Born Quick ja Tommy Hanné. Kuva Juhani Länsiluoto.
Born Quick ja Tommy Hanné. Kuva Juhani Länsiluoto.

Ainutlaatuisen suurkilpailuvoittajan syntymästä 30 vuotta

Born Quickin suomalaisten suurkilpailujen neljän suoraa ei ole mikään hevonen pystynyt toistamaan.

Huhtikuun 9. päivä vuonna 1987 Birgitta Packalénin Ladies Stablelle syntynyt Born Quick on yhdellä mittapuulla jopa kaikkien aikojen Suomessa syntynyt lämminveriravuri. Mikään muu hevonen ei ole voittanut näitä kaikkia neljää suomalaista ravikilpailuklassikkoa: Kriteriumia, Derbya, Suur-Hollolaa ja Finlandia-ajoa.

Nämä maineteot ori teki Ruotsista käsin, jonne se oli jo varsana myyty. Treenari-ikoni Tommy Hannén valmentama ja Mats Gabrielssonin Stall Oxaliksen omistama Born Quick oli näyttävän musta ori, jonka askeleessa riitti potkua.

Vuoden 1990 Kriteriumin finaaliin se tuli vain kuuden kilpailun kokemuksella, mutta piti kilpakumppaneita keulasta pilkkanaan. Lähin vastustaja oli maalissa kymmenien metrien päässä.

Seuraavan vuoden Derby oli jo tiukempaa vääntöä. Mid's Andy piti tiukasti johtopaikastaan kiinni lähes maaliin saakka, mutta vain lähes. Viimeisessä kaarteessa toisesta ulkoparista hyökännyt Born Quick jyräsi tasaisen varmalla kirillä ykköseksi. Voittoon vaadittiin uusi nelivuotiaiden keskipitkän matkan SE 16,4a, jonka noteerasi myös Mid's Andy.

Varmemmaksi vakuudeksi Born Quick kävi voittamassa vielä Vermon hienon kansainvälisen nelivuotiskilpailu Kultakengän. Siihen vaadittiin mm. Elitloppetin Nelivuotiseliitin voittaneen ruotsalaisjenkki Meadow Prophetin lyömistä tiukassa maaliintulossa. Seuraavana vuonna Meadow Prophet oli Elitloppetissa toinen, vain kymmenyksen voittaja Billyjojimbobille hävinneenä.

Suur-Hollolan Born Quick korkkasi viisivuotiaana, 1992. Nyt rattailla lainaohjasti Jorma Kontio ja Born Quick oli aivan omaa luokkaansa. "Finaalissa se lähti 700 metriä ennen maalia aivan eri vauhteja kuin muut. Hannén silloinen tallipoika (Ola Rosén) nauraa vieläkin miten tulin viimeisessä kaarteessa keulassa ja viittasin häntä maalipaalulle päin, että alas tulla palkintojen jakoon sieltä. Matkaa maaliin oli kuitenkin yli 200 metriä ja muut parhaat Suomessa syntyneet puuskuttivat parinkymmenen metrin päässä", Jorma Kontio muisteli Veijo Toivosen kirjassa Hevoskasvatus 2007.

Paitsi Born Quickin ylivoimasta muistetaan tuon vuoden Suur-Hollola - tai ainakin paikan päällä olleet takuulla muistavat - hieman ennen finaalia alkaneesta kaatosateesta. Taivaanhanat aukesivat hetkeksi niin, ettei rata pystynyt imemään kaikkea vettä. Kuskien puvut pysyivät putipuhtaina, kun sade huuhteli kaiken radasta heidän päälleen lentävän kuran voimalla saman tien pois. Lähdön palkintoja jaettiin taas jo poutasäässä.

Finlandia-ajon voitto oli vuorossa seuraavan vuoden, 1993, toukokuussa. Born Quickin juoksu oli sanalla sanoen häikäisevä. Kuolemanpaikalla juosten se masensi johtaneen To The Gaten, ja vastasi sitten varmasti namujuoksun perässään saaneelle Houston Laukolle. Kruunuina olivat Vermon silloinen rataennätys 12,1a ja nouseminen 2.270.000 markan voittosummalla sillä hetkellä kaikkien aikojen rahakkaimmaksi Suomessa syntyneeksi ravuriksi.

Saman vuoden Suur-Hollolassa oli luvassa Born Quickin ja Houston Laukon uusi kohtaaminen. Sitä ei kuitenkaan tullut, kun Born Quick rauhallisessa lämmitysvauhdissa Jokimaalla pysähtyi yht'äkkiä lähes kokonaan, ja joutui kinkkaamaan tallialueelle vasen etunen kokonaan poissa pelistä. Seuraavan keskiviikon Hevosurheilussa Tommy Hanné kertoi, että oriilta oli haljennut nuljuluu kolmeen palaan; "Se ei juokse enää koskaan. Tämän tyyppiseen vammaan erikoistunut spesialisti leikkaa sen. Tavoitteena on saada pelastetuksi hevonen siitoskäyttöön."

Ori vietti leikkauksen jälkeen kolme kuukautta jalka kipsissä. Sen oli sovittu astuvan vuonna 1994 Brolinen siittolassa, ja Hannén tallilla alettiin loppuvuodesta ajamaan sitä, että se kuntoutuu hyppykuntoon. Kun ori alkoikin kuntoutumaan aivan eri tavalla kuin luultiin, siirsi Hanné sen vauhtiajoon. Lopulta Born Quick palasi vielä radoillekin. Aivan entisenlaisensa se ei koskaan enää ollut, mutta voitti vielä kymmenkunta "tavallista" lähtöä ja oli mm. Suur-Hollolassa toinen.

Lopulliset hyvästit kaviourille Born Quick jätti tammikuussa vuonna 1997. Siitoksessa siitä jäi yhteensä hieman yli sata Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa syntynyttä jälkeläistä. Niistä aivan omaa luokkaansa oli Ruotsissa syntynyt Seth Bowl 12,2a, voittosumma 6.106.666 skr. Born Quick kuoli elokuussa 2013, 26-vuotiaana. Puoli vuotta myöhemmin oria koko sen uran valmentanut Tommy Hanné menehtyi syöpään, hän oli kuollessaan 67-vuotias.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi