Huntertonin ukrainalaiset hevosenhoitajat eivät tiedä, minne palaavat syksyllä
Suuressa siittolassa on työvoimalle kysyntää alkuvuodesta loppusyksyyn. Varsomisten valvominen, hevosten siirrot, tallien ja laidunten hoito sekä 1-vuotiaiden varsojen valmistelu syksyn huutokauppoihin vaatii parikymmentä työntekijää.
The Bourbon County Citizen-lehti kävi viime viikolla haastattelemassa Kentuckyn Parisiin tulleita ukrainalaisia. Kiovasta kotoisin oleva Yana Dylkareza saapui toista kertaa Huntertonille töihin pari viikkoa ennen sodan alkua.
Hän valvoi torstai-iltana varsomisia ja kertoi yrittäneensä tavoittaa äitiään 5 tuntia ennen kuin onnistui. Äiti oli tiennyt, että ulkomaan puheluita on estetty Ukrainasta ja Ukrainaan. Yanan vanhemmat eivät olleet lähteneet kotoaan sodan alettua. Liikekannallepanon takia 59-vuotias isä ei saa poistua maasta.
“Uskoin, että muut maat olisivat tulleet auttamaan, mutta niin ei käynyt. Nyt toivon vain, että vanhempani selviäisivät hengissä”, Yana huokasi.
Hunterton Farmsin omistaja Steve Stewart kertoo, että USA:n maatalousyritykset palkkaavat ulkomaisia työntekijöitä H-2A viisumiohjelman tuella. Sen ansiosta työntekijät saavat työluvan 10 kuukaudeksi, jonka jälkeen heidän pitää palata kotimaahan vähintään kahdeksi kuukaudeksi ennen uutta työjaksoa.
Hän kiittelee töihin tulleiden innostusta hevostilan tehtäviin, jotka voivat olla fyysisesti raskaita ja vaatia työntekoa viikonloppuisin sekä yöaikaan. Paikallisia on välillä vaikea saada motivoitua sellaiseen rytmiin.
Ensimmäiset ulkomaiset työntekijät tulivat Stoner Creekin tilalle vuonna 1996, kun ruotsalainen suurhevosenomistaja Margareta Wallenius-Kleberg osti tilan. Osa heistä oli ruotsalaisia ja enemmistö nuoria suomalaisia.
Stewart muistelee, että hevosenhoitajia on ollut Australiasta, Boliviasta, Kanadasta, Tanskasta, Englannista, Virosta, Suomesta, Ranskasta, Hollannista, Guatemalasta, Italiasta, Meksikosta, Uudesta-Seelannista, Norjasta, Ruotsista, Sloveniasta ja viimeksi Ukrainasta.
“Korona muutti rekrytointia radikaalisti vuonna 2020. EU-maista ei päässyt USA:han kukaan, ei edes tilan omistaja Margareta. Suomalaiskontaktien kautta saimme töihin 15 nuorta Ukrainasta vihdoin heinäkuussa. Kuten tunnettua Ukraina ei kuulu EU:hun - eikä NATO:oon”, Stewart hymähtää.
Stewart sanoo, että hänen ukrainalainen henkilökuntansa on tietoinen ja arvostaa amerikkalaisten tukea maansa itsenäisyydelle. Hän kehottaa paikallisia lähettämään Huntertonin osoitteeseen kannustusviestejä ja kortteja heidän mielialaansa kohottamiseksi.