Tappi Hoikka (vas.), Örjän Kihlström,  Kimmo Kemppi ja Daniel Redén valmiina hyppäämään kelkan kyytiin.
Tappi Hoikka (vas.), Örjän Kihlström, Kimmo Kemppi ja Daniel Redén valmiina hyppäämään kelkan kyytiin.Lauri Jääskeläinen

Arktinen seikkailu alkanut - Örjan Kihlström ja Daniel Redén kelkan selkään

Tapio “Tappi” Hoikan isännöimä kelkkasafari käynnistyi aamulla kello 8.45 Rovaniemen Ounaspaviljongin rannasta. Suuntana on Ylläs, ja lauantaina safari palaa Arctic Horse Raceen kisaamaan toisiaan vastaan kaviouralla.

Jännitystä oli aistittavissa heti aamusta, kun Arctic Horse Racen vieraat saapuivat kello kahdeksan jälkeen Ounaspaviljongin rantaan. Mukana olivat Tappi Hoikan retkikuntaan liittyneet ruotsalaisvirtuoosi Örjän Kihlström, maan kärkivalmentajiin kuuluva Daniel Redén, tapahtuman yhteistyökumppani ja raviurheilun moniottelija Kimmo Kemppi, sekä Suomen ykkösohjastaja Santtu Raitala.

Sähköä ilmaan toi osallistujien vähäinen kokemus kelkkasafareista, tai ylipäätään moottorikelkoista.

“Laitetaanko tämä tästä napista päälle”, Santtu Raitala kysyi Juha Tepsalta, joka tarjosi kelkkaansa lainaksi reissua varten.

“Siitä se sammutetaan, täältä toiselta puolelta kelkka käynnistetään”, Tepsa opasti Raitalaa.

Juha Tepsa opastaa Santtu Raitalaa kelkan toimintojen suhteen.
Juha Tepsa opastaa Santtu Raitalaa kelkan toimintojen suhteen.Lauri Jääskeläinen

Raitalan lisäksi Daniel Redén oli Ylläksen reissun alla lähes täydellinen keltanokka kelkan kyydissä. Tappi Hoikka piti 10 minuutin oppitunnin kelkkailuun liittyvistä käsimerkeistä ja miehille muutkin tarpeelliset turvallisuusohjeet.

“Miksi katsot puhuessasi koko ajan minua”, Redén vitsaili Hoikan oppitunnilla.

Hoikka lähti kärkimiehenä vetämään kelkkasafaria, ja toiseksi kokenein kelkkamies, Kimmo Kemppi, otti porukan viimeisenä tärkeän roolin pitää jonosta huolta.

“Kelkoissa on hevosvoimia noin 120, ja kun painoa on 200 kiloa, niin lähdetään varovasti matkaan. Pidetään noin 20 metrin väli toisiin, eikä katsota taakse, vaan keskitytään seuraamaan, mitä edessä tapahtuu. Muuten sattuu vahinkoja, kun kelkka kaartaa metsään”, Hoikka opasti.

Aktinen reissu alkoi reilun 10 kilometrin siirtymällä Ounasjokea pitkin Antti Ojanperän perheen kotipaikkaa kohti, jossa huippuvalmentajan on tarkoitus antaa tsempit seurueelle.

“Ensimmäinen 20 kilometriä otetaan tuntumaa kelkkoihin. Mennään jokea pitkin, joten alku on kylmin osuus, mutta samalla ajajille helpoin. Siinä on hyvä sauma oppia tutustumaan kelkkaan ja tottua siihen, miten se missäkin tilanteessa toimii”, Hoikka selvitti reissun alla.

Vieraat saapuivat eilen Rovaniemelle, ja kävivät moikkaamassa joulupukkia, jonka jälkeen ruokailtiin ravintola Nilissä. Vieraat odottavat myös tulevaa innolla.

“Joulupukki oli aito, ja illallinen oli ihan huippu. Tykkään kulinaristisista nautinnoista, ja käyn mahdollisuuksien mukaan Michelin -ravintoloissa. Meidän ruokapaikka kesti kyllä vertailun Michelin -ravintoloita vastaan. Muutenkin reissu on mennyt hienosti ja hommat ovat sujuneet ajallaan”, Kimmo Kemppi hehkutti.

Arctic Horse Race -tapahtuma käynnistyy ravien osalta lauantaina kello 15.00, ja Kihlström, Redén, Raitala ja Kemppi hyppäävät silloin toisenlaisten hevosvoimien kyytiin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi