Ravivalmentaja Joakim Lövgren sai rangaistuksen piiskan käytöstä, koska hevosesta löytyi jälkiä. Kuva: HU arkisto
Ravivalmentaja Joakim Lövgren sai rangaistuksen piiskan käytöstä, koska hevosesta löytyi jälkiä. Kuva: HU arkisto

Joakim Lövgren ei aja kilpaa toistaiseksi, kiitti saamastaan tuesta

Vuoden piiskattomuuteen tuomittu Joakim Lövgren antoi haastattelun Trav365-nettisivustolle keskiviikkona. Hän kertoi, että oli asianajajansa kanssa tullut siihen tulokseen, ettei aja kilpaa ennen kuin hänen tekemänsä valitus on käsitelty.

Lövgrenille oli järkytys, että läänineläinlääkäri arvosteli voimakkaasti hänen piiskankäyttöään ja ilmoitti harkinneensa eläintenpitokieltoa. Kilpailutuomaristo ei nähnyt Lövgrenin käskemisessä moitittavaa. Hänelle langetettiin ensin 10 päivän ajokielto ja 4 000 kruunun sakko Jägersron raveissa huhtikuussa, koska rataeläinlääkäri havaitsi jälkiä hänen ajamansa Piccadillyn oikean puolen lautasella.

Ruotsissa vuoden alusta voimaantulleiden sääntöjen mukaan rataeläinlääkäri raportoi hevosista löytyneistä jäljistä alueen eläinsuojeluviranomaisille, jotka ovat läänineläinlääkäreitä. Skånen läänineläinlääkärin antaman tuomion mukaan Lövgren ei saa pitää ajovitsaa kilpailuissa vuoteen.

Määräys astui voimaan heti, ja sitä tehosti 30 000 kruunun uhkasakko, jos Lövgren nähdään raveissa piiska kädessä. Päätöksestä saa valittaa. Keskusjärjestö ST kertoi viikonloppuna tukevansa Lövgreniä valitusasiassa ja maksavansa hänen oikeudenkäyntikulunsa.

"Saamani tuomio on karmea. Se, että virkamies voi päätöksellään kieltää raviohjastajalta ajovitsan, on järkyttävää. Jos olisin lainaohjastaja, olisin menettänyt toimeentuloni kokonaan. Kukaan ei ilmoita kokematonta hevosta piiskattomalle ohjastajalle", Lövgren kauhisteli.

“Jouduin aivan epätodelliseen tilanteeseen. Nyt asia alkaa hieman kirkastua, kun syitä hevosen iholle syntyvään turvotukseen on selvitelty. Mielipide Travrondenissa valaisi asiaa. Lähtökohtana pitäisi olla, että sääntöjen laatijoilla on niiden edellyttämä osaaminen, mutta tässä niin ei tunnu olevan. Ikävää on sekin, että nyt on syntynyt kaksi vastakkaista leiriä, eläinystävät ja ravi-ihmiset", Lövgen kuvaili.

“Olen saanut valtavasti tukea, ja olen siitä kiitollinen. Asian tiimoilta on syntynyt yhteishenki ravi-ihmisten kesken. En kuitenkaan halua, että eläinsuojelu aiheuttaa kiukkua, sen pitäisi tuottaa sympatiaa.”

Mielipidekirjoitus Travrondenissa maanantaina 12.7.2021:

Mitkä jäljet ovat seurausta piiskankäytöstä? Sitä on aiheellisesti pohdittu Ruotsissa. Arkijärkeen perustuvalla tilannearviolla pystyisi sulkemaan pois piiskankäytön hevosessa näkyvien merkkien aiheuttajana. Tätä mieltä olivat Travrondenin mielipidekirjoituksessa lääkäri Göran Adielsson ja eläinlääkäri Henrik Bertelsen. He korostivat seuraavia seikkoja.

Kevään ajan ovat toimitsijat ja rataeläinlääkärit etsineet hevosista merkkejä lähtöjen jälkeen. Niiden syyksi on suoralta kädeltä oletettu ajovitsan liiallinen käyttäminen. Ihoärsytyksestä aiheutuva urtikaria eli nokkosrokko aiheuttaa turvotusta laajemmalla ihoalueella tai yksittäisiä paukamia. Urtikaria syntyy paikallisesta histamiinipurkautumasta iholla, ja sen laajuus vaihtelee yksilöllisesti.

Yleinen syy on hyönteisen pisto, mutta myös fyysinen rasitus voi aiheuttaa nokkosrokkoa. Silloin syynä on ihoon kohdistuva hankaus tai paine ja hikoilu. Herkillä yksilöillä urtikaria voi puhjeta kevyessäkin rasituksessa. Tyypillinen esimerkki on repun kantohihnojen aiheuttama ihottuma retkeilijöillä.

Satula- ja valjasöljyjen tiedetään aiheuttavan urtikariaa hevosille. Ei voi olla kohtuullista, että ohjastajan lausunnosta ja objektiivisesta lähdön videomateriaalista huolimatta, jokainen jälki hevosessa luokitellaan piiskankäytön seuraukseksi.

"Haluamme huomauttaa, että Lövgrenin hevosella Piccadillyllä oli potkuremmi, joka aiheuttaa painetta ja hankausta iholle. Videomateriaalin perusteella on käsittämätöntä, että läänineläinlääkärin mielestä Lövgren piiskasi ja pahoinpiteli hevosta. Se kyseenalaistaa tämän virkamiehen kyvyn objektiiviseen asioiden käsittelyyn", Adielsson ja Bertelsen jyrähtivät.

He pitivät hämmästyttävänä, ettei kukaan klinikkaeläinlääkäri ole tarttunut tähän. Ja ihmeellisenä, etteivät raviurheilujärjestöt ole lähteneet analysoimaan asiaa tarkemmin. Sen sijaan ne ovat piiloutuneet anteeksipyyntöjen taakse ja vakuuttelevat “nollatoleranssia” omassa moitteettomassa toimintastrategiassaan. Poliittisen korrektiuden tavoittelussa ja eri suunnilta uhkaavien aktivistien rauhoittelussa ravialan aktiivit on jätetty oman onnensa nojaan.

Kielletty ajotapa on harvinainen ilmiö nykypäivän ruotsalaisessa raviurheilussa. Se on helposti todennettavissa tuomariston videomateriaalista. Enemmänkin ongelmaksi on muodostunut, että vain harvat uskaltavat kyseenalaista nykyisten toimintatapojen kohtuullisuuden. Eläinrääkkääjän leimaa pelätään niin paljon.

Adielssson ja Bertelsen korostivat, että ST:n velvollisuus on myös seisoa aktiivien taustatukena tuomalla esille, että vain harvoista eläinlajeista pidetään niin hyvää huolta kuin ravihevosista. On kohtuutonta, että ravi-ihmiset joutuvat epäpätevien ja arvostelukyvyttömien virkamiesten vallankäytön kohteiksi kuten Lövgrenille on käynyt.

Päivitys  16.7. klo 12.15: Travservice.dk kertoi, että Lövgren ajaa tänään kilpaa Tanskassa. Uutisen mukaan keskusjärjestö DTC oli ollut yhteydessä Ruotsiin, eikä kilpailemiselle ole estettä. Hänellä on kolme hevosta Charlottenlundissa: ykköslähdössä Peak Princess, viidennessä Firenze Laser ja seitsemännessä Lucky Guy Boko. Lövgren saa pitää ajovitsaa Tanskan kilpailuissa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi