Antti Koivu on seurannut raviurheilua vuosikymmenten ajan useammasta näkökulmasta.
Antti Koivu on seurannut raviurheilua vuosikymmenten ajan useammasta näkökulmasta.Kuva: Anu Leppänen

Antti Koivun hevoskimpat onnistuivat kunnolla vasta eläkepäivillä: ”Kyllähän nämä on sellaiset elämän hevoset”

Jouni Miettisen valmentama Larvan Hurmos ja Antti Ojanperän tallin Vappuäijä ovat vielä tulevaisuuden nimiä, joiden kanssa taustavoimilla on lupa odottaa paljon elämyksiä.

Biofarmin perustaja Antti Koivu on ollut mukana erilaisissa kimppaomistuksissa yli 30 vuoden ajan, mutta menestys on antanut odottaa.

”Niitä on ollut vuosittain yksi tai kaksi kimppaa, mutta eihän sieltä ole oikein kunnon hevosta missään vaiheessa löytynyt. Siellä oli V5-tason hevosia, mutta ne jäi hyvin lyhytaikaisiksi. Vasta sitten, kun eläkkeelle jäi ja sattui löytymään Larvan Hurmos ja Vappuäijä, niin nämä on sellaiset elämän hevoset”, Antti Koivu summaa.

Viime kaudella avoimelle tasolle noussut Larvan Hurmos pääsi 9-vuotiaana mukaan kuninkuuskilpailuun, mutta sillä eivät asiat olleet Lahdessa kohdillaan. Se teki samassa kuussa kuitenkin vielä ennätyksensä 21,4a Tähtisprintterissä ja voitti sen jälkeen Porissa tavallisen rahasarjan.

”Larvan Hurmos tuli lumileiriltä Kittilästä viime viikolla takaisin ja olisi täydessä starttikunnossa, kun vaan olisi, missä starttaisi”, Antti Koivu toteaa.

”Vappuäijä taas oli ilmoitettu Seinäjoelle starttiin kolme viikkoa sitten, ja se oli niitä ensimmäisiä, mitkä peruttiin sitten, kun tähän tilanteeseen jouduttiin. Oli Suomen Cupin karsinnat, ja erittäin hyvillä mielin oltiin lähdössä sinne.”

Larvan Hurmosta kolme vuotta nuorempi Vappuäijä voitti samaisen Cupin karsinnan jo viime keväänä, mutta silloin sillä ei lähdetty finaaliin, jonka vei nimiinsä tallikaveri Raggari. Vappuäijä oli sitä ennen juhlinut jo Tampereen Teivossa järjestetyssä Mauri Tuurnan ajossa, jossa jäi taakse puolestaan toinen Ojanperän valmennettava Herra Heinämies.

Joulukuun puolivälissä päättyneen kauden jälkeen Vappuäijän voittosumma näyttää niukasti yli 44 000 euron lukemaa.

Koivun kolmannen kimppahevosen, 3-vuotiaan Noble Alen, aloitus menee syksyyn. Sekin asustaa Antti Ojanperän tallissa.

Zola Bokon poika on emänsä Reding Girlin ensimmäinen varsa. Täyden matkan parhaimmillaan aikaan 13,9a selvittänyt Reding Girl puolestaan on 11,0-aikaisen Reding Ladyn ainoa jälkeläinen. Seuraavana emälinjalla tuleekin jo vahvan jäljen suomalaiseen jalostukseen jättänyt Elation Ride.

Hevosista on aina mukava puhua, mutta vallitseva tilanne vetää Antti Koivun mietteliääksi.

”Kyllähän ajatukset on aika synkät siinä mielessä, että tommoinen kuukauden tai kahden kilpailutauko on jo valtava lovi tavallisen hevosenomistajan kukkarossa.”

”Ja jos ajatellaan eteenpäin, kun olen ollut niin kauan mukana noissa hallintoelimissäkin, niin näin synkkää tilannetta ei ole ollut kyllä 40 vuoteen. Vaikka joskus oli ravilakkoa ja muita, niin ei ne tilanteet olleet niin pahoja kuin tämänhetkinen on minun mielestäni. Nimenomaan sen takia, että Veikkaus ei tule pystymään hoitamaan sitä rooliaan, mitä jossain vaiheessa on sovittu. Sehän on luonnollista, koska pelit vähenee eikä ole mitään mahdollisuutta maksaa sitten sitä rahaa.”

Perspektiiviä löytyy, sillä Antti Koivu oli Hippoksen valtuuskunnassa 20 vuotta ja sekä sääntö- että markkinointivaliokunnassa muutamaan otteeseen.

Markkinointia mies tuntee myös käytännön tasolta. Biofarm on ollut useille radoille suorastaan rahasampo.

”Virallisesti olen ollut eläkkeellä jo kauan aikaa, mutta edelleen olen kyllä firman omistuksessa mukana sekä myös päivittäisessä toiminnassa sen verran, että vanhat asiakassuhteet, mitä olen aikanaan hoitanut, niin ne jotka jatkuu, niin jatkuu meikäläisen kautta, että kauppaa teen edelleen viikoittain. Se onnistuu kotoa käsin, enkä käy firmassa kuin pari kertaa kuukaudessa korkeintaan.”

”Edellytykset siihen sponsorointiin, mitä olemme tehneet, ne ovat huonontuneet koko ajan. Kyllähän meikäläisen, joka on oikeastaan elantonsa saanut tältä alalta, niin täytyy jonkun verran muistaa alaa, mutta kaikella on rajansa eikä sitä ainakaan lisätä voi.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi