Menestyksekäs ohjastaja ja valmentaja Johan Untersteiner tuomittiin syylliseksi eläinrääkkäykseen
Käräjäoikeuden tuomio oli shokki Ruotsin valmentajatilaston kakkoselle Johan Untersteinerille. Kuva: HU arkistoiJarno Unkuri

Menestyksekäs ohjastaja ja valmentaja Johan Untersteiner tuomittiin syylliseksi eläinrääkkäykseen

Kahdesta hänen ajamastaan hevosesta löytyi piiskanjälkiä.

Göteborgin käräjäoikeus antoi päätöksensä kahdesta eri tapauksesta, joista ensimmäinen oli vuoden 2020 lopulta Jägersrosta ja toinen viime vuoden maaliskuulta Åbystä.

Oikeudenkäynti pidettiin kaksi viikkoa sitten. Johan Untersteiner ajoi viime vuonna 914 kilpailua, joista voittoja 172 ja kruunuja 20,9 miljoonaa.

Ruotsin raveissa rataeläinlääkärin velvollisuuksiin kuuluu ilmoittaa hevosista löytyneistä todennäköisistä ajovitsan jäljistä lääninhallitukseen, joka tekee eläinsuojeluilmoituksen polisille. Eläinsuojeluasiat siirtyivät raviurheilun keskusjärjestö ST:ltä viranomaisille vuoden 2020 alusta.

Syyte Untersteineria vastaan nostettiin viime syksynä. Lääninhallituksen ilmoituksessa sanottiin, että “hevosia on altistettu kivulle, joka ei ole voimakkuudeltaan tai kestoltaan merkityksetöntä. Läänineläinlääkärin arvion mukaan hevosten kärsimys on ollut fyysistä ja psyykkistä.”

Jägersrossa lähtönsä voittaneen Opulent Tilen takalistossa havaittiin paukamia dopingnäytteen oton yhteydessä. Tuomaristo ei havainnut Untersteinerin piiskankäytössä sääntöjenvastaisuutta. Lyöntejä laskettiin neljä.

Åbyssä löytyi Untersteinerin valmentaman Stand By Kenin oikealta puolelta “selviä piiskanjälkiä”. Untersteiner kertoi etsineensä jälkiä yhdessä hoitajan kanssa, mutta ei löytänyt yhtään. Rataeläinlääkäri tuli osoittamaan kohtaa alhaalla takajalassa, johon Untersteinerin mielestä on voinut osua mikä vaan.

Tuomaristo laski kaksi lyöntiä, mutta rataeläinlääkärin ilmoituksen perusteella Untersteiner sai sakkoa ja ajokieltoa molemmilla kerroilla.

Käräjäoikeus lievensi eläinrääkkäystuomiotaan sillä perusteella, että “Untersteinerin tarkoituksena ei ollut vahingoittaa hevosia”. Hänelle tuomittiin 60 päiväsakkoa à 300 kruunua.

Johan Untersteiner ja hänen asianajajansa Jesper Arvenberg ilmoittivat, että tuomiosta valitetaan hovioikeuteen. Valitusaika menee umpeen 6. heinäkuuta.

“Mielestäni tuomio on virheellinen, ja valitamme siitä. Muuta en osaa sanoa tässä vaiheessa”, Untersteiner lausui Travrondenille.

“Tämäkin tapaus osoittaa, kuinka tärkeässä asemassa lajin omavalvonta on. Ellemme itse onnistu toimimaan luotettavasti ja yhteiskunnan näkökulmasta hyväksyttävästi, voidaan päätöksentekoa vaatia siirrettäväksi viranomaisille”, Suomen Hippoksen eläinlääkäri Martti Tala korosti.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi