Arttu Juvonen on monipuolinen nuorimies. Hän valmistuu merkonomiksi, videokuvaa Vermolle ja ajaa kilpaa sekä kärryistä että satulasta.
Arttu Juvonen on monipuolinen nuorimies. Hän valmistuu merkonomiksi, videokuvaa Vermolle ja ajaa kilpaa sekä kärryistä että satulasta.Kuva: Marita Savolainen

Arttu haluaa ammattilaiseksi - ponnahduslautana Montékypärät

Salamakypäriin, Juniorikypäriin ja Montékypäriin haki yhteensä 83 ohjastajaa. Yksi valituista on Arttu Juvonen, 18.

Suosio yllätti, sillä viime vuonna Salamakypäriin ei ollut edes täyttä kahtatoista hakijaa. Tusina jouduttiin täydentämään Juniorikypäröiden hakijoista.

"Ilmeisesti suosio kielii siitä, että sarjat ovat olleet onnistuneita. Osallistujat ovat saaneet raviurheilun sisällä näkyvyyttä ja kokeneet, että osallistumisesta on ollut heille hyötyä", Hippoksen markkinointi- ja tapahtumakoordinaattori Hanna Närhinen iloitsee.

"On paljon innostuneita kuskeja, joiden on vaikea saada ajokkeja, ja tällaiset sarjat palvelevat heitä."

Entistä runsaampi hakijoiden määrä tarkoitti myös entistä vaikeampia valintoja.

"Kolme tuntia niissä meni. Katseltiin statistiikkoja Heppa-järjestelmästä ja tutustuttiin videohakemuksiin. Varsinkin Salamakypärissä, joka on ammattilaisuuteen tähtäävä sarja, perusteluille ja tavoitteille annettiin paljon painoa", Närhinen avaa prosessia.

Salamakypäriin valittiin kolme kokonaan uutta ohjastajaa - Oona Halme, Milla Markkanen ja Sakari Talikka - sekä yksi "paluumuuttaja", Rovaniemeltä Turkuun palannut ja Harri Koivusen tallin vahvuuteen liittynyt Jere Hurme. Juniorikypäriin uusina valittiin peräti kahdeksan nuorta ohjastajaa.

Yhdessä Suomen Monté-ohjastajat ry:n kanssa toteutettavan uuden Montëkypärien tilauksesta kertoi, että siihen hakijoita oli peräti 27.

"Se osoittautui hyväksi lisäksi. On paljon monté-ohjastajia, aikuisikäisiäkin, jotka haluaisivat ratsastaa montéa, mutta joiden on vaikea saada ajokkeja. Uusi kilpailusarja tuo korjausta tilanteeseen", Hanna Närhinen näkee.

Yksi Montékypäröihin valituista on Arttu Juvonen, joka haki ensisijaisesti Juniorikypäriin. Aikaisempaa kilpailukokemusta montésta hänellä ei ole.

"Tosi hienoa päästä mukaan ja saada nyt sitäkin. Olen tosi kiinnostunut myös montésta, ja olen ratsastanut sitä talvesta lähtien kotona ja kavereilla ja viime viikolla Harri Koivusen tallillakin, kun tein lomatuurauksen", Arttu Juvonen kertoo.

Kotona tarkoittaa tässä tapauksessa Artun isän Jarmo Savolaisen tallia. Hevoset ja ponit ovat kuuluneet nuorukaisen elämään pikkupojasta lähtien, ja hän haaveilee niistä myös ammattia.

"Opiskelen liiketaloutta ja valmistun merkonomiksi, mutta se on vain vara-ammatti. Menen kesäksi Johan Untersteinerille Ruotsiin töihin, ja syksyllä on tarkoitus katsella hevoshommia Suomesta tai lähteä opiskelemaan kengittämistä tai hevosenhoitajaksi", Juvonen suunnittelee.

Montékypärien tuoman näkyvyyden hän toivoo poikivan ajotehtäviä myös kärrylähtöihin. Kärrystarttejakin on takana vasta 15.

"Lähden ajamaan aina, kun hevosia tarjotaan. Kiinnostus on kova, mutta kotona ei ajettavia kauheasti ole. 2-vuotiaita on kaksi, ja niitä voidaan syksyllä ajaa isän kanssa samoissa lähdöissä", Arttu Juvonen suunnittelee.

Menestyspaineita hän ei Montékypäristä itselleen ota.

"Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja tietysti, että pärjätäänkin, mutta ensisijaisesti lähdetään hankkimaan kokemusta ja pitämään hauskaa." - Hevosurheilu 10.3.2021

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi