Pertti Puikkonen ohjasti valmentamansa Aalen takamatkalta vahvaan voittoon.
Pertti Puikkonen ohjasti valmentamansa Aalen takamatkalta vahvaan voittoon.Kuva: Jarno Unkuri

Aalen kilometrikiri tyrmäsi - "Aattelin, että pistetään höpinää pönttöön!"

Jokimaan Toto5-illan yllätyksestä vastasi pitkän ja sisukkaan kirin tehnyt Aale.

Takamatkalta lähtenyt pieni ja sitkeä suomenhevosori käänsi kiriin reilu kilometri jäljellä ja puski päättäväisesti kauden toiseen voittoonsa. Ori ei ollut pelaajien suosiossa, mutta sen valmentajaa Pertti Puikkosta hurja urakointi ei yllättänyt.

”Aalen juoksu oli kyllä hieno, ja se on ollut koko ajan hirveän hyvässä kunnossa. Viimeksi Forssassa se laukkasi irtoputsin ylitse ja oli silti neljäs. Tiesin, että ori jaksaa mennä, joten aattelin, että nyt pistetään höpinää pönttöön!”

Ori paransi myös tasoitusennätystään voittoajalla 31,9/3120 metriä.

”Se on sen merkki, että pitäisi tulla lisää menestystä.”

Puikkonen osti oriin keväällä 2020 ja on ollut sen omistaja aivan viimeisiin päiviin asti. Hiljattain hän kuitenkin myi sen tuttavalleen.

”Olin ajanut Aalella kilpaa aika paljon, ja kun omistaja tarjosi sitä, lankesin. Aale on vahva hevonen ja aina tullut hyvin loppua, siksi innostuin”, valmentaja hymyilee. ”Päätin nyt kuitenkin myydä sen, kun eräs kaveri Helsingistä halusi ostaa suomenhevosen ja kaikkia hevosia ei kuitenkaan voi itse pitää, kun kulut ovat niin kovat.”

Puikkonen on tunnettu siitä, että hän treenaa talvisin vanhan kansan systeemillä eli mennä päästelee reellä lumihangessa. Aale on kuitenkin asunut Puikkosen Vermon tallissa, joten se on saanut osansa lumitreenistä kävelytyksellä. Hyvä pohjakunto sillä oli jo edellisellä omistajalla.

”Aiemmin Aale oli laukkaillut, mutta meidän systeemillä se alkoi rauhoittua. Se on vähän yli-innokas, ja se pitää saada maltilla liikkeelle”, Puikkonen kuvailee. ”Sille vaihdettiin alumiinikengät ja nyt ollaan ajettu säännöllisesti kilpaa. Hevonen tykkää siitä eikä tarvitse hiittailla.”

Oriin uran kaikki neljä voittoa ovat tulleet viime syyskuusta lähtien. Kauden neljästä startista sillä on nyt kaksi voittoa sekä kakkos- ja nelossija. Puikkoselta satelee kehuja oriin ominaisuuksista ja luonteesta.

”Isän puolelta tulee Vokker ja sieltä fysiikkaa, emän puolella taas on terveyttä, ja Aale on itsekin tosi terve hevonen. Se ei ole iso ori, mutta lihaksikas ja pieni sisupussi. Se on myös hirveän fiksu ja palvelualtis. Kun viimeinen 500 metriä alkaa, on ihan kuin se itse tietäisi, että pitää lähteä kiriin. Se lähtee kiertämään ja lyö lisää pökköä pesään.”

Vaikka omistaja on oriilla vaihtunut, jää se Puikkoselle treeniin. Suunnitelmissa on jatkaa starttailua ja pitää hengähdystauko rapakelien koittaessa.

”Odotan, että Aale pärjää jatkossakin jonkin verran. Sillä on iso merkitys, kun hevonen jaksaa tulla pitkään ja kiriä,” Puikkonen myhäilee.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi