Amatööri nappasi yllätysvoiton Grand Nationalissa – hammaslääkäriasemalta laukkahevosen satulaan
Koronatauon jälkeen väki pakkautui seuraamaan yhtä maailman suurimmista laukkakilpailuista, Grand Nationalia Aintreen laukkaradalle Englannissa. Anu Leppänen

Amatööri nappasi yllätysvoiton Grand Nationalissa – hammaslääkäriasemalta laukkahevosen satulaan

Aintreen laukkaradalla Englannissa lauantaina kilpailtu Grand National sai yllätysvoittajan Noble Yeatsista, jota ratsasti amatöörijockey Sam Waley-Cohen, 39. Ennakkosuosikki Any Second Now jäi toiseksi.

Sam Waley-Cohen oli ilmoittanut tämän olevan hänen viimeinen kilpailunsa ja yllätysvoitosta tuli hänen unelmiensa täyttymys. Waley-Cohen on amatööri, joten hän ei saa 561 300 punnan voittosummasta virallisesti mitään. Päivätyönään hän on mukana hammaslääkäriaseman liiketoiminnassa. Hevosen omistaa hänen isänsä Robert Waley-Cohen ja sitä valmentaa irlantilainen Emmet Mullins. Noble Yeats on ensimmäinen 7-vuotias hevonen sitten vuoden 1940, joka on pystynyt voittoon.

Myös viime vuosi oli historiallinen, kun irlantilainen Rachael Blackmore voitti kilpailun ensimmäisenä naisena hevosella Minella Times. Tänä vuonna suuren mediahuomion kohteena ollut ratsukko ei kuulunut pelisuosikkeihin hevoselle määrätyn suuren lisäpainon vuoksi.

Lisäpainolla pyritään tasaamaan tasoeroja. Mitä menestyneempi hevonen, sitä enemmän hevoselle laitetaan extrapainoa satulaan.

Ratsukko joutuikin vaikeuksiin yhdeksännellä Valentine´s-esteellä ja hevonen tuli maaliin ilman ratsastajaa. Harmaasta Snow Leopardessista odotettiin ensimmäistä tammavoittajaa yli 70 vuoteen, mutta se joutui keskeyttämään. Erikoista on, että tamma on tehnyt välillä varsan ja palasi nyt radalle.

Alla olevassa Aintreen laukkaradan twiitissä tunnelmia koko päivästä. Juttu jatkuu kuvan ja videon alla.

Vaativa ja kritisoitu kilpailu

Grand National on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista risuestelaukkakilpailuista, jota seuraa ympäri maailmaa miljoonia ihmisiä. Kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1839.

Grand National juostaan kolmionmuotoisella nurmipintaisella radalla, joka kierretään kahdesti. Koko kilpailun pituus on vajaa seitsemän kilometriä. Radalla on 16 pensasestettä, jotka kahta lukuun ottamatta ylitetään kaksi kertaa, niin että esteitä on kilpailun aikana yhteensä 30.

Esteet ovat erittäin vaativia sekä ratsastajalle että hevoselle ja vain osa kilpailijoista selviää maaliin saakka. Vaikeimpina ja vaarallisimpina pidetään esteitä Becher’s Brook, Canal Turn ja The Chair.

41 lähti matkaan, 15 tuli maaliin

Nyt matkaan lähti 41 hevosta, joista 15 tuli maaliin ratsastajan kanssa. Kilpailua on kautta aikojen kritisoitu sen vaarallisuudesta ja vuonna 2012 esteisiin tehtiin merkittäviä rakennemuutoksia parantamaan turvallisuutta. Lähtöpaikka on myös muutettu kauemmaksi niin, etteivät hevoset kuumenisi valtavasta yleisön pauhusta.

Tänä vuotta ilmoitettiin, että kaikki hevoset pääsivät turvallisesti tallille, mutta myöhemmin uutisoitiin, että keskeyttänyt Discorama oli loukkaantunut lantion alueelta niin pahasti, että se jouduttiin lopettamaan, kuten myös päänsä loukannut Eclair Surf.

Kokonaisuudessaan kolme päivää kestävän kilpailurupeaman aikana kuoli lisäksi kaksi muuta hevosta.

Esteiden kunnostusta ennen kilpailupäivää.
Esteiden kunnostusta ennen kilpailupäivää.Anu Leppänen

Taustalla tapahtuu

Ennen kilpailua on mahdollista päästä ilmaiselle ratakierrokselle, jossa liikutaan joko kävellen tai minibussilla tutustumaan rataan. Vieraanvarainen ja asiantuntevasti opastettu ratakierros antoi hyvin taustatietoa ja esteiden koko teki vaikutuksen vierestä nähtynä. Radan sisäpuolella liikkuu lähtöjen ajan useita ambulansseja ja paikalla on valmiina kymmeniä eläinlääkäreitä reagoimaan vaaratilanteisiin.

Kierroksen opas painotti useaan kertaan hevosten hyvinvoinnin tärkeyttä. Yhteiskunnan paineet kohdistuvat selvästi kaikkiin hevoskilpailuihin ympäri maailmaa. Hurja, teatraalinen raipanheilutus loppusuoralla ei näytä enää olevan tätä päivää, mutta ehkä siihenkin tulee vielä muutos samaan tapaan kuin Suomessa.

Tallialueelle ei yleisöllä ole pääsyä, joten ainoa tapa päästä lähelle hevosia on katsastaa niitä juhlallisessa esittelyssä. Kalleimpien paikkojen lipuilla pääsee katsomaan voittajaesittelyn, jota jäi kaipaamaan.

Canal Turn on este, jonka jälkeen tehdään hyvin tiukka käännös vasemmalle ja nopea käännös laittaa jockeyn tasapainon koetukselle.
Canal Turn on este, jonka jälkeen tehdään hyvin tiukka käännös vasemmalle ja nopea käännös laittaa jockeyn tasapainon koetukselle. Anu Leppänen
Aamupäivän ratakierrokselle pääsee  mukaan ilman etukäteisvarauksia ja se on ilmainen.
Aamupäivän ratakierrokselle pääsee mukaan ilman etukäteisvarauksia ja se on ilmainen. Anu Leppänen
Radan sisäkentällä oli useita hevosambulansseja valmiina. Ratahenkilökunta harjoittelee onnettomuustilanteissa toimimista ennen kilpailuja, koska avustajia tulee kaukaakin eri radoilta auttamaan.
Radan sisäkentällä oli useita hevosambulansseja valmiina. Ratahenkilökunta harjoittelee onnettomuustilanteissa toimimista ennen kilpailuja, koska avustajia tulee kaukaakin eri radoilta auttamaan.Anu Leppänen

Hevosten ympärille muotoutunut festivaali

Tapahtumalla on valtava medianäkyvyys ja kaikki lähdöt näytetään kansallisella kanavalla ryyditettynä asiantuntevilla studioilla ja selostajilla.

Vedonvälittäjät tarjoavat vetojaan paikan päällä, ja jokaisella on oma suosikkinsa. Harmaat hevoset ovat erityisasemassa, vaikka ainoastaan kolme harmaata hevosta on voittanut kilpailun.

Koronavuosien tauon jälkeen yleisö pääsi jälleen paikalle ja 90 000 katsojaa otti riehakkaasti ilon irti tapahtumasta. Viimeisen päälle mietittyjen asukokonaisuuksien värikäs kirjo ja naisten uskomattomat hattuviritelmät loivat unohtumattoman tunnelman eivätkä miehet jääneet syrjään, mitä tyyliin tuli. Päivän kuluessa tosin naisten korkokengät vaihtuivat vähitellen mukavampiin varvastossuihin, mutta ihailtavan sitkeästi leidit käyskentelivät kesämekoissaan purevassa tuulessa.

Katso alta kuvagalleria. Pääset seuraavaan kuvaan klikkaamalla reunassa olevaa nuolta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi