Stall Paleman omistaja Karl-Erik Bender on kuollut
Suomessa 5 vuotta kilpaillut Daniel Palema voitti urallaan 31 kertaa ja ansaitsi yli 291 000 euroa, kärryillä hevosen valmentaja Risto Airaksinen. Kuva HU arkisto: Tomi Kaminen

Stall Paleman omistaja Karl-Erik Bender on kuollut

Benderin kasvatit voittivat Hambletonianin ja kaksi Elitloppetia.

Yksi Ruotsin raviurheilun merkittävimmistä toimijoista Karl-Erik Bender, 87, menehtyi eilen sunnuntaina.

Hänen poikansa Ove Bender kertoi Travrondenille, että isän sydänvaivat pahenivat vuodenvaihteessa, ja vointi alkoi heiketä.

“Silti isä jaksoi vielä lauantaina seurata ravilähetyksiä ja harmitella erään kuskin huonoa ajoa Ranskassa”, Ove Bender kuvaili.

Karl-Erik Bender perusti rakennustarvikkeita valmistavan Benders-konsernin vuonna 1960. Sen toiminta alkoi kattotiilistä ja on laajentunut talojen betonisiin perustuselementteihin sekä piha- ja infrarakentantamiseen. Bendersin liikevaihto on nykyään noin 1,5 miljardia kruunua.

Mutta johtaja Karl-Erik Bendersille rakkain yrityksen osa oli hevostoiminta. Hän osti heti perustamisvuonna 1-vuotiaan tamman Palema Fibber, jonka etunimestä tuli Benderin kasvattien sukunimi. Niitä on syntynyt noin 600.

Benderillä on itseasiassa kaksi Hambo-voittajaa. Oma kasvatti Alf Palema (Speedy Somolli – Highland Bridget, Super Bowl) voitti 1992 valmentajanaan ruotsalaisen komeetta Per Eriksson. Bender oli myös vuoden 1988 voittajan Armbro Goalin (Speedy Crown – Armbro Flight, Star’s Pride) osaomistaja.

Elitloppetin voittajat ja Ruotsin eniten ansainneet oriit Gidde Palema (Alf Palema – Rosie Palema, Ideal du Gazeau) 27,1 milj.kr ja Torvald Palema (Alf Palema – Gina Roy, Speedy Min) 26,8 milj.kr ovat kaksi Benderin kasvattamista 36 kruunumiljonääristä.

Karl-Erik Bender oli myös tarkkasilmäinen kykyjen etsijä ravi-ihmisten keskuudessa. Olle Goopin kanssa hänellä oli ensimmäinen huippuhevonen, saksalaissukuinen ori Knabe (i. Freund Werner).

Roger Grundin, Bo Näslund, Linus Svensson ja Björn Goop kuuluivat myös hänen valmentajiinsa. Ja ennen kaikkea Åke Svanstedt, jonka Amerikkaan siirtymisessä Bender oli vahva taustatuki.

“Hevoset olivat hänen elämänsä. Hän rakasti myös muuta liiketoimintaamme, mutta aina hän muistutti, että sen hevostalli kuuluu maailman menestyksekkäimpiin”, Ove Bender sanoi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi