Mantorpin ravirata-alue karanteenissa herpesviruksen hermomuodon vuoksi, Kim Erikssonin Veams Pumba jää pois Solvallasta

Mantorpin ravirata-alue karanteenissa herpesviruksen hermomuodon vuoksi, Kim Erikssonin Veams Pumba jää pois Solvallasta

Ensi viikon V75-kierros ajetaan Eskilstunassa.

Mantorpin ravikoulun kahdella hevosella havaittiin sunnuntaina kuumetta ja neurologisia oireita. Niistä otettiin näytteet herpesvirus EHV-1:n varalta, jotka olivat positiivisia. Toinen hevosista piti lopettaa tiistaina halvausoireiden takia.

“EHV-1 on erittäin tarttuva ja kulkeutuu myös ilmateitse hevosesta toiseen. Koska siitä tehtiin löydös Mantorpissa, emme voi taata turvallisia olosuhteita ravikilpailutoiminnalle. Sen vuoksi Mantorpin hevosurheiluareena on toistaiseksi eristyksessä”, ST:n eläinlääkäri Antti Rautalinko kertoi eilen julkaistussa tiedotteessa.

Hevosten herpesvirusta on yhteensä yhdeksää eri tyyppiä. EHV-1 aiheuttaa kuumetta ja hengitystietulehdusta. Sen toinen muoto johtaa sikiön luomiseen ilman muita oireita tammalla. Kolmas on hermomuoto, jossa hevoset saavat eritasoisia neurologisia oireita, vakavimmillaan halvauksia.

Oireet ilmaantuvat noin 4-8 päivän kuluttua tartunnasta. Ilmateitse tapahtuva pisaratartunta ei leviä kovin pitkälle. Turvallinen etäisyys sairastuneisiin on vähintään 50 metriä, sanotaan Ruotsin Eläinlääketieteen laitoksen ohjeessa.

“On todella ikävää, että joudumme siirtämään STL-ravit pois Mantorpista. Mutta täällä meille on nyt tärkeintä hoitaa sairastuneet hevoset kuntoon ja estää viruksen leviäminen”, Mantorpin toimitusjohtaja Linda Nordvall totesi.

Asiasta uutisoi paikallislehti Corren, jossa kerrottiin myös yhden hevosen kuolemasta tiistaina. Nordvall vahvistaa, että kaksi ravikoulun tallissa ollutta hevosta on jouduttu lopettamaan.

Tallissa asunut yksityishevonen oli sairastunut jo edellisellä viikolla, se lopetettiin kaksi päivää sairastuminen jälkeen, kun se ei päässyt enää jaloilleen. Sen kohdalla ei kuitenkaan epäilty herpesvirusta. Silti ravikoulun ponit jätettiin pois Axevallasta viime torstaina varmuuden vuoksi.

Mantorpissa oli ravit 15. toukokuuta ja siellä pidettiin ratsastuskilpailut 18. - 21. 5.. Rautalinko totesi, että jos tartuntoja olisi tapahtunut raveissa, hevosten olisi jo pitänyt sairastua, eikä sellaisesta ole tullut tietoa. EHV-1 on ilmoitusvelvoitteen alainen hevossairaus Ruotsissa.

"Minulle isku on kova, kun hevoseni eivät pääse radalta pois. Ne ovat täysin oireettomia, mutta taudin leviämisen kanssa pitää olla tarkkana, siksi Veams Pumba jää pois", Kim Eriksson selvitti Trav365:n netissä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi