Callela Einsteinin klinikkakäynti toi huonoja uutisia, mutta toivo paluusta elää
Callela Einstein on pärjännyt hienosti koko uransa, mutta viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet terveysongelmien sävyttämiä.Arkistokuva: Hevosurheilu

Callela Einsteinin klinikkakäynti toi huonoja uutisia, mutta toivo paluusta elää

Toissa vuoden voitokkain hevonen joutuu olemaan pitkään sivussa hankosidevamman vuoksi.

Harri Uusi-Marttilan yhdessä puolisonsa Saija Laaksonen-Uusi-Marttilan kanssa osaomistama Callela Einstein on kärsinyt viimeisen puolentoista vuoden aikana useista vastoinkäymisistä. Uransa 48 startista lähes puolet voittanut 7-vuotias ruuna loukkasi hankositeensä, eikä sitä nähdä vähään aikaan radalla.

Callela Einstein kävi tällä viikolla Tampereen Hevosklinikalla tutkituttamassa vammansa.

”Huonoa kuului. Siellä on 40 prosenttinen hankosidevamma”, Harri Uusi-Marttila huokaa. ”Hevonen jää Minna Rampan luokse kuntoutukseen. Vamma ei ole kiinnityskohdassa, vaan sitä ylempänä. Se on kuulemma sellainen kohta, että kuntoutus kestää kauemmin, mutta siitä tulee vahvempi. Hankosidevammathan ovat herkkiä uusiutumaan. Kaiken järjen mukaan pitäisi kuitenkin olla mahdollista, että hevonen nousee vielä tasolleen.”

Uusi-Marttila korostaa, että mikäli paluu on joskus ajankohtainen, tapahtuu se ehdottomasti hevosen terveys edellä.

”Sen pitää olla kaikin puolin priima ennen kuin lähdetään taas kokeilemaan, sitä odotellessa. Jos kaikki menee sillä tavalla kuin kuuluu, Callela Einsteinin nimi tulee vielä monesti esiin, sillä on niin iso moottori ja hyvä pää.”

Pariskunnan hevosista myös Heelys Andorra on loukannut itseään. Se lähtee niin ikään kuntoutukseen Rampan luokse. Lisäksi 11 startistaan seitsemän voittanut Macy S suuntaa Ruotsiin Katja Melkon treeniin.

Kaikki kolme hevosta olivat aiemmin Uusi-Marttiloiden pitkäaikaisen yhteistyökumppani Harri Koivusen valmennuksessa.

”Yhteistyö jatkuu, mutta meidän henkilökohtaisesti omistamat hevoset lähtivät pois, kimppahevoset jäivät. Henkilökemiat pelaavat edelleen. Molemmat Koivuset ovat jo pitkään olleet Kivikylän sponsoroimia, eikä meillä koskaan tule yhteistyöhön tai ystävyyteen säröjä”, Harri Uusi-Marttila painotti alkuviikosta.

Koivusen talliin on hevosten lisäksi tulossa vaihtuvuutta myös henkilökunnan osalta. Pitkään hevosenhoitajana työskennellyt ja vuonna 2017 Salamakypärät-kilpailusarjan voittanut Terri Lehtonen on aikeissa suunnata toisiin hommiin.

”Mitään ongelmia ei ole ollut, vaan tein päätöksen omasta tahdostani. En voi sanoa, että en koskaan tulisi takaisin, mutta nyt tuli vain sellainen olo, että täytyy tehdä välillä jotain muuta. Vielä ei ole sen tarkempia suunnitelmia”, Lehtonen taustoittaa ratkaisuaan. ”Minulle jää vielä valmennukseen oma hevonen (Ready For Tomorrow) ja Exceptional. Koitetaan tehdä muita töitä, ja pidetään hevoset harrastuksena.”

Juttua muokattu 30.12. klo 17.01: Callela Einstein ei ole kokonaan Harri Uusi-Marttilan ja Saija Laaksonen-Uusi-Marttilan omistuksessa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi