Tornion raviradan historia sisältää myös menestyneiden torniolaisten raviurheilijoiden tarinoita. Erkki Taskila ja Markus Keskimaunu jututtavat Timo Nurmosta.
Tornion raviradan historia sisältää myös menestyneiden torniolaisten raviurheilijoiden tarinoita. Erkki Taskila ja Markus Keskimaunu jututtavat Timo Nurmosta.Kuva: Tornion ravirata

50 vuotta täyttävän Tornion raviradan historia kansien väliin – alkaa jo 1800-luvun lopulta

Erkki Taskilan Markus Keskimaunun avustuksella kirjoittama teos julkaistaan 13. heinäkuuta.

Tornion seudulla on vahvat hevos- ja kilvanajoperinteet. Alatorniolta lähdettiin jo 1800-luvun lopulla päiviksi ns. valtionajoihin Ouluun.

Jo näistä ajoista alkaa Erkki Taskilan kirjoittama Tornion raviradan historia ”Täyttä vauhtia länsirajalla – Hevos- ja ravihistoria Länsi-Pohjasta”. Rata perustettiin vuonna 1974 ja täyttää siis tänä vuonna 50 vuotta.

”Historian tutkijoilla on tapana lähteä tarkastelemaan asioita kauempaa. Halusin taustoittaa, miksi rata perustettiin”, itsekin historian tutkijan koulutuksen saanut Erkki Taskila perustelee.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 2019 hän muutti takaisin synnyinkotiinsa, joka sijaitsee linnuntietä kilometrin päässä Laivakankaasta. Idea raviradan historiasta syntyi Taskilan tavattua radan pitkäaikaisen puuhamiehen Markus Keskimaunun ja siirtyi toteutusvaiheeseen Länsi-Lapin Hevosystävien hallituksen lupauduttua painattamaan kirjan.

Nyt kirja on taitettavana.

”Kirjan tekeminen on kuin talon rakennus tai peruskorjaus: siihen ei alkaisi, jos tietäisi, mihin aloittaessaan ryhtyy. Mutta sitten kun kirja on valmis ja oma nimi on päällä, tuntuu hyvältä”, Erkki Taskila summaa.

”Minä vastasin kirjoitustyöstä, mutta Markus Keskimaunulle kuuluu suuri kiitos arkistomateriaalin ja kuvien hankinnasta.”

Tekijät

Erkki Taskila on töidensä ohessa vaikuttanut vuosikymmeniä Pohjanmaan hevosjalostusliiton hallituksessa ja toiminut Äimärautiolla kilpailutuomarina.

Markus Keskimaunu on työskennellyt Turun raviradan kilpailusihteerinä, Rovaniemen toimitusjohtajana ja Tornion osa-aikaisena toiminnanjohtajana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi