Viking Kronos on Vombin valmennnuskeskuksen omistajan Lutfi Kolgjinin elämän hevonen. Kuva:
Viking Kronos on Vombin valmennnuskeskuksen omistajan Lutfi Kolgjinin elämän hevonen. Kuva: Thomas Blomqvist/TR Bild

Jalostusjätti Viking Kronos jouduttiin lopettamaan Ruotsissa, Lutfi Kolgjini: “Mikään hevonen ei ole merkinnyt yhtä paljon minulle ja perheelleni.”

Viking Kronoksen ruotsalainen poika Maharajah ja tyttärenpoika Readly Express ovat voittaneet Prix d’Ameriquen.

28-vuotiaana kuolleen Viking Kronoksen (American Winner) tausta on mitä kansainvälisin. Se syntyi ruotsalaisten omistamalle huipputamma Conchille USA:ssa, mutta matkasi Italiaan jo syntymävuonna ja rekisteröitiin sinne kasvattajanaan Antonio Carraretton Allevamento Kronos SRL.

Yksivuotishuutokaupasta sen osti 400 000 kruunun hintaan suurhevosenomistajien kimppa, johon kuuluivat Stall Novemberin Michael Schröer Saksasta, amerikkalainen Lou Guida ja Kosovosta kotoisin oleva ruotsalaisvalmentaja Lutfi Kolgjini.

Viking Kronos kilpaili Kolgjinin valmentamana tappioitta 2-vuotiskauden kuusi kilpailua. Gran Premio Allevatorin voittotulos 15,6a/2100m oli ME-aika. Sen 2-vuotisennätys oli 14,4a/1600m.

Kolmivuotiaana voittoja tuli toiset kuusi. Arvokkain oli Gran Premio Nazionalen 270 miljoonan liiran ykkönen, jonka Viking Kronos vei suosikkina ajalla 13,7a/2100m. Varenne oli kakkonen ajalla 13,9a. E3-karsinnassa Gävlessä Viking Kronos teki EE-ajan 12,1a/1640m.

Ura päättyi Derby Italianon nelossijaan, voittaja oli Varenne. Viking Kronos keräsi 14 startissaan reilut 6,1 miljoonaa kruunua.

Oma kappale Viking Kronoksen historiassa kuuluu irtopaloille. Kolgjini selvitti moneen otteeseen, että ei halunnut leikkauttaa orin kintereen irtopalaa, koska ei uskaltanut antaa nukuttaa sitä. Hän totesi, että ura päättyi, kun irtopala alkoi hangata nivelrustoa.

Vuoden 1999 jalostusarvostelussa lukee kuitenkin, että “röntgenkuvissa näkyy kaksi irtokappaletta oikean takajalan vuohisnivelen takaosassa sisäpinnalla. Vasemman takajalan kintereestä operoitu nivelrustonirtoama (osteokondroosi)”.

Kasvattajien onneksi Viking Kronos siirtyi siitokseen 4-vuotiaana. Se astui ensin kolme kautta Ruotsissa, ja sitten kaksi vuotta Italiassa ennen paluuta Ruotsiin 2004. Ensimmäinen Kriterium-voittaja oli Thai Tanic Norjassa 2003.

Jälkeläisten läpimurtovuosi oli 2005 Ruotsissa. Fama Currit voitti Drottningens Pokalin, Derbystoetin ja Breeders’ Crownin ja Triton Sund Breeders’ Crownin. Samana vuonna sen omistussuhteissa tapahtui radikaali muutos, pääomistaja Stall November halusi luopua osuudestaan, ja oria oltiin siirtämässä pois Ruotsista.

Apuun riensi Menhammar Stuterin omistaja Margareta Wallenius-Kleberg, ja Viking Kronos siirtyi Ekerön saarelle Tukholman keskustan tuntumaan. Se palkittiin Eliittiorin arvolla jo vuonna 2006. Ruotsin champion-ori se oli vuosina 2010 ja 2011.

Paras jälkeläinen Maharajah syntyi Menhammarissa 2005. Se voitti Kriteriumin, pitkän E3-finaalin, Derbyn, UET Grand Prixin, Prix de Parisin, Olympiatravetin ja Prix d’Ameriquen. Nykyään Maharajah hallitsee isäoritilastoja.

Viking Kronoksen tytär Caddie Dream voitti Breeders’ Crownin 2008. Sen pojan Readly Expressin unelma-uraan sisältyvät voitot Kriteriumissa, Derbyssä, UET Grand Prixissä, Jubileumspokalenissa, Prix d’Ameriquessa ja Finlandia-Ajossa.

Viking Kronos siirtyi eläkkeelle Kolgjinin hoiviin Vombin valmennuskeskukseen 24-vuotiaana. Sinne se myös haudataan. Ori sairastui äkillisesti perjantaina aamupäivällä. Paikalla olleet eläinlääkärit joutuivat toteamaan, ettei mitään ole tehtävissä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi