Avoin ilmoittautuminen antaa mahdollisuuden nähdä muut osallistujat ennen lähtölistojen julkaisua.
Avoin ilmoittautuminen antaa mahdollisuuden nähdä muut osallistujat ennen lähtölistojen julkaisua.Kuvakaappaus Heppa-järjestelmästä.

Avoin ilmoittautuminen tulossa testiin raveissa – "En usko, että tämä on mikään raviurheilun pelastus tai tuho"

Avoin ilmoittautuminen on käytössä jo Ruotsin raveissa, mutta nyt sitä aletaan kokeilla meilläkin. Sitä käytetään ensimmäistä kertaa 1.10. koelähtöilmoittautumisten yhteydessä, ja ravipäivän kaikkiin sarjoihin avointa ilmoittautumista sovelletaan Lahden Jokimaalla 7.10, Suomen Hippos ry tiedottaa. 

Suomen Ravivalmentajat ry:n toiminnanjohtaja Antti Karhila toteaa, että avoin ilmoittautuminen on asiana monisäikeinen, eikä hänellä ole vielä vahvaa mielipidettä puoleen eikä toiseen. "Ehdottomasti kokeilun arvoinen asia. Kun saadaan kokemuksia, tiedetään, sopiiko tapa suomalaiseen luonteenlaatuun."

Avoin ilmoittautuminen tarkoittaa sitä, että lähdön kaikki osallistujat on näkyvillä jo ennen lähtöratojen julkaisua.

Pieni epäilys on olemassa. "Aletaanko täällä väistelemään tiettyjä suosikkihevosia ja näin vaikeutetaan lähtöjen toteutumista", hän pohtii. "Mutta toisaalta se voi avata sitten paikkoja joillekin toiselle. En usko, että tämä kuitenkaan on mikään raviurheilun pelastus tai tuho."

Hippoksen mukaan avoin ilmoittautuminen on ollut toivottu ominaisuus lajiväen keskuudessa ja palautteita käyttöönoton alkuvaiheessa seurataan tarkasti. Erityisesti seurataan sitä, miten avoin ilmoittautuminen vaikuttaa lähtöihin ilmoittautuneiden hevosten määrään.

Karhilan mielestä ruotsalaiset hyötyvät avoimesta ilmoittautumisesta suomalaisia enemmän. Naapurissa on suurempia valmennustalleja, joilla saattaa olla samaan lähtöön enemmän hevosia kuin suomalaisilla vastaavilla. Näin tallin sisällä voidaan suunnitella ilmoittautumisia tai saada jopa ravilähtö toteutettua sillä, että yhdestä tallista ilmoitetaan enemmän hevosia mukaan. "Suomalaistalleilla tätä hyötyä ei saada niin suurena."

Karhila näkee, että Lahti on oikea paikka kokeilulle, koska alueella on paljon treenareita ja hevosia. Toisaalta kokeilun ajoittuminen vuodenaikaan, kun vilkkain ravisesonki alkaa hiljentyä tekee sen, ettei lähtöihin ole muutenkaan tunkua. "Tässä täytyy tehdä useampia iskuja, ei tätä voi tuomita yhden ravitapahtuman tai vuodenajan perusteella."

Hippoksen tietojärjestelmäpäällikkö Juha Niskanen sanoo tiedotteessa, että jos teknisiä ongelmia ei ilmene, testejä laajennetaan pikkuhiljaa. Perinteistä ilmoittautumista on kuitenkin tarkoitus hyödyntää myös jatkossa.

”Uskon, että perinteistä ilmoittautumistapaa hyödynnetään laajalti myös jatkossa, mutta ominaisuus tuo oman lisänsä lajiin”, Niskanen kommentoi.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi