Jorma Kontio, 11 001 voittoa. Kuva: Gunilla König/stalltz.se
Jorma Kontio, 11 001 voittoa. Kuva: Gunilla König/stalltz.se

Jorma Kontio haluaa aina voittaa seuraavan lähdön

Jorma Kontio ylitti 10 000 voiton rajan 16. elokuuta 2015 Pihtiputaan raveissa 4-vuotiaalla ori Evartilla. Keskiviikkona Solvallan ravien jälkeen lukema oli 10 998. Örebron lounasraveissa torstaina Kontio ajoi kaksi voittoa Timo Nurmoksen valmennettavilla Mellby Hero ja Ajlajk. Näin tasaluku 11 000 täyttyi.

Kuin varmemmaksi vakuudeksi, Kontio ajoi Örebrossa voiton vielä St No More Warilla, ja seuraavan tuhannen metsästys alkoi heti.

Pohjolan voitokkaimman kuskin statistiikka on vakuuttava. Ensimmäinen tuhat tuli täyteen omalla valmennettavalla, ruotsalaistamma Rose Dalialla 1984. Ensimmäisestä voitosta Ulla-Maijalla oli kulunut 17 vuotta. Sen jälkeen Jomppe on ajanut 1000 voittoa täyteen kolmessa vuodessa kuudesti, neljässä vuodessa 4 kertaa ja kerran, vuosina 2007 – 12, siihen meni 5 vuotta.

Onko joku merkkipaalu jäänyt erityisesti mieleen?

“Jokainen on jäänyt muistiin omalla tavallaan. Toki se 10 000. sai erittäin paljon huomiota kaikkialla. Ensimmäinen tuhat ehkä oli paras sillä lailla, että siihen piti tehdä pisimpään työtä”, Kontio vertailee.

Yksi ajanjakso, jolloin 1000 voiton väli oli 4 vuotta, oli 90-luvun lopulla. Silloin Kontio kokeili ajamista Ranskassa ja muutti sitten Ruotsiin vuonna 2001. Hän voitti Etain Royalilla Olympiatravetin ja Åby Stora Prisin 2001. Stefan Melanderin ori Gigant Neo voitti E3:n ja tamma Yatzy Brodda Derbystoetin ja Breeders’ Crownin.

Salmelan Peten hevosia ajoin silloin paljon. Tarzan Melander oli yksi hyvistä yhteistyökumppaneista, mutta ruotsalaisia ei ollut alkuaikoina montaa. Minulle tärkeä hevonen oli Etain Royal, joka toi minua paljon esille myös Ruotsissa”, Jomppe muistelee.

Kontio arvioi ajaneensa 17-18 eri maassa. Ruotsissa ja Suomessa hän on ohjastanut noin 70 eri radalla.

“Ratoja on niin paljon ympäri maailman, että en uskalla edes arvioida, miten monella on tullut kilpailtua. Sen tiedän, että Ruotsissa ja Suomessa on muutamia kesäratoja, joilla en ole käynyt. Tarkoitus on ollut käydä ne kaikki läpi, mutta vielä se on tekemättä. Pitää yrittää ryhdistäytyä”, hän hymähtää.

Olet sanonut, että Varenne ja Järvösöfaks ovat parhaat hevoset, joita olet ajanut. Readly Express taisi kuulua myös tähän unohtumattomien hevosten joukkoon?

“Ne olivat kaikki ylivertaisia hevosia. Tosi paljon on ollut hyviä hevosia ajettavana, mutta juuri Varennella ja Järvsöfaksilla luokka oli täysin ylivoimainen kilpakumppaneihin verrattuna. Ne olivat ainutlaatuisia, ja oli iso kunnia päästä niiden kyytiin. Niin, täytyy olla tosi kiitollinen, että pääsi niillä ajamaan."

Tämä vuosi on jälleen huikea, kruunuja on ajettu yli 31,4 miljoonaa (viime vuonna 31,9 mkr) ja voittoprosentti on 17. Kontio huomauttaa, että ST:n voittosummasta varmaan puuttuu Norjan ja Suomen palkintoja. Suomesta suurin voitto tuli Nurmoksen Hachiko de Veluwella Suur-Hollola-ajossa.

“Kyllä kausi on ollut tosi hyvä. Vitruvio sävähdytti Norjan lähdöissä, sen juoksut ovat jääneet mieleen. Breeders’ Crown -päivä oli ikimuistoinen, voitin 3-vuotiaiden finaalit, joiden molempien ykkönen oli 1,6 miljoonaa. Tarzanin Ganga Bae voitti tammojen ja Nurmoksen Brother Bill oriiden/ruunien finaalin.”

“Ja sitten vielä tuli Ruotsin kylmäverimestaruus yllättäjällä Björs Frej. Siinä palkinto ei ole iso, mutta kylmäveripuolella mestaruutta arvostetaan kovasti. Nämä nyt ainakin tulevat mieleen."

Kontiolla on tiukka taistelu Solvallan ajajaliigan voitosta Örjan Kihlströmin kanssa. Tilanne on 94 - 96 keskiviikkona (11.12.), kun Kontio otti kaksi ykköstä. Koko maan kuskiliigassa hän on kakkossijalla. Yli 300 voiton Ulf Ohlssonia ei pysty tavoittamaan.

“Solvallassa on aina mennyt hyvin, se on tärkeää. Solvallan ajajaliigan voitto tulee, jos on tullakseen. Minulle tärkeämpi oli saavuttaa se 11 000. voitto. Se on todella iso asia. Sen eteen on tehty työtä. Ja siinä on tavoitetta nuoremmille!” Kontio haastaa.

“Myös kakkossijaan Ruotsin liigassa olen tosi tyytyväinen. Olisin ehkä voinut ajaa enemmänkin, mutta ihan joka paikkaan en ole lähtenyt."

Kontio valittiin keväällä 2019 ruotsalaisen raviurheilun Hall Of Fameen, joka sijaitsee Nordiska Travmuseetissa Årjängin raviradan tuntumassa.

“Kyllä tämä Hall Of Fameen pääsy oli kova juttu ensimmäisenä suomalaisena. Aiemmin siellä on ollut vain ruotsalaisia ja norjalaisia. Täällä arvostetaan korkealle niitä, jotka sinne pääsevät. Valintatapahtuma oli iso, ja sai paljon huomiota”, Jomppe kuvailee.

Kysymykseen lähiajan suunnitelmista Kontio vastaa, ettei lomareissuja ole vielä näköpiirissä, vaikka aina silloin tällöin hän on pitänyt lomaa vuodenvaihteen tienoilla. Rovaniemen jälkeen ajotehtäviä on vasta seuraavana torstaina.

Ensi vuoden mielenkiintoisista hevosista hän mainitsee Nurmoksen tallin Win B Hillin ja nelivuotiaaksi kääntyvän Civilonin.

“Win B. Hill on yksi mielenkiintoinen vanhemmista hevosista. 3-vuotiaista erityisesti jäi mieleen Civilon. Sen isä on Orlando Vici, ja emästä on 4,7 miljoonaa kruunua ansainnut Caballion. Se aloitti kolmella voitolla ja oli sitten neljäs Kriteriumkarsinnassa, eikä päässyt jatkoon. Siinä on hevonen, josta voi odottaa terveenä paljon."

Onko joku erityinen kilpailu, jonka haluaisit voittaa?

“Olen aina sanonut, että seuraava lähtö on se, jonka haluan seuraavaksi voittaa. Jatkan vaan ajamista entiseen malliin. Kunto on oikein hyvä, ja töihin on mukava lähteä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi