Ari Moilanen oli Bret Bokon hovikuski koko ruunan pitkän kilpailu-uran.
Ari Moilanen oli Bret Bokon hovikuski koko ruunan pitkän kilpailu-uran.

Bret Bokon ura päättyi - "Taiteilijasielu sanan positiivisessa merkityksessä"

Yksi raviratojen sympaattisimmista puurtajista on viime vuosina ollut Markku Niemisen valmentama ja Suvi Himangan hoitama Bret Boko, joka kilpaili urallaan viimeisen kerran eilen Vermossa.

Keskiviikon startti päättyi ruunalle perin harvinaiseen hylkäykseen pitkästä laukasta. Syy tähän selvisi tänään, ja Markku Niemisen valmennustallin Facebook-sivuilla kerrottiin hevosen loukkaantumisesta ja uran päättymisestä.
”Uskomaton hevonen ja uskomaton ura! Nyt on kuitenkin tullut se hetki jolloin on aika laittaa kilpakengät naulaan”, päivityksessä kerrotaan. ”Bretin kilpailu-ura tuli eilen yllättäen päätökseen kun ruunan etujalasta murtui nuljuluu. Elämä jatkuu, parannellaan vamma ja sen jälkeen eläkepäivät kutsuvat Pappaa. Kiitos Bret ja taustajoukot kaikista hienoista hetkistä ja elämyksistä!” sivulla tiedotettiin.

12-vuotiaaksi vuodenvaihteessa kääntyvä Bret Boko olisi saanut kilpailla nykysäännöillä vielä ensi vuoden ajan.

 Omistajakimppa hankki Bret Bokon miltei päivälleen kymmenen vuotta sitten.

”Hietakankaan Esa oli saanut vinkin, että Bret Bokon ruotsalainen ostaja oli mennyt niin sanotusti puihin. Hietakangas kokosi porukan. Bretin isosisko Zimba Boko oli mennyt tosi hyvin, sen omistaja Tauno Hyriäinen tuli mukaan kimppaan”, Bet On Bret -nimeä kantavan kimpan Kari Linna kertaa.

Hevosen tuolloin vielä tuleva valmentaja Markku Nieminen kävi Ruotsissa katsomassa varsaa.

”Oli tarkoitus tuoda se Niemisen opetukseen, mutta porukka teki päätöksen jättää se Ruotsiin Stig H Johanssonille. Sinne se jäi nelivuotiskauden alkuun asti. Se voitti laukattomat starttinsa ja osoitti kapasiteettinsa. Monista eri syistä halusimme sen kuitenkin Suomeen, ja Niemistä ja Suvia on kiittäminen paljosta. Viisautta oli ruunata hevonen, minkä jälkeen se keskittyi olennaiseen.”

Urallaan yli 50 kertaa voittaneen Bret Bokon kanssa taustajoukot ovat kokeneet unohtumattomia hetkiä, joista Linnalla nousee kaksi ylitse muiden: vuoden 2015 Finalndia-ajon voitto sekä hopeadivisioonafinaalin voitto Solvallassa Elitloppet-päivänä.

”Sekin on jo kova juttu, että hevonen juoksee Elitloppet-raveissa, mutta että voittaa… se on tosi kova juttu. Menin siitä niin höpsis, että kaappasin tarjoilijan mukaan ja sanoin, että meidän koko pöytäseurueellemme parasta samppanjaa. Ja hän toi kanssa.”

Bret Boko on ollut aina perusterve, mutta Finlandia-voittoa seuranneena vuonna se oli ihmeen vaisu kesän tullen.

”Kävi ilmi, että se oli allerginen monelle asialle. Kun löytyi oikea lääkitys, se alkoi taas pärjätä. Uskomaton hevonen”, Linna kehuu.

Keskiviikkona Vermossa Bret Boko otti parijonosta suoralla sellaisen laukan, että Linna uumoili jotain vakavampaa sattuneen.

”Se oli niin erikoisen näköinen laukka, etten ihmetellyt, että nuljuluu oli mennyt. Kaikki loppuu aikanaan. On ollut lämmittävä havainto, että se on saanut niin paljon faneja ulkopuoleltakin. Se on avannut omia silmiäkin ymmärtämään, kuinka se on kilpaillut 7-8 vuotta ja voittanut joka vuonna.”

”Sen hoitaja Suvi on aina jaksanut puhua, miten ruuna on elämänhaluinen ja vekkuli. Sille on sallittu omia vapauksia. Se on taiteilijasielu sanan positiivisessa merkityksessä.”

Bret Boko pääsee ansaituille eläkepäiville, mutta kimppa ei ole vielä ehtinyt päättää, minne.

Kaikkiaan kunnioitusta herättävä ura käsitti 194 starttia, joista ”Pappa” voitti peräti 54 ja sijoittui kolmen joukkoon 116 kertaa. Voittosumma ehti kasvaa 542 830 euroon.

Ennätyksensä 10,3aly Bret Boko juoksi vuoden 2015 Elitloppet-karsinnassa Solvallassa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi