Valtava kohu Ruotsissa ja Norjassa Gocciadoron piiskan käytöstä
Lotterian lohdutuslähdön loppusuora oli melko lohdutonta katsottavaa keskiviikkona.

Valtava kohu Ruotsissa ja Norjassa Gocciadoron piiskan käytöstä

Napolissa eilen vapunpäivänä ajetun Lotteria Consolationin loppusuora oli ikävää katsottavaa, kun kärkihevosten kuskit roimivat piiskalla hevosiaan kuin "vierasta sikaa". Niin teki myös Alessandro Gocciadoro voittajahevonen Arazi Bokolle. Piiskan käytöstä syntyi kohu.

Some-keskustelu kävi kiihkeänä heti illalla. Stall Zetin valmentaja Daniel Réden kirjoitti tviitin italiaksi, jossa hän vetosi italialaisiin, että he tekisivät kaikkensa "kauhean ja häpeällisen hevosten piiskaamisen lopettamiseksi".

Tänään kantaa ovat ottaneet Ruotsin keskusjärjestön ST:n puheenjohtaja ja ensi viikolla Euroopan raviliiton UET:n puheenjohtajana aloittava Marjaana Alaviuhkola sekä Norjan DNT:n pääsihteeri Svein Morten Buer.

"Eiliset TV-kuvat Napolista ovat vastenmielisiä ja todella kaukana arvoista, joiden puolesta työskentelemme  ruotsalaisessa ja eurooppalaisessa raviurheilussa. Ruotsissa kyseisistä kuskeista olisi tehty ilmoitus eläinsuojelurikoksesta poliisille. Heidän ajotapansa oli myös kaukana UET:ssa noudatettaviksi sovituista periaatteista. Otan asian esille ensimmäisessä kokouksessani puheenjohtajana, se pidetään 9.5. Berliinissä", Alaviuhkola kertoi.

"Olemme tietysti huolissamme, että yksi näistä henkilöistä toimii aktiivisesti Ruotsin raviurheilussa. Täällä häntä koskevat samat määräykset kuin kaikkia muitakin toimijoita. Hevosten  terveydentilaa ja kuskin käyttäytymistä kontrolloidaan tarkasti lähdöissä ja muissakin tilanteissa", Alaviuhkola jatkoi.

Italian keskusjärjestö ei langettanut rangaistuksia kyseisessä Napolin lähdössä. "Emme voi Ruotsissa puuttua tapahtumiin italialaisella raviradalla. Jos kuskit saavat kilpailukieltoja, ne ovat sopimuksen mukaan voimassa kaikissa UET:n jäsenmaissa", korosti ST:n virkaatekevä toimitusjohtaja Ulf Hörnberg.

Det Norska Travselskapin pääsihteeri Svein Morten Buer paheksui voimakkaasti Gocciadoron, Gennaro Riccion, Gaëtano Di Nardon ja Pietro Gubbelinin piiskankäyttöä ja ajotapaa yleensä. Hän ilmoitti Trav og Galopp Nyttin netissä, että DNT avaa keskustelun muiden Pohjoismaiden kanssa siitä, että nämä neljä kuskia asetetaan kilpailukieltoon Pohjoismaissa.

"Meillä on paljon yhteistyötä kansainvälisten suurkilpailuiden järjestämisessä. Tuollainen väkivaltainen käskeminen ei ole sopivaa missään, ovat säännöt minkälaiset tahansa!" Buer jyrähti.

"Otamme joka tapauksessa asian esille UET:n hallituksen kokouksessa Berliinissä. Norja vetoaa voimakkaasti Italiaan, ettei tällaista hyväksytä siellä", Buer lupasi.

"Hippokseen ei ole otettu yhteyttä tämän asian tiimoilta. Lähdemme ensi viikolla puheenjohtaja Juha Rehulan kanssa UET:n hallituksen kokoukseen Berliiniin, jossa asia varmasti tulee käsittelyyn", Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoi Hevosurheilulle torstai-iltana.

Päivitys 3.5. klo 12.40: Italialainen Galoppo&Trotto -lehden nettisivusto julkaisi uutisen Gocciadoron saamasta arvostelusta Pohjoismaissa. Uutisen mukaan Agnanon tuomaristo oli antanut kielletystä ajotavasta 750 euron sakon. Italian sääntöjen mukaan viimeisellä 200 metrillä saa ajovitsaa käyttää korkeintaan 7 kertaa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi