Jukka Lievosella on Oulaisista lyhyt matka SM-finaaleihin.
Jukka Lievosella on Oulaisista lyhyt matka SM-finaaleihin.

Amatööriohjastajien SM-finaalipaikka irtosi omalla hevosella – ”Suuri osa tästä täytyy laittaa koronan piikkiin”

Amatööriohjastajien kaksiosaisen SM-finaalin ensimmäinen osakilpailu ajetaan sunnuntaina Ylivieskan Keskisessä. Kotiradan kuskien mainetta puolustaa naapurikaupungissa Oulaisissa hevostaan Cradled In Lovea valmentava Jukka Lievonen.

41-vuotias Jukka Lievonen kuuluu SM-finaalin kokemattomimpaan kaartiin. Lievonen on ajanut 195 starttia eli toiseksi vähiten porukasta. Lievonen on lisäksi ajanut kaikki startit muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta omilla tai isänsä Markun omistamilla hevosilla.

”Finaalipaikka tuli melkoisena yllätyksenä. Alkukaudesta siitä vähän haaveili. Kuukausi ennen viimeistä karsintalähtöä alkoi tuntua, että finaaliin voi päästäkin”, Lievonen toteaa.

SM-finaalipaikan Lievonen lunasti omalla hevosellaan, kun hyvään kuntoon noussut Cradled In Love nappasi kärkisijoja viidessä ajetussa karsintalähdössä.

”Tammalle sattui liigalähtöihin sopivat sarjat, jonka lisäksi se oli hyvässä kunnossa. Suuri osa tästä täytyy laittaa koronan piikkiin. Työskentelen Kajaanissa ohjelmistosuunnittelijana. Töitä tehdään alihankintana Ponsselle. Koronatauon takia olen tehnyt paljon etätöitä Oulaisissa, minkä takia olen päässyt treenaamaan hevosta säännöllisesti”, Lievonen arvioi.

Tallissa on paikat viidelle hevoselle, mutta tällä hetkellä siellä on vain kaksi hevosta. Cradled In Loven lisäksi kauroja rouskuttaa isän ja pojan kimppaori Tovin Lento.

”Tarkoitus on kasvattaa myös omia hevosia, ja todennäköisesti astutan tamman ensi keväänä. Silloin voisi hankkia tilalle yhden kilpahevosen täyttämään tyhjiötä”, Jukka Lievonen suunnittelee.

”Meillä on ollut kauan hevosia. Välillä isä piti taukoa hevoshommista 1980-1990-luvuilla, mutta 2000-luvulla hän innostui uudestaan hankkimaan hevosia, jolloin minäkin ajoin kortin.”

Amatööriohjastajien toinen ja ratkaiseva osakilpailu ajetaan 25. syyskuuta Kuopiossa. Molemmissa raveissa on tarkoitus ajaa neljä osalähtöä, mutta kylmäveristen lähtö on mennyt useimmiten peruutukseen hevospulan takia. Näin kävi myös Ylivieskassa.

Loppukilpailuun selviytyi useita kokeneita kuskeja, jotka ovat ajaneet ennenkin SM-finaaleissa. Menestyksekkäin ohjastaja on amatööriohjastajien MM- ja EM-kultaa sekä kolme SM-kultaa voittanut Janne Räisänen Rantasalmelta. Vähiten ajokokemusta on perjantaina naisten SM-finaalissa Oulussa ajaneella Miia Salmisella.

”Toivottavasti juoksut menevät putkeen. Muut finalistit ovat tottuneet ajamaan vierailla hevosilla. Minä olen ajanut vain omilla hevosilla, ja sen takia lisämaustetta on vähän enemmän”, Lievonen pohdiskelee.

SM-finaalin Lievonen valmistautui kumppaninsa Marjutin kanssa, viettämällä viikon Pallaksen ja Yllästunturin kansallispuiston maisemissa.

”Lapin reissu tuli merkattua kalenteriin kesällä. Täällä on ollut hyvä latautua kilpailuun hiljaisuudessa ja tunturien keskellä. Kotiseudulle on tarkoitus palata perjantaina.”

Amatööriohjastajien SM-finalistit 2020:

1) Janne Räisänen (Rantasalmi) 100 pistettä, 2) Jani Suonperä (Kaustinen) 92, 3) Miia Salminen (Nurmijärvi) 86, 4) Teemu Keskitalo (Myrskylä) 84, 5) Marko Majaniemi (Lahti) 84, 6) Ville Mikkanen (Mikkeli) 79, 7) Marko Hautamäki (Kauhava) 76, 8) Ville Koivisto (Jalasjärvi) 65, 9) Jukka Lievonen (Kajaani) 65, 10) Mikko Ojanperä (Kauhava) 65, 11) Kari Puosi (Nakkila) 64 sekä mestaruutta puolustava Mika Seittu (Kokkola).

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi