Sulkysport julkaisi tulevan Propulsion-käsittelyn sisällön
Saadaanko joulukuun puolivälissä vihdoin piste Elitloppetin voittaneen Propulsionin ympärillä velloneeseen kuohuntaan? Kuva HU arkisto: Anu Leppänen

Sulkysport julkaisi tulevan Propulsion-käsittelyn sisällön

Ylituomioistuin käsittelee asiaa avoimin ovin keskiviikkona ja torstaina 15.-16. joulukuuta.

Sulkysport-nettisivusto on perjantaina haastatellut Ruotsin ravien ylituomioistuimen puheenjohtaja Olle Sohlbergia.

“Toisin kuin vastuuvaliokunta STAD me olemme sitä mieltä, ettei ole mitään syytä pitää istuntoa suljetuin ovin”, Sohlberg korosti.

“Uskon, että kaksipäiväinen käsittely riittää, koska osa kuulemisista on peruttu. Keskiviikkona aloitamme läpikäymällä STAD:in päätöksen ja siitä tehdyt valitukset. Sitten kuulemme osapuolten perustelut sekä useita todistajia.”

Käsittelypaikasta ei ole vielä varmuutta, mutta se alkaa klo 9 aamulla ja arvioidaan päättyvän klo 17.15. Torstaina loppulausumaan pitäisi päästä klo 13.

Keskiviikkona kuullaan todistajina Daniel Redéniä, kengittäjä Johnny B Karlssonia, eläinlääkäreitä Jonas Tornellia ja Daniel Söderbergiä sekä hevosenhoitaja Ellinor Wennerbringiä. ST:n kutsuma todistaja on eläinlääkäri Flemming Winberg.

Torstaina aitioon astuvat Redénin puolustuksen kutsumina ST:n entinen turvallisuuspäällikkö Steen Morten Johansen, ST:n jalostusjohtaja Christina Olsson, eläinlääkäri Mårten Hansson, joka antoi ST:n lausunnon hermoleikkauksesta, sekä ST:n toimitusjohtaja Maria Croon.

Tapaus Propulsionin pitkä ja mutkikas polku

Daniel Redénin valmentama Propulsion voitti Elitloppetin 2020 viidennellä yrittämällä. Voitonjuhlat loppuivat lyhyeen, kun norjalaislehti Trav Og Galopp-Nytt uutisoi netissä tiedon Propulsionille tehdystä hermonkatkaisuleikkauksesta molempiin etujalkoihin. Merkintä näkyi Kanadan Track It –tietokannan sivulla.

Propulsion asetettiin kilpailukieltoon ja Ruotsin keskusjärjestö ST aloitti asian tutkinnan, jonka tulokset julkistettiin loppusyksyllä 2020. Tutkinnassa päädyttiin siihen, että Propulsion on hermoleikattu, ja tieto siitä tuli USA:sta ST:lle vientipapereiden mukana syksyllä 2015. Sitä, että Redén olisi tiennyt asiasta, ei pystytty todistamaan. Silti ST katsoo, että “tiukka valmentajavastuu” tekee Redénistä vastuullisen hevosen kilpailuttamiseen sääntöjen vastaisesti.

ST mitätöi Propulsionin kilpailutulokset ja maksoi yhteensä 26,3 miljoonaa kruunua lähtöjen muille osallistujille. Suomen Hippos teki saman päätöksen kesällä 2021 ja haki palkintorahoja ST:ltä, koska Propulsionin vientitodistus oli myönnetty väärin perustein.

Ravien kurinpito- ja vastuuvaliokunta STAD käsitteli syyllisyyskysymystä ja julkaisi päätöksensä syyskuussa 2021. Siinä todettiin, että Redén ei ole syyllistynyt tahalliseen huolimattomuuteen, jonka perusteella hänelle ei langetettu sakkoa, mutta tiukka valmentajavastuu tekee hänestä vastuullisen väärään kilpailuttamiseen.

Redén valitti päätöksestä ravien ylituomioistuimeen, hän vaatii vastuunsa poistamista ja hevosen kilpailuoikeuden palauttamista. ST teki vastavalituksen, jossa Redénille vaaditaan sittenkin rangaistusta tahallisesta huolimattomuudesta tiukan valmentajavastuun perusteella.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi