Homicide Hunter kiri ulointa rataa loppusuoralla ja ravasi kaikkien aikojen nopeimman tuloksen 07,6 The Red Milella. Kuva: HU arkisto live streaming
Homicide Hunter kiri ulointa rataa loppusuoralla ja ravasi kaikkien aikojen nopeimman tuloksen 07,6 The Red Milella. Kuva: HU arkisto live streaming

ME-ravurin valmentaja sai 3 vuotta vankeutta USA:ssa, tunnusti antaneensa kiellettyjä lääkeaineita omille ja muiden hevosille

Dopingvyyhdin selvittelyssä ei ole löydetty yhtään positiivista dopingnäytettä.

Ravivalmentaja Chris Oakes sai 3 vuoden vankeustuomion New Yorkin osavaltion eteläisen alueen oikeusistuimelta torstaina. Tuomari Mary Kay Vyskoscil ei nähnyt puolustuksen esiintuomia seikkoja lieventävinä, vaan määräsi Oakesille maksimirangaistuksen.

Chris Oakes valmensi ravuri Homicide Hunteria, joka teki absoluuttisen ME-tuloksen 07,6 The Red Milen radalla Lexingtonissa lokakuussa 2018. Huhumylly pyöri hänen ympärillään jo silloin. Meadowlandsin omistaja Jeff Gural antoi Oakesille porttikiellon radalle vuonna 2015.

Oakes omisti myös laukkahevosia ja toimi aktiivisesti menestyksekkään laukkavalmentaja Jorge Navarron kanssa suorituskykyä parantavien dopingaineiden jakelussa ja käytössä hevosille. Kuuluisin tapaus oli Navarron tallin X Y Jet, joka kuoli tammikuussa 2020. Navarron mukaan syynä oli sydänpysähdys.

Oakesin puolustus vetosi vuosikymmenien moitteettomaan valmennusuraan ja toimimiseen yhteisönsä hyvinvoinnin edistämisessä. Lisäksi tuotiin esille hänen pitkäaikainen alkoholiongelmansa, johon tuomari Vyskocil vastasi, että Oakesin on syytä osallistua vierotushoitoon vankila-aikana.

FBI aloitti hevosdopingtutkinnan juuri Jeff Guralin aloitteesta vuonna 2019. Lähes 30 henkilöä otettiin kiinni muun muassa puhelinkuuntelun perusteella. Heidän joukossaan oli dopingaineiden valmistajia kuten eläinlääkäri Seth Fishman, myyjiä, jakelijoita ja aineita käyttäneitä valmentajia. Oakesin tuomio perustuu hänen toimintaansa vuosina 2019 ja 2020.

FBI kertoi helmikuussa kiellettyjen aineiden myyntiä tapahtuneen ainakin 30 eri radalla USA:ssa. Vaarallinen ja huolestuttava piirre on se, ettei siihen ole saatu tueksi kilpailuissa tai tallitarkastuksissa otettuja positiivisia dopingnäytteitä. Todisteet kerättiin asianosaisten keskusteluista.

Jeff Gural istui oikeudenkäynnin vähälukuisessa yleisössä. Hän kertoi tuntemuksistaan medialle istunnon jälkeen.

“Olen iloinen, että tulin. Jos en muusta syystä, niin siksi, että näin kuinka oikeus toteutui. Kaikki tekivät hyvää työtä, ja tuomari oli ymmärtänyt asian vakavuuden. Tämä on tragedia, eivätkä hevoset pysty puhumaan puolestaan. Kun aloitin omat tutkimukseni, minulle sanottiin sen olevan ajanhukkaa, sillä syyllisiä ei saada koskaan kiinni. Olen käyttänyt paljon aikaa keskusteluihin syyttäjien kanssa ja vakuuttanut heille, että hevosurheilussa on kiellettyjen aineiden käyttäjiä.”

Nettisivusto Harness Racing Update kertoi perjantaina, että kiistelty hevosenomistaja ja valmentaja Adrienne Hall on luopunut lisenssistään. Hänet oli määrätty New Jerseyn hevoskilpailuita valvovan pelikomission kuultavaksi, koska hän todisti oikeudessa syyllistyneensä kiellettyjen aineiden käyttämiseen hevosille.

Hall todisti Seth Fishmanin oikeudenkäynnissä saaneensa häneltä dopingaineita ja ohjeet niiden käyttöön. Fishman sai 20 vuoden vankilatuomion. Hall todistaa myös Fishmanin avustajan Lisa Gianellia vastaan. Istunto on siirtynyt puolustusasianajajan covid-tartunnan takia.

Hallia oli kielletty puhumasta ennen kuin Gianellin asia on käsitelty. Hän sanoi, että komissio alkoi vaatia kuulemista vastatoimien uhalla, ja se voisi vaarantaa oikeusjutun tuloksen. Siksi hän kieltäytyi ja luovutti lisenssinsä.

Harness Racing Updaten perjantain numeroon tästä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi