäksi suoraan Nummenmaan kanssa.

”Lähinnä sen takia, että eräälläkin treenarilla siellä rupeaa olemaan jo seitsemän varsaa ostettavana. Se alkaa kyllä olla kohtuuton määrä ja vaikeuttaa huutamisprosessia. Eli voisin siinä tapauksessa suositella asiakkaalle, että ota joku toinen.”

Etähuutamista varten ostajan on rekisteröidyttävä etukäteen.

”Etähuutamiseen on kaksi vaihtoehtoa. Joko ostajalla on joku takaaja, eli paikalla oleva henkilö pystyy antamaan takuun, että hän maksaa sen varsan. Jos taas takaajaa ei ole, niin etähuutamaan pääsee maksamalla etukäteen meidän tilille 500 euron käsirahan ja toimittamalla omat laskutus- ja yhteystiedot meille sähköpostilla”, Nummenmaa ohjeistaa.

”Ja koska emme huomenna enää ole toimistolla ja Ypäjällä on kova hässäkkä, niin tämä päivä on enää aikaa ennakkorekisteröitymiseen. Huomenna pitää sitten jo laittaa suoraan puhelimeeni kopio maksusuorituksesta. Mutta koska huomenna on kova kiire, on tavoittamiseni paljon vaikeampaa. Mutta pyrin tietysti palvelemaan jokaista asiakasta huutokauppapäivänä niin hyvin kuin pystyn.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi