Bo W Takter oli taikuri ravikärryillä
Bo William Takter

Bo W Takter oli taikuri ravikärryillä

Legendaarisen ruotsalaisen raviperheen isoisä on kuollut 84-vuotiaana.

Bo William Takter aloitti Mantorpin valmentajana jo 1970-luvulla. Kaikkien ravi-ihmisten tietoisuuteen “Bosse” Takter singahti komeetan lailla 80-luvun alussa. Hän oli muuttanut Malmön Jägersrohon ja otti siellä ensimmäisen kuskiliigan voiton.

Takteria kutsuttiin valmentajaksi, jolla on taikasauva. Iltaravihevoset muuttuivat huippuhevosiksi hänen käsissään. Menestys perustui enemmän hänen hevossilmäänsä ja omintakeisiin valmennustapoihin kuin taikuuteen. Hevosia ajettiin ilman kenkiä, ja huonoliikkeisillä mentiin hiitille epätasaiseen maastoon. Takter oli innovaattori ja kokeilija.

Suomessa Takter kävi Busy Randyllä voittamassa St. Michelin vuonna 1983. Edellisenä vuonna Busy Randy oli kolmas. Hänen vanhempi poikansa Johnny Takter muisteli kirjassaan, ettei isä osannut iloita voitosta, koska ajoi karsinnassa Pekka Korven Arnies Aimin jaloille, niin että se laukkasi. Forssan Tuopin Takter voitti 1981 Norine Hanoverilla.

Yksi kuuluisimmista ravikuvista on Ruotsin Derbystä 1983. Takter voitti yllättäjä Micko Fripellä, joka oli ollut hänen tallissaan vasta kolme viikkoa. Voittoseremonioissa Takter nosti kätensä ilmaan ja osoitti kiitoksensa taivaalle. “Kyllä minä Derbyn voitan – ja helposti”, hän kommentoi.

Takterin tarinaan kuuluvat vastoinkäymiset veroviranomaisten kanssa, ja paha, aivovamman aiheuttanut kaatuminen hotellin portaissa 80-luvun lopulla. Ihmeparantumisesta huolimatta se päätti valmentajan uran.

Pojat Johnny ja Jimmy Takter sekä Jimmyn tytär Nancy ovat jatkaneet perheen perinteitä menestysvalmentajina ja kuskeina. Johnny Takter kertoi Facebookissa, että "isä nukahti ikiuneen" tiistaina aamupäivällä.

Korjaus, Nordin Hanoverin nimi korjattu Norine Hanoveriksi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi