Vieskerin Elitkampen-voitto Solvallassa vuonna1999. Toiseksi tuli Matukka. Kuva: HU arkisto
Vieskerin Elitkampen-voitto Solvallassa vuonna1999. Toiseksi tuli Matukka. Kuva: HU arkistoJouni Aalto

Vieskeriä muisteltiin Pohjoismaissa laajasti “Jättiläinen Viesker on kuollut”

Ruotsissa uutinen oli kaikissa tärkeissä ravimedioissa, muistojutut tehtiin myös Norjassa ja Tanskassa.

“Yksi maailman kaikkien aikojen parhaista kylmäverisistä on vaeltanut ikivihreille laitumille”, Mattias Holmgren kirjoittaa Travrondenissa maanantaina. Juttu oli nettisivuston luetuimmissa yhä keskiviikkona.

Mies Järvsöfaksin takaa, Jan-Olov Persson arvostaa Vieskeriä parhaana ja pahimpana kilpakumppanina.

“Viesker oli satumaisen lahjakas hevonen ja ehdottomasti paras, jonka milloinkaan Järvsöfaksin kanssa kohtasimme. Sen viisi Elitkampen-voittoa tuottivat hillittömät suomalaisjuhlat Solvallassa. Sen voitto oli monena vuonna varma jo etukäteen. Tutustuin sen myötä myös Ahokkaan veljeksiin Kaarloon ja Kariin. Viesker on jättänyt merkittävän jälkensä myös siitoksessa. Oli valtavan suuri hetki, kun onnistuimme voittamaan sen Bjerkessä.”

Klaus Koch oli Solvallan urheilujohtajana, kun Viesker hallitsi Elitkampenia 1996 - 2000. Hän muistaa yhä, kuinka näki sen radalla ensi kerran.

“Siitä oli paljon puhetta jo etukäteen. Oli tunnelma, että nyt saapuu hevonen kuusta tai jostain toisesta universumista. Se näytti aivan erilaiselta kuin muut osallistujat jo vaalean värinsä takia. Sillä oli sensaatiomainen juoksutyyli ja karisma. Ja fantastista hevosta seurasi valtava suomalainen kannustajajoukko. Muistan yhä, että sain väristyksiä katsoessani Vieskeriä kilpailussa.”

Viesker oli Elitkampenin kakkonen vuosina 2001 ja 2002. Ensin voitti Jorma Kontion ajama norjalainen suuryllättäjä Sagi Knut (kerroin 39,66) ja sitten alkoi Järvsöfaksin viiden voiton putki.

Jutussa mainitaan myös Vieskerin Elitkampen-voittajat Vitter 2016 ja Polara 2017. Vitterin voittoaika 18,5a/1640m on yhä kilpailuennätys. Viime vuoden voittaja Odd Herakles meni 18,6a. Saman ajan sai leijonan lailla taistellut H.V. Tuuri.

Tästä Aftonbladetin uutiseen.

Tästä Expressen Trav-uutiseen.

Tästä Sulkysportin uutiseen.

Tästä Travrondenin uutiseen.

Tästä TGN.no-nettisivustolle.

Tästä Travservice.dk:n uutiseen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi