Vajaassa kuukaudessa viisi täysosumaa juossut Avot on kauden voitokkain suomenhevonen. Voittosumma kasvoi perjantai-illan 1300 euron myötä 5500 euroon. Arkistokuva: Pekka Salonen.
Vajaassa kuukaudessa viisi täysosumaa juossut Avot on kauden voitokkain suomenhevonen. Voittosumma kasvoi perjantai-illan 1300 euron myötä 5500 euroon. Arkistokuva: Pekka Salonen.

Avot mikä o... ruuna - "Se on sellainen luonnonlapsi"

Kun hevonen aloittaa kilpauran 9-vuotiaana ja juoksee pelkkiä voittoja, herää kysymys, miksi radoille on tultu vasta nyt - ja toisaalta, millainen menijä kyseessä onkaan. Yksi lisämerkintä voittosarakkeeseen syntyi perjantai-iltana Turussa.

Kauden tavoitteekseen ainakin Tuhannen voiton klubiin pääsemisen ottanut Teemu Okkolin on lyhyessä ajassa ajanut Avotilla voittoputken. Neljäs peräkkäinen voitto syntyi torstaina ja viides heti perään perjantaina.

Viidennellä voitollaan Avot nousi kauden voitokkaimmaksi suomenhevoseksi.

”Tosi hyvin on ruuna aloittanut. Vaikka on vähän hankala kaveri, niin on todella juoksijakin”, Okkolin kuvailee. Kyseessä on nimenomaan ruuna, vaikka lähtölistoissa lukee ori.

Avot oli ravien ensimmäinen keulavoittaja. Lähtötohinat näyttivät siltä, että virtaa tuntui olevan liikaakin. Obersekki rikkoutui jälleen.

”Se ei halua sekkiä pitää syystä tai toisesta. Hevoselle on tullut sen verran ikää, niin on tullut jo omaa tahtoakin. Kun ei ole nuorempana käyty raveissa, niin luulen, että siitä se juontaa.”

Hevonen latasi paalupaikaltaan tuulenhalkojaksi ja veti lähtöä startista maaliin tuloksella 30,9. Kaksi edellistä kilpailuaan voittanut Pate Pollea pysyi hallitusti takana.

Yhdeksänvuotiaan aloittelijan seuraava startti odottaa vastassa jo keskiviikkona Vermossa.

”Nimenomaan sillä on nyt näin tiiviisti ajettukin, kun sillä on kasvurajat ummessa. Ei se ole ottanut starteista yhtään itseensä. Tosi mielenkiintoinen hevonen se on mun mielestä kokonaisuutena. Se pystyy nousemaan sarjoissaan.”

”Se ei ole ottanut itseensä millään lailla eikä stressaa eikä mitään. Ajetaan ainakin vähän aikaa ja katsotaan sitten, kun alkaa oikein lentokelit, vaikka vähän aikaa sitten pitää taukoa ja yritetään sitten syksyllä uudestaan. Semmoisestakin on omistajan kanssa ollut vähän puhetta.”

”Sanotaanko näin, että tälläkin kun on ikää. Eihän tämmöisellä hevosella pääse niin sanotusti rahasta ajamaan ennen kuin se vähän tienaa. Aika paljon joutuu tekemään töitä, että se tienaa. Ja aina pitää muistaa, että vastus kovenee, mutta en mä tämän kohdalla osaa sitä silleen… Se on voittanut lähdöt periaatteessa tosi helposti.”

Edellispäivänä hevonen voitti myös, tuolloin Okkolinin kotiradalla Jokimaalla. Vastustaja laukkasi ensimmäisessä kaarteessa, mistä tuli myös Avotin laukka.

”Vaikka hullulta tuntuu sanoa, niin se lähti varsamaisuuttaan toisen mukaan. Kokemattomuuttaan. Se meinasi, että kun kaveri menee tuonne, niin hänkin menee. Ja kun ei ollut sitä sekkiä, ja pää menee polviin, niin jokainen ymmärtää, että rytmi menee sekaisin.”

Okkolin arvelee, että hevonen menestyy vielä jonkun matkaa.

"Se menee sen verran lunkisti vielä ja varaa on jäänyt joka kerta. Mulla on semmoinen kuva siitä, että se vastaa mielellään, kun kaveri tulee rinnalle.”

Orimattilalaisen talliin Avot muutti saadakseen tuntumaa porukassa treenaamisesta ja juoksemisesta.

"Meillä on aina neljä hevosta minimissään, kun lähdetään lenkille", Okkolin kertoo.

”Se on tosi kiltti hevonen käsitellä, mutta niin kuin sanoin, sillä on omia oikkuja. Eihän se pahasta ole. Sillä se tulikin meille, että kokeillaan sillä porukassa. On Sauli sen tiennyt koko ajan, että se on ihan juoksija. Tässä se korostuu ainakin minun mielestä, että suomenhevosella merkkaa tosi paljon, että niillä pitää päästä porukassa ajamaan.”

Hevosen omistaa ja sen on kasvattanut Sauli Lähdeniemi Punkalaitumelta. Hän vahvistaa, että siirto Okkolinille tapahtui edellämainitusta syystä.

”Nuorena siinä ei ollut muuta ongelmaa kuin että kun ajoin paljon yksistään, niin se tuppasi menemään vain kovempaa ja kovempaa, kun tuli kaveri”, Lähdeniemi kertoo.

”Teemulle vein just sen takia, että se oppii porukkaan. Olikohan kuukausi mennyt, kun Teemu sanoi, että hevonen on hoksannut homman aika hyvin. Hevonen on ollut hänellä noin vajaa kolme kuukautta.”

Omistaja-kasvattaja perustelee, miksi hevonen aloitti vasta 9-vuotiaana.

”Se loukkaantui pahasti ollakseen jo viisivuotiaana samanlainen kuin nyt”, Lähdeniemi kertoo. ”Sitten mä annoin sen vaan olla. Ei ole sen kummempaa. Aika paransi hevosen.”

”Sille kävi tapaturma, että se loukkasi jalkansa pahasti. Siitä on nyt sitten selvitty jo kauan sitten. Se jalka oli kauan pois pelistä, mutta nyt se on hyvin mukana.”

”Pelkästään aika auttoi ja se sai sitä vuosia. Itsellä ei ole mitään väliä, milloin se juoksunsa juoksee. Tiesin, että kyllä se vähän pärjää, se oli niin lahjakas jo silloin viisivuotiaana. Hyvä kilpahevonen”, Lähdeniemi kokee.

”Mua harmitti se loukkaantuminen niin paljon ja se ruunattiin silloin samalla, että mun jäi se silloin ilmoittamatta. Se on vaan mun saamattomuutta”, omistaja perustelee syytä, miksi Avot näkyy heppa-järjestelmässä oriina.

Avotin isä on ravikuningas Villihotti, emä Annie Pat. ”Annie Pat oli itse kriteriumin finalisti ja Annie Patin emä on Juli Patin ja Siporin sisko, että eihän se vahingossa ole juoksija se hevonen. Sanotaan, että geenit on olemassaan.”

Lähdeniemen paras oma kasvatti on Hoppa-Tossu 22,6. Ostohevosia oli Turon Loppi, mikä juoksi kunkkareissa. Hilun-Varma oli Hoppa Tossun emä, jonka ostin 43-aikaisena. Johtajat eivät saaneet sillä koelähtöä läpi. Se voitti vuonna 1989 12 kertaa 23 startista. Sitä ennen oli semmoinen kuin Tehin-Taru. Voisin väittää, että oli Suomen nopeimpia hevosia, vaikka olisi tänä päivänä radalla. Tehin Tyttö oli sen varsa, on näitä ollut aika liuta”, Lähdeniemi muistelee.

Miten omistaja kokee johonkin makuun tiiviin starttitahdin torstai, perjantai, keskiviikko?

”Varmaan valmentajalla on ajatus, että hevonen menisi eteenpäin", Lähdeniemi katsoo. "Vaikka rytmi tuntuu kovalta, se on paljon treenattu hevonen. Sen puolesta se ei jää kiinni. Sillä oli mennessä hyvä fyysinen kunto eikä se varmasti ole siitä huonontunut. Startit vievät hevosta eteenpäin. Nythän on vain kiinni siitä, että terveys riittää, niin siitähän hevonen nousee vaan. Se pääsee todella lujaa ja on aika sitkeäkin.”

”Sillä on niitä omia metkujansa. Se on hyvä asia, että sama ajaa sillä kotona ja starteissa, niin tuntee hevosen. Sehän on juossut periaatteessa kaikki starttinsa ilman obersekkiä, kun se on aina katkaissut sen ennen starttia. Se on sellainen luonnonlapsi.”

Toto5 alkoi lumisateessa kotivoitolla. Viidennestä ulkoparista nousi ykköseksi Harri Koivusen valmentama Stall Jan Erikin Exceptional Olli Koivusen ajamana. Tamma eteni murskavoittoon.

Korven Liideri käytti autolähdössä ulkoradan hyödyn hyväkseen, kun ulkopuolella ei ollut tällä kertaa alussa hevosta. Jukka Mattila hakeutui johtoon, mistä ruunan taulu parani kertaheitolla voitolla ennen kovan juoksun tehnyttä Eetu Rolsia.

Kovimmassa lämminverivoltissa nähtiin avoimen sarjan hevosia takamatkalla. Niistä T.Rex pääsi Hannu Torvisen ajamana etenemään keulaan asti, ja kun Ricocone sai tyytyä toiseen ulkopariin, oli ”Pedon” jälkeen otettavissa vain kakkossija. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama 11-vuotias T.Rex juoksi jo uransa 49. ykkössijan.

Päätöskohteessa nähtiin iso yllätys, kun kookas ruuna Livarot kiisi sisäratajuoksulla Jere Kiveisen ajamana ohi kuolemanpaikalta rehdin juoksun tehneen Minecraftin. Kari Rintalan 8-vuotiasta oli Toto5:ssä pelattu vain prosentin verran. Oikeita rivejä 7-1-8-10-9 löytyi ainoastaan kolme kappaletta.

Alkupään lähdöissä voittoihin juoksivat Olli Lähtisen valmentama 3-vuotias kirivoittajatamma Grace Scion (Archduke Kemp), suuresti vakuuttanut 4-vuotias King Cole (Maharajah) Marjo Lindströmiltä ja loppuvedollaan kaikki maalisuoralla ohittanut yllättäjä Holari/Juha Jalonen. Jälkimmäinen on 15-vuotias ja kilpailee viimeistä kauttaan. Troikkalähdön voitti leikiten keulasta Chestnut Sala/Olli Koivunen. Montédebyytissään nappionnistui Johanna Sianojan valmentama Wall In Carlina Heidi Kuossarin luotsaamana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi