Earl Simon voitti Elitloppet karsinnan vuonna 2020, mutta loukkaantui finaalissa.
Earl Simon voitti Elitloppet karsinnan vuonna 2020, mutta loukkaantui finaalissa.Anu Leppanen

Asennetta ja luonnetta – "Sen paras ominaisuus on, ettei sillä ole mitään heikkouksia"

Earl Simon tulee voittoputkessa Kouvolaan ja Kymi Grand Prix'hin. Sen valmentaja Jarmo Niskasella on suomalaiset sukujuuret.

Jarmo Niskanen on syntynyt Haapavedellä. Perhe muutti Ruotsiin, kun Jarmo oli 3-vuotias, ja hänen kotikielekseen vaihtui ruotsi. Hevosten kanssa Niskanen on työskennellyt Ruotsissa, Saksassa ja Ranskassa, jossa hän on viihtynyt lähes 30 vuotta.

Ruotsalaistamma Västerbo Daylight kuuluu Niskasen aiempiin menestyshevosiin. Se ravasi monta voittoa myös Vincennesissä. Spotlite Lobellin tyttären voittosumma kohosi lähes 700 000 euroon.

“Tämä Kouvolaan tuleminen on minullekin merkittävä reissu. Kilpailen ensimmäinen kerran omalla hevosella Suomessa”, Niskanen kertoi.

Earl Simon on Ranskassa syntynyt. Sen omistaa ja on kasvattanut ruotsalainen Gunnar Sundbaum Huddingesta Tukholman läänistä. Earl Simon aloitti uransa 2-vuotiaana joulukuun lopulla Cagnes-sur-Merissä, voittotulos oli hieno 14,8/2150 metriä. Niskanen ajoi 9 000 euron ykkösen itse.

“Earl Simon tuli minulle 2-vuotiskauden keväällä. Huomasimme kyllä heti, että se on tavallista parempi hevonen, oikea lahjakkuus.”

Kolmivuotiaana ori juoksi kaksi voittoa maaliskuussa. Niskanen ajoi ensimmäisen, ja Franck Nivard ohjasti toisen ykkösen Cagnes-sur-Merissä.

Nelivuotiaana Earl Simon nousi huipulle ja teki sen loistavaan tyyliin. Se kilpaili 15 kertaa kivikovissa ikäluokkakisoissa ja voitti 7 lähtöä, joista 5 Vincennesissä. UET Grand Prixissä tuli kolmossija. Nurmos-Kontion Villiam vei voiton. Earl Simonin kauden ansiot nousivat lähes 500 000 euroon.

Viisivuotiskausi oli sisäänajoa kohti eliittilähtöjä. Voittoja tuli pienemmiltä radoilta kolme.

6-vuotiskevät sujui komeasti. Prix des Ducs de Normandien voitto toi paikan Elitloppetiin. Karsinnan Earl Simon voitti, mutta finaalissa tuli hylkäys kolmossijalta murtautumisen takia. Samassa yhteydessä tuli jalkavamma. Kausi 2020 päättyi kohtalokkaaseen Elitloppetiin, eikä Earl Simon startannut viime vuonna ollenkaan vaan toimi siitosoriina.

Earl Simon ja Franck Ouvrie Solvallassa vuonna 2020.
Earl Simon ja Franck Ouvrie Solvallassa vuonna 2020.Kuva: Anu Leppänen

“Earl Simon sai jännevamman vuoden 2020 Elitloppetissa. Hankositeeseen tuli pieni verenpurkauma. Parantuminen vaati aikaa, eikä meillä ollut kiirettä. Siitostyöt täyttivät Earl Simonin päivät.”

Earl Simon palasi radoille tämän vuoden maaliskuussa. Ensimmäiset kilpailut olivat valmistelevia startteja kohti suurempia tehtäviä. Caenin maaliskuun startin jälkeen Niskanen kilpailutti hevostaan Belgiassa, tuloksena kolme voittoa Monsin radalta. Toukokuun lopulla Earl Simon voitti Grand National du Trotin osalähdön ajalla 12,0/2850 metriä. Paikka Euroopan huipulle oli varmistunut, samoin kutsu Kymi Grand Prix -lähtöön.

Prodigiouksen poika Earl Simon omaa kaikki huippuhevosen ominaisuudet.

“Earl Simon on loistava kilpahevonen. Sen paras ominaisuus on, ettei sillä ole mitään heikkouksia. Hevonen on erittäin varma suorittaja, nopea ja vahva. Lisäksi asenne ja luonne ovat huippuluokkaa. Se palautuu kilpailun jälkeen nopeasti, eikä ota mistään turhia paineita”, Niskanen luonnehti kultakimpalettaan.

Earl Simon on loistava kilpahevonen. Sen paras ominaisuus on, ettei sillä ole mitään heikkouksia.
Jarmo Niskanen

Earl Simon ei kotimaassaan ole tottunut autolähtöihin. Kouvolan sisärata tuo omat haasteet.

“Ykkösrata on ihan hyvä, mutta en tunne vastustajia ja vaikea sanoa, millaisia starttikanuunoita on ulkopuolella. Riski on, ettemme saa keuloja. Toivottavasti Franck Ouvrie saa nostettua nopeasti toiselle radalle ja ajaa eteenpäin. Uskon, että moni haluaa Earl Simonin selän.”

Myös ranskalaiset tammanomistajat ovat huomanneet Earl Simonin laadun, ja siitosoriin hommia on riittänyt. Se oli täystyöllistetty Ranskassa kahden vuoden tauon aikana. Ruotsin rekisteriin on syntynyt lähes 30 Earl Simonin varsaa, Suomeen ei vielä yhtään. Viime vuonna oriilla siemennettiin Heppa-järjestelmän mukaan Suomessa kolme tammaa, joista tosin vain yksi on Suomen rekisterissä.

“Ranskassa ori saa astua 100 tammaa vuodessa, Earl Simon on ollut täyteen buukattu kahtena vuotena. Myös tälle vuodella on tullut hyvin varauksia. Ihmiset eivät ole unohtaneet hevosta, vaikkei se ole kilpaillut niin tiheästi. Miellyttävää on ollut kuulla, että ne, jotka ovat saaneet oriista varsoja, ovat halunneet astuttaa uudelleen, eli he ovat pitäneet Earl Simonin varsoista.”

“Meillä on 4 kaksivuotiasta Earl Simonista, ne ovat hienoja ravureita. Ranskan 2-vuotiaista jo 11 on mennyt koelähdön, vaikka elämme vasta kesäkuun alkua. On tärkeää, että ensimmäiset varsat menevät hyvin.”

Heppa-järjestelmän teknisen vian takia Kouvolan ilmoittautumista myöhäistettiin, eivätkä lähtölistat ehtineet 7 Oikein -lehteen. Digilehdestä ne kuitenkin löytyvät ja se on poikkeuksellisesti vapaasti luettavissa. Tästä näköislehteen.

Hevosurheilu on Kymi Grand Prixin yhteistyökumppani.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi